Rusija tvrdi da je došla do TAJNIH dokumenata: Evo šta kažu o PLANU Ukrajine

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je dobilo tajna dokumenta koja potvrđuju da je Ukrajina pripremala vojnu operaciju u Donbasu u martu.

– Tokom specijalne vojne operacije, tajna dokumenta komande Nacionalne garde Ukrajine dospela su u posed ruskih vojnika. Ovi dokumenti potvrđuju tajnu pripremu kijevskog režima za ofanzivnu operaciju u Donbasu u martu 2022 – rekao je portparol Ministarstva Igor Konašenkov na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, reč je o tajnom naređenju komandanta Nacionalne garde Ukrajine general-pukovnika Mikole Balana od 22. januara ove godine, prenosi Interfaks.

Kako je naveo, bilo je planirano da se borbena koodinacija ukrajinskih nacionalista završi do 28. februara, kako bi se obezbedila realizacija borbenih zadataka u sastavu ukrajinske „Operacije združenih snaga“ u Donbasu.

Ruski vojni resor objavio je dokument koji potvrđuje da je kijevski režim za mart spremao ofanzivnu operaciju na Donbas.

– Ministarstvo odbrane Rusije objavljuje original tajnog naređenja komandanta nacionalne garde Ukrajine, general-pukovnika Nikolaja Balana od 22. januara 2022. godine – rekao je Konašenkov.

Prema njegovim rečima, naređeno je „organizovanje priprema bataljonske taktičke grupe 4. brigade operativne namene za izvršavanje borbenih (specijalnih) zadataka u operaciji Združenih snaga u sastavu brigade oružanih snaga Ukrajine“.

Dokument je upućen šefovima severne kijevske, južne odeske i zapadne teritorijalne uprave Nacionalne garde Ukrajine.

– U naređenju koje je preneto komandi organa uprave Nacionalne garde Ukrajine detaljno je opisan plan pripreme jedne od udarnih grupa za ofanzivna dejstva u zoni takozvane ”operacije Združenih snaga” u Donbasu – rekao je Konašenkov.

Naveo je i da su jedinicu ukrajinskih desantno-jurišnih snaga, koja je planirana da se angažuje u Donbasu, od 2016. godine obučavali američki i britanski instruktori u Lavovu po programu obuke „NATO standarda“.

Dodao je da pitanje umešanosti SAD i NATO u planiranje operacije Ukrajine za juriš na Donbas zasad ostaje nejasno.

– Specijalna vojna operacija Oružanih snaga Rusije, sprovedena od 24. februara, sprečila i osujetila ofanzivu velikih razmera udarnih grupa ukrajinskih trupa na Lugansku i Donjecku Narodnu Republiku, koje ne kontroliše Kijev, u martu 2008. godine – rekao je Konašenkov.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin