RUSKI NEUROLOG OTKRIVA ŠTO DANAŠNJOJ DECI NE RADI MOZAK KAKO TREBA: Roditelji prave NEDOPUSTIVU GREŠKU koja ih UNAZAĐUJE

Ruski neurolog i psiholingvista Tatjana Černigovskaja veliki je protivnik veštačke inteligencije i prekomerne upotrebe računara, ističući da je mozak potrebi trenirati, kako bi što bolje funkcionisao. Zato ukazuje na veliki problem koji se sve više javlja kod male dece – nedovoljno razvije fina motorika.

Naime, to je sposobnost korišćenja najmanjih mišića tela u cilju izvođenja preciznih pokreta i tesno je povezana sa koordinacijom oko-ruka.

Ukoliko dete ne razvija finu motoriku – svoje prstiće – neće doći do stvaranja sinapsi – veza između ovih centara, te može doći do raznih kognitivnih poremećaja. To su disleksija, disgrafija, razni poremećaji učenja, itd, što može prouzrokovati brojne probleme kada dete krene u školu, ali i u kasnijem periodu života.

– Pred nama je veoma težak zadatak: nalazimo se na raskrsnici između čoveka koji je pisao rukom, i čitao obične knjige i čoveka koji čita hipertekstove, kuca, klikće i uopšte ne ume da piše. Važno je shvatiti da je ovo druga osoba i da ima drugačiji mozak – ističe naučnica.

Jasno naglašava šta mališani moraju da savladaju na vreme, kako se posle ne bi suočavali sa ozbiljnim posledicama.

– Ako malo dete, došavši u školu, ne nauči da piše, navikavajući se na fine pokrete olovke, ako u vrtiću ništa ne vaja, ne seče makazama, ne sređuje perle, onda se kod njega ne razvijaju fine motoričke sposobnosti. I upravo to utiče na funkcije govora. Ako kod deteta ne razvijete finu motoriku, nemojte se kasnije žaliti da mu mozak ne radi – zaključuje.

NOVE TURSKE HIT  SERIJE  GLEDAJTE  NA LINKU ISPOD

https://rbsm-serije.com/

 

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin