Rusi izašli sa novim OPTUŽBAMA: Krivični postupak zbog uklanjanja spomenika Zukovu

Istražni komitet Rusije pokrenuo je krivični postupak nakon uklanjanja spomenika maršalu Georgiju Žukovu u Harkovu u Ukrajini, a zbog vređanja sećanja na branioce otadžbine.

Istražni komitet je istakao da su te, kako je navedeno, “zločinačke akcije” usmerene protiv interesa Rusije u oblasti očuvanja istorijskog sećanja na aktivnosti S S SR-a tokom Drugog svetskog rata i odlučujuću ulogu u pobedi nad fašizmom, piše list Izvestija.

Istražni komitet preduzima mere na utvrđivanju svih okolnosti tog događaja i onih koji su počinili to krivično delo, navedeno je u saopštenju.

Prethodno su ukrajinski mediji objavili da je u Harkovu jutros uklonjen spomenik Žukovu i da je to uradila specijalna jedinica “Kraken”, koja je u sastavu nacionalističkog bataljona “Azov”.

Jedan od vođa “Azova”u Harkovu Konstantin Nemičev napisao je na Telegramu da je spomenik Žukovu demontiran i “odnet na deponiju”, prenosi Ukrinform.

Nemičev je objavio i snimak uklanjanja spomenika sovjetskom maršalu.

Georgij Žukov bio je jedan od najuspešnijih komandanata u Drugom svetskom ratu, a pod njegovom komandom sovjetski vojnici ostvarili su neke od najveći pobeda – u bici za Moskvu, odbranu i probijanje nacisticke blokade Lenjingrada, Staljingradskoj bici i Berlinu

Žukov je četiri puta proglašavan za Heroja Sovjetskog Saveza, a kao komandant Prvog beloruskog fronta ušao je u Berlin 1945. godine i formalno primio kapitulaciju Nemacke.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin