ŠAL JOJ SE ZAPLEO U TOČAK I SKORO OTKINUO GLAVU: Bizarna smrt plesačice i danas IZAZIVA JEZU, a ON se zbog nje obesio

Osim plesa, zanosna Amerikanka Isadora Dankan, najviše na svetu je volela 18 godina mlađeg ruskog pesnika Sergeja Jesenjina. Njihova burna veza do danas je ostala upamćena kao jedna od najvećih, ali i najtragičnijih ljubavnih priča svih vremena.

Kad su se upoznali, on je imao 26, a ona 44 godine. U trenutku je došlo do kobne privlačnosti. Rasplamsala se fatalna ljubav koja je, naravno, završila kako i inače završavaju takve ljubavi.

Isadora i Sergej
Isadora i Sergej foto: Profimedia

Sve je počelo na privatnoj zabavi u Rusiji kad je Isadora, Amerikanka koja se smatra majkom modernog plesa, nastupala, a on bio jedan od gostiju. Ona nije ni znala ko je on. On je znao ko je ona ali nije znao reč engleskog, a ona ni reč ruskog. Započela je jedna teška veza puna alkohola, svađa, nasilja, rastanaka i sastanaka. Ona je na prijemima plesala, a on čitao svoje stihove. Ona mu je bila inspiracija, njegova muza. Bili su ludo zaljubljeni i presrećni.

Svađe, tuče, pijanstva i skandali

Par je odlučio da se venča iako je Isadora iza sebe imala nekoliko propalih ozbiljnih veza i nije verovala u brak. Imao je i Jesenjin brak iza sebe , puno ljubavnica kao i kratkotrajnih avantura. Ali nisu hteli da se rastanu ni trenutka, a Isadora je morala da ide u Pariz.

Njen voljeni Sergej Aleksandrovič je tako, kao njen suprug, dobio vizu da otputuje sa svojom ljubavi. Ali, van Rusije, on nije bio ništa drugo nego “dodatak” slavne plesačice, njen “prilepak”. Iako se ona svim silama trudila da ga se prihvate i van njegove domovine, organizujući mu književne večeri, prevođenje i objavljivanje pesama, niko nije reagovao.

On je potonuo u depresiju, nastupile su svađe, tuče, pijanstva i skandali. Neki izvori tvrde da je Jesenjin često napuštao Isadoru, a ona ga je preklinjala da se vrati. Slavna plesačica klečala bi na kolenima i ljubila mu cipele. Govorila bi mu nežnim glasom i suznih očiju: “Sergej Aleksandroviču, ja te volim!”

Vratili su se u Rusiju, a problemi nisu prestali. Znao je da kaže prijateljima da se ofucala i da ga stalno gnjavi. Umorna od svega Isidora mu je nakon samo godinu dana braka rekla da se vraća u Pariz, a uskoro je dobila telegram od njega. U njemu je pisalo: “Ja volim drugu. Stop. Ženim se. Stop. Srećan. Stop”.

Njihova ljubav bila je fatalna
Njihova ljubav bila je fatalna foto: Profimedia

Ali Jesenjin je bivao u sve gorem psihičkom stanju. Jedan njegov prijatelj, prisećajući se poslednjeg susreta, nekoliko dana pre njegove smrti, rekao je da ga je pesnik pitao: “Sviđa li ti se moj šal? To mi je Isadora poklonila. Eh, kako me je volela ta starica! Ja ću joj napisati… ma pozvaću je, i videćeš, ona će razdragana i oduševljena dotrčati i opet mi pasti u zagrljaj.”

Obesio se njenim šalom

U decembru 1925. godine u stanju jake potištenosti i duševnog nemira, 30-godišnji Jesenjin je izvršio samoubistvo. Mnogo je želeo da umre, pa je odlučio da se osigura i ništa ne prepusti slučaju. U hotelu u Sankt Peterburgu presekao je vene, zapalio cev od grejanja i oko vrata omotao šal koji ga je tako bolno podsećao na Isadoru i obesio se.

Jesenjin se obesio Isadorinim Šalom
Jesenjin se obesio Isadorinim Šalom foto: Wikipedia

Jesenjinovi prijatelji tvrdili su da on uopšte nije bio zaljubljen u slavnu plesačicu, već samo u njenu slavu i strast, i da mu je prijala pažnja i obožavanje jedne tako popularne svetske zvezde. Ali, ima i onih koji tvrde da je Isadora bila velika i istinska Jesenjinova ljubav i da ju je veliki ruski pesnik voleo iskreno i ludo.

Ona je umrla zdrobljenog vrata

Posle Sergejeve smrti, Isadora ne pronalazi mir. Potpuno se povukla iz javnog života. Često se pojavljuje pijana u javnosti i vodi neuredan život. Muče je i finansijski problemi. Tugu leči kratkotrajnim vezama, a vreme provodi između Nice i Pariza.

Isadora je stradala na tračičan način
Isadora je stradala na tračičan način foto: Profimedia

Tog 14. septembra pre više od 90 godina posle ručka s prijateljima sa svojim mladim italijanskim ljubavnikom, sela je u sportski “Bugatti”. Tokom vožnje automobilom, rukom oslikani svileni šal koji je nosila oko vrata, zapleo se u točak automobila. Bukvalno joj je zdrobio vrat. Imala je 50 godina. Tako je dve godine nakon Jesenjinove smrti, šal – njen zaštitni znak, presudio i njoj.

 

NOVE TURSKE HIT  SERIJE  GLEDAJTE  NA LINKU ISPOD

https://rbsm-serije.com/