SAHRANILA JE 2 BRATA, PA SRCE ZA SINOM SASTAVLJALA: Maloletna je postala majka, a već 40 godina je glavna na estradi

Šemsa Suljaković na estradi je preko četrdeset godina, a iza sebe ima pregršt hitova bez kojih ne može da se zamisli nijedno veselje.

Ona priznaje da više ne želi da radi i da je to ne interesuje kao nekada.

Pevačica je otkrila da ona svake nedelje ima pozive od vlasnika kafana i diskoteka, ali da ništa ne prihvata jer želi da uživa u plodovima višegodišnjeg rada na sceni.

“Ja sam žena koja može da radi svaki vikend, iako radnog staža ima puno. Ne smem ni da kažem koliko. Svake nedelje Šemsa Suljaković ima pozive da se negde pojavi. Zašto? Zato što sam ja kvalitet. A kvalitet nikada ne propada i uvek ima posla za pevače poput mene”, rekla nam je Šemsa iskreno.

Kako je Šemsa postala jedna od najtraženijih pevačica?

Šemsa Suljaković je rođena 1951. godine u malom mestu Maglaj u Bosni i Hercegovini. Odrastala je u velikoj porodici, te je već u ranim tinejdžerskim godinama morala da počne da radi. Prvi posao imala je već sa 13 godina u Izvršnom komitetu u Maglaju.

Pevačica se veoma rano udala, još pre navršenog punoletstva. Sa 16 godina sklopila je brak sa svojim godinu dana mlađim prijateljem i iz ove ljubavi dobili su sina Almira. Ipak, ovaj brak dvoje veoma mladih supružnika potrajao je samo dve godine. Nakon ovog kraha, Šemsa se potpuno distancirala od svih i sama nastavila da odgaja sina. Tada još uvek nije ni slutila da će započeti muzičku karijeru i biti jedna od legendi narodne muzike.

Šemsin talenat bio je otkriven kada je jednom prilikom sa prijateljima otišla u kafanu i opustila se uz muziku i zapevala. Nije primetila da se na njenom stolu nalazi mikrofon i da svi mogu da je čuju. Oduševljen njenim glasom, gazda kafane pozvao ju je da peva u ovom lokalu.

“Nakon tog izlaska gazda mi je rekao da odlično pevam i da hoće sutra da me vidi s mikrofonom u ruci. Pristala sam i taj dan, dobro se sećam, tada najslušanije pesme napisala sam na jedan papir, kako se ne bih obrukala na prvom nastupu. U početku sam pevala sa sveskom u ruci i, mic po mic, moja karijera je napredovala”, rekla je Šemsa svojevremeno za “Nezavisne novine”.

Svoje novo zanimanje dugo je krila od porodice. Nakon sedam godina pevanja u kafani snimila je i prvi singl “Otišla je ljubav s našeg kućnog praga”. Pesma je u to vreme bila dosta popularna, međutim mnogi nisu ni znali da ona peva. Veliki uspon u karijeri zapravo doživljava 1981. godine, kada se priključuje “Južnom vetru”. Nastupali su širom Evrope i punili dvorane. Hitovi ovog benda i danas se mogu čuti u gradskim kafanama i na slavljima.

“Bilo mi je žao kada smo se raspali jer su mi svi u ‘Južnom vetru’ bili podjednako dragi. Nisam mogla da zamislim da ne postoji taj orkestar. Napravila sam pauzu od pet godina posle toga i nisam se bavila muzikom. To je najteži period u mom životu”, rekla je pevačica za pomenuti medij.

Ploču za koju kaže da je bila najuspešnija u njenoj karijeri Šemsa je objavila 1986. godine pod naslovom “Pristajem na sve”. Skoro svih devet pesama su za kratko vreme postale veliki hitovi. Na tom albumu, pored naslovne, našle su se i numere “Zar za mene više sreće nema“, “Mi se volimo“, “Stegni me bar još jednom“, “Što me pitaš“, “Svako me proleće na tebe seti“, “Dokle da se kradom sastajemo“ i druge.

Iako je u muzici nizala uspehe i pomerala granice, ipak, one druge, koje su zapisane u atlasima, ostavile su joj veoma bolne uspomene.

“Prvi put sam u Jugoslaviju posle rata došla tek 1996. Do tada sam već celu svoju porodicu izbavila i odvela u Švedsku. Tako je Bog hteo, a Bog je veliki… Bog je najveći. Moj sin nije mogao da izdrži u Švedskoj, brzo se vratio u Sarajevo. Rekao mi je: ‘Majko, uvenuću ti ovde kao biljka’. U ratu sam dva brata izgubila, brata od strica u Brčkom. Mnogo mi je teško da o tome pričam… Sin mi je isto bio ranjen, ali slučajno. Neki zalutali metak ga je pogodio i prošao mu kroz glavnu arteriju. Moj sin jedinac, nije mi bilo nimalo lako. Eto, hvala Bogu, dočekala sam unučad i snaju, koja je divna”, rekla je Šemsa jednom prilikom za “Kurir”.

Šemsa svoje rane godinama vida, ali neki tragovi uvek ostaju. Pevačica je pre 12 godina kao posledicu svega pretpljenog u životu doživela i infarkt.

“To je posledica bolnih i neželjenih trenutaka. Infarkt sam doživela u Australiji. Dalekoj, predalekoj od moje porodice. Bog dragi je dao da se tu slučajno zadesio najbolji kardiolog klinike. Snimio je celi zahvat premoštavanja sa stentom i dao mi snimak na CD-u da imam. Priuštili su mi apartman s prekrasnim pogledom, puštali na razglas moje pesme, govoreći da je u njihovoj klinici operisana muzička zvezda iz BiH. Eto, samo dragi Bog može sve to tako da posloži”, objasnila je svojevremno.

Ali, posebno ističe da je muzika njen lek za sve, te da joj pomaže da sve životne nedaće zaboravi i prebrodi, ali i da u njoj budi najlepše emocije.

 

NOVE TURSKE HIT  SERIJE  GLEDAJTE  NA LINKU ISPOD

https://rbsm-serije.com/

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin