RODITELJI NASTRADALE DECE IZ “RIBNIKARA” TUŽE OCA I MAJKU DEČAKA-UBICE! Advokatica objasnila: “Mogu da tuže i njega!”

Roditelji nastradale i ranjene dece odlučili su da tuže roditelje dečaka koji je izvršio masakr u školi “Vladislav Ribnikar.”

Roditelji ubijenih i povređenih učenika OŠ “Vladislav Ribnikar” na Vračaru, spremaju tužbe protiv oca i majke dečaka (13), koji je 3. maja počinio masakr u ovoj beogradskoj školi, saznaje Kurir. Kako navodi dobro obavešten izvor Kurira, roditelji žrtava već su angažovali advokate, koji pripremaju privatne tužbe. “Neutešni roditelji žrtava iz škole na Vračaru odlučili su da potraže pravdu na sudu i tužiće roditelje dečaka koji im je naneo nezamislivu patnju”, kaže izvor Kurira i dodaje:

“S obzirom na to da dečak koji im je usmrtio decu nije krivično odgovoran jer u vreme izvršenja krivičnog dela nije imao 14 godina, i njemu po zakonu ne može da se sudi, majke i očevi ubijenih i ranjenih odlučili su da sami pokrenu postupke pred sudom.”

Naoružan pištoljima
Podsetimo, učenik sedmog razreda je kobnog jutra došao u školu naoružan očevim pištoljima i molotovljevim koktelima. Po ulasku u školsko dvorišto, a kada je već zvonilo za početak prvog časa, on je prvo pucao u školskog čuvara D. V. i ubio ga. Potom je u holu škole i kabinetu istporije ubio osmoro đaka, dok je njih šestoro ranio, kao i nastanicu istorije. Dvanaest dana nakon masakra, preminula je još jedna žrtva koja je bila ranjena. Advokat Slavka Babić objašnjava da roditelji imaju pravo da podnesu tužbu protiv roditelja maloletnika.

“U konkretnom slučaju radi se o građanskoj parnici koja se pokreće tužbom radi naknade nematerijalne štete, koja je regulisana Zakonom o obligacionim odnosima. Roditelji odgovaraju po principu objektivne odgovornosti – bez obzira na njihovu krivicu, koja se u ovom slučaju pretpostavlja, a odgovornosti se mogu osloboditi ako dokažu da je šteta nastala usled više sile, da štetu nisu mogli predvideti ili sprečiti, što je u praksi gotovo nemoguće dokazati“, rekla je advokatica.

Ona je dodala i da strana koja tuži u ovom konkretnom slučaju može da tuži i školu u kojoj se dogodio zločin. “Postoji situacija kada maloletnik štetu pričini kao u ovom slučaju dok se nalazio pod nadzorom škole. Škola može da se oslobodi odgovornosti ako dokaže da je nadzor nad maloletnikom vršila na način na koji je bila obavezana”, objašnjava Slavka Babić i dodaje da roditelji žrtava mogu da tuže i samog dečaka, počinioca zločina. “Dakle, porodice oštećenih naknadu nematrijalne štete usled smrti bliskog lica mogu da traže od roditelja maloletnika, od škole i od samog maloletnog, pod uslovom da je sposoban za rasuđivanje, a stariji je od sedam godina”, navela je.

U pritvoru i pod istragom
Inače, otac dečaka se od nemilog događaja nalazi u pritvoru zbog sumnje da je počinio krivično delo protiv opšte sigurnosti jer je, kako se sumnja, obučavao u streljani maloletnog sina da puca i nije adekvatno obezbedio sef u kom je držao pištolje, za koje ima dozvolu. I majka dečaka je na udaru pravde. Protiv nje je pokrenut predistražni postupak kako bi se utvrdilo da li je eventualno počinila krivično delo zapuštanje i zanemarivanje maloletnog lica.

Majka jedne od žrtava – Zašto ste ga obučavali u streljani?
Majka jedne od ubijenih devojčica nedavno se na Fejsbuku obratila roditeljima osumnjičenog dečaka, a svoje pismo je počela rečima: “Roditeljima nelečenog dečaka”.

“Ako nas ikad budete tražili i poželeli da kažete: ‘Molim vas oprostite, nismo znali bolje i mnogo nam je žao’, znate, mi više ne verujemo u ovozemaljsku pravdu, ali se trudimo da verujemo u ljudskost i istinu. Verujemo da vam je dobro poznata činjenica da je naše odeljenje 7/2 bilo izuzetno. Tragedija koja nas je zadesila je toliko strašna, bolna i nepojmljiva, da se svakodnevno borimo za udah.

Misli koje će nas doživotno moriti su: ‘Zašto mu niste pomogli?! Zašto ste ga obučavali u streljani i kod njega razvijali i gajili tako jezive veštine pucanja i ubijanja, dok smo mi našu decu vodili na časove umetnosti i sporta?!’. Ona je, obraćajujći se dečakovim roditeljima, napisala i: “Ako niste bili svesni svoje uloge u tragediji, onda bi morali da se osvestite”.

Navršilo se 40 dana – Porodice obeležavaju pomen
Od nezapamćenog zločina, koji je zavio u crno čitavu Srbiju, prošlo je 40 dana, a porodice žrtava obeležavaju pomen. Na groblju Lešće danas će se okupiti porodica ubijenog školskog čuvara, a povodom četrdesetodnevnog pomena dali su i čitulju. “U svakom ćutanju se čuješ, u svakoj priči i dalje živiš, u svakom otkucaju naših srca postojiš. Silno nedostaješ! Neka te anđeli čuvaju”, piše u čitulji koju je potpisala porodica D. V.

NOVE TURSKE HIT  SERIJE  GLEDAJTE  NA LINKU ISPOD

https://rbsm-serije.com/

 

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin