Saznale su posle 40 godina da su im ćerke zamenjene na porođaju, pa ih je novi UDARAC dotukao

Neverovatna priča o nepravdi dolazi iz Rusije, a porodicama je ostala mala nada da će dobiti odštetu

 

Jedan jako neobičan slučaj dogodio se u ruskoj Republici Burjatiji, kada su tek nekoliko decenija kasnije dve porodice saznale da odgajaju ćerke koje nisu njihove. Da li je to bila kardinalna greška u porodilištu ili nešto drugo, možda se nikada neće saznati, piše KP.ru.

Poznato je samo da su obe žene u poslednjim fazama trudnoće 1983. godine ušle u isto porodilište. Bebe su rođene 21. januara u razmaku od samo nekoliko sati. Ubrzo je došlo vreme za otpust, srećne majke su napustile bolnicu i otišle kući.

Činjenicu da roditelje i ćerke ne spaja krvna veza, porodice su saznale mnogo godina kasnije. Spekulacije su potvrđene rezultatima genetske analize. Tada su žrtve izašle na sud i dokazale da su od rođenja odgajale jedna drugoj devojčice.

– Biološki roditelji su lišeni prava da odgajaju sopstvenu decu u svojim porodicama, u krugu rođaka, da ih vaspitavaju u duhu i tradiciji prihvaćenim u njihovoj porodičnoj zajednici – navodi se u materijalima okružnog suda Ulan Udea, prestonice ove sibirske republike.

I jedna i druga porodica je želela da odgovorni za zamenu novorođenčadi budu kažnjeni i odgovaraju za ono što su im priredili. svako od njih tokom postupka doživeo jak stres znači ništa. U prilog svojoj tužbi dve žene su objavile da su pretrpele veliki stres i da im je mentalno zdravlje uništeno. Majke i njihove ćerke obratile su se ponovo sudu, ovog puta sa zahtevom da im isplate odštetu za duševni bol u iznosu od 2.000.000 rubalja (oko 3.550.000 dinara).

Činilo se da je odluka suda u njihovu korist jedini mogući ishod, ali je na zaprepašćenje oštećenih, doneta potpuno drugačija presuda. Odlučeno je da niko ne može odgovarati za delo koje nije priznato kao krivično u vreme kada je izvršeno, pa je zahtev za odštetom odnijen.

Naime, ispostavilo se da je zakon koji predviđa mogućnost naknade nematerijalne štete prvi put usvojen u Rusiji 31. maja 1991. godine, dakle mnogo posle rođenja zamenjenih devojčica. A to znači da „nema osnova za namirenje tužbenog zahteva od strane suda“.

Međutim, porodice i dalje imaju šansu da isteraju pravdu. Oni mogu da se žale Vrhovnom sudu Burjatije, u nadi da će stati na njihovu stranu.(RBSM-RADIO)

 

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin