Sanja je postala mama sa 17 godina: ‘U to vrijeme tema spolnih odnosa nije se nikad spominjala, to je bilo sramota’

Sanja je danas majka velike djevojke te se uprkos predrasudama danas ponosi svojom odlukom i zahvalna je svojoj obitelji na podršci…

 

Sanja Marčec  iz Čakovca, sada 36-godišnjakinja, brzo je odrasla prije 19 godina zbog neočekivanih maloljetničkih trudnoća. Sa 16 godina saznala je da će postati majka, a sa 17 godina već je doživjela majčinstvo, piše eMeđimurje.

 

U to vrijeme, dok je pohađala srednju školu, suočila se s osudama okoline i brojnim predrasudama zbog svoje mlade dobi i trudnoće. Tek danas, kada je njezina kći Emili napunila 19 godina, odlučila je podijeliti svoju priču kako bi pružila podršku onima koji se suočavaju sa istom situacijom.

“Život mi se promijenio iz korijena, doslovno preko noći. U to vrijeme tema spoljnih odnosa nije se nikada ni spominjala. Razgovarati o tome bila je sramota, pa nikada nisam ni s nikom pričala o tome”, rekla je Sanja koja uprkos izazovima i osudama okoline, s dečkom nije razmišljala o prekidu trudnoće.

Strahovala je od reakcije roditelja, ali uz njihovu podršku, prošli su kroz teško razdoblje. Rodila je kćer Emili u 28. tjednu trudnoću, a palčica Emili je morala boraviti nekoliko mjeseci na respiratoru, boreći se za život.

 

Ponosna na svoju odluku

Sanja je ostala u dobrim odnosima s ocem svoje kćeri, a sada je sretno udana za  Manuelu Marčecu , koju je Emili prihvatio kao vlast. Sanja je danas majka velike djevojke te se uprkos predrasudama, danas ponosi svojom odlukom i zahvalna je svojoj obitelji na podršci.

Maloljetnička trudnoća i dalje je tabu tema u našim krugovima. Prema podacima koje je ustupila  Alenka Bilić  iz Centra za socijalnu skrb Međimurske županije, na području Međimurja 2018. godine zabilježeno je 48 maloljetničkih trudnoća, 30. 30. 2019. 47. 2021. 25. a 2022. godine 31.

“Važno se osvrnuti na položaj i ulogu očeva budući da se i oni sami, kao i maloljetne majke, susreću sa sličnim rizicima poput nižeg socioekonomskog statusa i obrazovanja, manjih mogućnosti zaposlenja, psihološkim i emocionalnim poteškoćama te poviješću rizičnog ponašanja”, rekla je Lidija Vinković  . , dipl. socijalna radnica, voditelj Područne službe Međimurske.

 

Maloljetni roditelji su visoko ranjiva skupina s vrlo specifičnim potrebama, a maloljetničko roditeljstvo sa sobom nosi brojne rizike i za roditelje i za njihovu djecu. Postojanje i korištenje programa podrške obitelji i roditeljstvu stoga može ublažiti potencijalne negativne efekte maloljetničkog roditeljstva, kako kod samih adolescenata, tako i kod njihove djece.

Obiteljski centar, Područna služba Međimurska kontinuirano provodi Program ‘Put do odgovornog roditeljstva’- namijenjen je maloljetnim trudnicama, roditeljima kao i ostalim mlađim osobama koje iščekuju dijete ili im je potrebna pomoć u prilagodbi na roditeljsku ulogu. Cilj programa je pripremiti korisnike na izazove roditeljstva i osnažiti ih da se što bolje snađu u novoj ulozi roditelja, (RBSM-RADIO)

 

 

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU

–  KLIKNI OVDJE   www.rbsm-serije.com

Pratite nas na  INSTAGRAMU  I  FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin