Connect with us

Sudbine

Sasvim obična žena koja se svaki dan nervirala: Priča Ljiljane (55) otvorit će vam oči!

Published

on

“Na teži način sam naučila puno… ili se podsjetila onog što sam znala”, kaže Ljiljana. Evo i zašto…

ljilja

“Tada sam živjela sa suprugom i dva sina. Kuhala, peglala, čistila … kao svaka dobra supruga i majka. Išla sam na posao, pušila, ispijala kahve, brinula o porodici, roditeljima, jela kad stignem, nervirala se zbog velikih ratova u svijetu i malih ratova među ljudima, siromaštva, ljudskih gluposti … “, ovako je počela svoju ispovijest Ljiljana (55).

Kad sve krene nizbrdo

“A onda, jedna za drugom, počinju se događati neugodne stvari. U istom mjesecu umire mi otac, muž ostaje bez posla, a unuk mora na operaciju. Svi su, nekako, navikli da im ja budem podrška i da uvijek imam rješenje za svaki problem… da ja uvijek znam i mogu. Pa tako i tada. Sa bolom sam se borila, plačući kada me niko ne vidi, budila u sebi preostale zrake optimizma, pružala podršku mužu, nalazila najbolje doktore za operaciju unuka… I tako, život ide dalje. Međutim, tog puta sam precijenila svoje mogućnosti, pa mi je stiglo upozorenje!”

Produženi vikend

Sve je počelo jednog lijepog jesenjeg dana, kada sam krenula s prijateljicama na produženi vikend. Jedna od njih ima kuću na Zlataru, pa smo nas četiri riješile da uživamo u prirodi, suncu. Nakon ugodnog puta, došle smo do kuće. Smjestile se i otišle u obližnji restoran na ručak.

Osjećala sam da mi nije dobro, ali sam svoje stanje povezala s nagomilanim umorom i stresom doživljenim prethodnih mjeseci. Imala sam blag osjećaj gušenja, ali sam pretpostavila da je to od cigareta. Bilo mi je i malo muka, ali sam pomislila da je to sigurno od puta. Za ručak sam pojela samo par zalogaja, jer sam i dalje osjećala mučninu. Međutim, na sve te simptome nisam obraćala veliku pažnju, jer su se i ranije javljali, i to ne baš tako rijetko.

Drama u šumi

Dogovorile smo se da nakon ručka odemo u šetnju. Umorna sam, ali ipak odlučujem krenuti s njima. Idemo stazom zdravlja, kroz netaknutu prirodu, do vidikovca s kojeg se pruža pogled na jezero, od kojeg “zastaje dah”. Ali, meni je dah zastao i prije vidikovca – tako su se kasnije šalile moje prijateljice. Prolazimo kroz šumu, lijepo uređenom stazom. Ja se i dalje ne osjećam najbolje. Dvije prijateljice, mlađe i brže, odlaze ispred nas, a sa mnom ostaje – na svu sreću, prijateljica koja je doktor. Sjedam na obližnju stijenu s namjerom da se odmorim i upalim cigaretu, ali osjećam da mi baš nije dobro. Obliva me hladan znoj, vrti mi se u glavi, osjećam obamrlost, vidim zvjezdice. Boli me u grudima… pokušavam uhahnuti duboko, ali ne uspijevam. Panika zauzima svoje mjesto, više ne mogu razmišljati… vidim crne krugove i gubim svijest.

Jedan infarkt za drugim

Budim se i vidim prijateljicu. Mokra sam, ispovraćana, osjećam obamrlost. Ona razgovara preko telefona. Ubjeđuje doktora hitne pomoći da odmah dođe jer sam, prema njenoj procjeni, doživjela infarkt, i da je najvažnije da stignemo do ustanove koja ima koronarnu jedinicu. Nakon njenog uvjeravanja i 45 minuta izgubljenog vremena, stiže hitna pomoć i polazimo u pravcu zdravstvene ustanove. Ja osim obamrlosti, bola u lijevoj ruci i mučnine ne osjećam ništa. Onda se javlja oštar bol u prsima, kratak dah… i u vozilu dobivam još jedan infarkt. Sada je i doktor hitne uvjeren u riječi moje prijateljice. Donosi odluku da me prevezu do Opšte bolnice u Priboju, jer tamo imaju koronarnu jedinicu.

Spašen život

Stižemo u bolnicu i ja se prepuštam doktorima, jer sam konačno na sigurnom. Stigli smo za sat i pol od prvog infarkta. Vrijeme je na mojoj strani. Urađena je brza dijagnostika i data terapija. Pozvali su mog muža, koji je stigao sljedećeg jutra. Ostala sam tamo još sedam dana (vikend sam maksimalno produžila) i, zahvaljujući dobrim odlukama doktora i brzoj intervenciji, ja sam danas radno sposobna osoba. Zahvalnost koju osjećam prema ljudima zaposlenim u koronarnoj jedinici u Priboju je nezimjerna. A iskreno se nadam da je tako na svim mjestima gdje se spašavaju ljudski životi.

Promjena navika

Na teži način sam naučila puno, ili se podsjetila onog što sam znala. Još uvijek radim, radujem se svakom novom danu. Usvojila sam zdrave stilove života. Jedem veći postotak sirove hrane (redovno), sada imam vremena za doručak, ručak i večeru. Ostavila sam cigarete, popijem po jednu kahvu dnevno. Redovno idem na kontrole. Ne nerviram se (ili se bar potrudim da nađem način za prevladavanje stresa).

Postoji samo deset posto situacija na koje možemo uticati, a vjerovatnoća da ćemo to prepoznati je vrlo mala. Možda na nivou statističke greške. Zato, sve što ne mogu promijeniti, pogledam iz drugog ugla i prihvatim. Konačno imam vremena za sebe, da bih onima koje volim “duže trajala”.

Zato obratite pažnju na ono što radite danas sebi, svom tijelu i ne budite sigurni da se loše stvari događaju samo nekom drugom“, zaključila je Ljiljana.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Sudbine

“Seat smrti” u Boljevcima vozilo DETE od 12 godina: U nesreći POGINUO muškarac

Published

on

Za tešku saobraćajnu nesreću koja je dogodila prošle nedelje u Boljevcima prilikom koje je poginuo muškarac koji je bio na mopedu “odgovorno” je dete, odnosno, dečak koji ima samo 12 godina.

On je upravljao kolima marke “seat” koja je uzeo od rođake i sudario se sa drugim kolima, a potom udario u moped za čijim volanom je bio stariji muškarac koji je stradao.

Dečak je sam došao u policijsku stanicu.

Inače, u kolima je ostavio druga, suvozača koji je bio povređen u saobraćajnoj nesreći i kog su vatrogasci izvlačili iz automobila.

BONUS VIDEO: NOVA TURSKA hit SERIJA LJEPŠA SAM OD TEBE na LINKU ISPOD 2022

https://rbsm-serije.com/index.php/2022/06/09/lepsa-sam-od-tebe-1-epizoda-sa-prevodom-video/

Share this…
Share on Facebook

Facebook

Pin on Pinterest

Pinterest

Tweet about this on Twitter

Twitter

Share on LinkedIn

Linkedin

Continue Reading

Sudbine

Čovek koji je ALERGIČAN na vodu: Umesto nje, pije OVO, a da bi se istuširao, jednu stvar radi svaki dan

Published

on

Jedna doktorka je ispričala svoje veoma neobično iskustvo sa pacijentom, kada je saznala da je on alergičan na vodu.

Naime, on se uredno javio za pregled kod lekara jer je imao određene zdravstvene probleme – patio je od viška kilograma, bio je dijabetičar i imao je srčane bolesti.

Tokom pregleda sa njim u ordinaciji je, prema njenim rečima, bilo čak 10 članova njegove porodice koji su došli sa njim.

– U svakom slučaju, sedim za kompjuterom i postavljam mu pitanja vezana za njegovo zdravlje. Za nekoliko minuta počinje da se žali da je žedan i govori kako mu odmah treba nešto da popije. Javljam se na telefon i govorim medicinskoj sestri da mu donese čašu hladne vode – kaže ona.

Foto: Shutterstock

– Čim sam to izgovorila, cela njegova porodica se prodrala i rekla “Ne! Nema vode! Alergičan je na vodu – objašnjava ona.

Ispostavilo se da ovaj muškarac godinama nije pio vodu i da umesto nje svaki dan pije sokove i čajeve, a neretko i mleko. Da bi se istuširao ili duže vreme proveo pod vodom, svaki dan mora da popije tabletu protiv alergije neposredno pre tuširanja. U slučaju da pokisne na kiši, neophodno je da odmah uzme antihistaminik koji će ublažiti alergiju kako ne bi došlo do anafilaktičkog šoka.

BONUS VIDEO: NOVA TURSKA hit SERIJA LJEPŠA SAM OD TEBE na LINKU ISPOD 2022

https://rbsm-serije.com/index.php/2022/06/09/lepsa-sam-od-tebe-1-epizoda-sa-prevodom-video/

Continue Reading

Sudbine

Podla osveta ostavljene žene zbog sekretarice: POGLEDAJTE ŠTA IM JE SVE STAVLJALA U GARNIŠNE

Published

on

Podla osveta ostavljene žene zbog sekretarice: POGLEDAJTE ŠTA IM JE SVE STAVLJALA U GARNIŠNE

 

Decenijama je živela u naizgled idiličnom braku u kome su ona i muž dobili i dvoje djece. Nije bila zabrinta kada je njen suprug dobio novu sekretaricu koja je bila veoma lijepa i daleko mlađa od nje.

Posao je najviše okupirao njenog muža, a ona je već uveliko bila spremna da se nosi sa izazovima koje on sa sobom nosi. Mlada sekretarica bi pak bila vidno neljubazna kad bi se supruga vlasnika firme pojavila, ali ova gospođa je to pripisivala njenim godinama i neiskustvu, možda čak i ljubomori. Onome što je uslijedilo nije se nadala ni u snovima.

 

Njen muž je poslije nekoliko mjeseci rekao da se zaljubio u sekretaricu i ne samo da želi razvod, već i da mu uskoro bivša žena napusti kuću i to u roku od 3 dana.

Cijeli jedan dan nije bila u mogućnosti ni da počne da se pakuje, pogotovo jer je muž rekao da njegova nova djevojka prvo mora da dođe do kuće i da odluči šta njegova žena smije da ponese, a šta ne. Djeca su već bila na školovanju u inostranstvu, pa ga oni nisu pretjerano brinuli.

“Pošto sam cijeli jedan jedan dan preplakala i mislila da će mi srce prosto pući od tuge, slijedećeg dana sam riješila da mi posljednja 2 dana u kući budu nezaboravna, ali koliko meni, toliko i njima!

Tako je gospođa noć pred selidbu maksimalno iskoristila. Jela je škapme uz kavijar, pila najskuplje vino koje su planski ostavili za specijalne prilike i slušala muziku. Ona je u međuvremenu šetala po kući kako bi upila sve njene pojedinosti, ali i napunila ostatkom od škampa i morskih plodova svaku garnišnu za zavjese u svom uskoro bivšem domu.

Ova dama je išla od sobe do sobe i uspješno skidala garnišne puneći ih morskim plodovima i potom ih vraćala na mjesto sa svim zavjesama. Na to joj je otišlo najviše vremena, pa nije spakovala sve što je željela, ali nije žalila. Sutradan će se u njen dom koji je kućila zajedno sa njim useliti neka nova i jepša žena od nje.

Golupčići su uživali u svim blagodetima doma uključujući i đakuzi, bazen i vinski podrum. Ipak, nedjelju dana kasnije nepodnošljiv smrad počeo je da se širi cijelom kućom, a nova gazdarica nije bila blagonaklona prema tome. Kuća je očišćena od poda do plafona, ali smrad se i dalje širio. Baštovani i sobarice su počeli da daju otkaz. Par je bio suočen sa neminovnovšu da vilu daju na prodaju.

Kuća je besprijekorno izgledala, ali niko od kupaca nije bio previše inpresioniran budući da se smrad još iz dvorišta osjećao. Agenti za nekretnine su na kraju digli ruke od ponude.

Bivša gospođa se javila mužu sa kojim razvod još nije okončan i izrazila nostalgiju zbog prethodnog doma u kome je provela tolike godine, a koji se nažalost prodaje. Pitala je može li ona da otkupi kuću pošto joj je prirasla srcu, ali ispod tržišne cijene kako bi smanjila cijenu koju traži brakorazvodnom parnicom.

Njen bivši suprug kada je čuo odmah ju je uslovio da ugovor potpiše iste večeri da se ne bi predomislila. Tako je ova žena kupila vilu za 1/10 njene prave cene.

Njen bivši muž se sa svojom mladom djevojkom potrudio da joj ništa u njoj ne ostavi. Ponijeli su u novi dom sve, uključujući i garnišne. (RBSM-RADIO)

 

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on Facebook

Facebook

Pin on Pinterest

Pinterest

Tweet about this on Twitter

Twitter

Share on LinkedIn

Linkedin

Continue Reading

SLUŠAJ RADIO

  1. RBSM RADIO

August 2022
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Popularno

Copyright © 2021 Radio Balkan Seher Mahala