Samo u ovom slučaju možete dobiti odštetu za ujed psa lutalice: Advokat objasnio sve detalje

Samo tokom ove godine grad Leskovac je dobio 484 tužbe na osnovu kojih je iz budžeta isplaćeno 69 miliona dinara

 

Grad Leskovac na godišnjem nivou plaća velike sume novca na osnovu sudskih odluka zbog ujeda pasa lutalica. Međutim, ne dobija baš svaki pokušaj sudski epilog, postoji i veliki broj odbijenih tužbenih zahteva, piše Rešetka.rs.

Samo tokom ove godine grad Leskovac je dobio 484 tužbe na osnovu kojih je iz budžeta isplaćeno 69 miliona dinara. Evidentano je i prisustvo velikog broja pasa na ulicama i pored napora da se smeste u azil, ipak dolazi do neprijatnih situacija.

I pored toga što se smatra da svaki „bliski susret sa lutalicom“ može da se naplati na sudu i nije baš tako. Za pokretanje postupka i donošenje presude neophodni su čvrsti dokazi i mišljenje lekara.

Iskustva u ovakvim slučajevima ima advokat Nemanja Stanković koji kaže da je u ovoj godini imao desetak takvih slučaja. Kaže da bez dokaza i čvrstog osnova ne ulazi u ovakve procese.

„Potrebno je lekarsko uverenje na osnovu koga se pokreće tužbeni zahtev. Potom dva lekara veštaka veštače stepen povreda. Jedan veštači mehaničke povrede, a durgi veštači pretrpljeni strah i bol. U sudskom sporu neophodno je i prisustvo svedoka. Ukoliko ima više svedoka i lekarski nalaz koji potkrepljuje taj slučaj, situacija je čista. U svakom drugom slučaju sud odbija tužbeni zahtev. Tu nema mesta manipulaciji, stvar je vrlo jasna“, ističe Stanković.

U ovim sporovima može se ostvariti nakada za pretrpljeni strah i bola kao i na ime zadobijene povrede.

„Od težine povrede i uzrasta lica koje je pretrpelo napad zavisi i visina novčane naknade. Ako je dete žrtva napada uglavnom se dosuđuju veći iznosi“, objašnjava Stanković.

Zvanični podaci kažu da je tokom 2021. grad Leskovac dobio 686 tužbi na osnovu kojih je isplaćeno 89 miliona dinara, a 2022.godine 475 tužbi a isplaćeno je 79 miliona dinara.(RBSM-RADIO)

 

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin