Rizikujete zdravlje: Nipošto nemojte da pijete vodu iz flašice koja se ZAGREJALA na suncu, a evo i zašto

Tokom velikih vrućinam gde god da idete dobro je da sa sobom ponesete flašicu sa vodom.

Međutim, ukoliko je flašica dugo stajala na suncu, savet je da je ne koristite i da nabavite novu jer može da ima štetan uticaj na zdravlje.

Naime, plastične flašice se prave od polietilen tereftalata koji, kada se zagreje, otpušta hemikaliju zvanu bisfenol A (BPA). Unošenje ove hemikalije u organizam može da ostavi posledice po zdravlje.

Stvar je u tome da što se flašica više ugreje, to više sastojaka iz plastike prelazi u vodu koju zatim pijemo. Profesorka Lina Ma sa svojim timom naučnika nedavno je sprovela eksperiment kako bi ispitali hemikalije koje se oslobađaju iz flašica nakon što stoje na temperaturi od 70 stepena Celzijusovih četiri nedelje.

Studija je pokazala da se nivo BPA povećava kada flašica sa vodom stoji na toplom, te profseorka upozorava da ni slučajno ne pijete vodu nakon što vam je flašica danima ostala, na primer, u automobilu, tokom vrelih letnjih dana.

BPA se inače povezuje sa brojnim zdravstvenim problemima, poput problema sa reproduktivnim zdravljem, imunitetom, neurološkim problemima. Takođe, ovaj sastojak povećava rizik od razvoja Alchajmerove bolesti, metaboličkih oboljenja, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2.

Takođe, savet je da umesto plastične flašice nabavite staklenu kako biste izbegli rizike po zdravlje.

BONUS VIDEO: NOVA TURSKA hit SERIJA LJEPŠA SAM OD TEBE na LINKU ISPOD 2022

https://rbsm-serije.com/index.php/2022/06/09/lepsa-sam-od-tebe-1-epizoda-sa-prevodom-video/

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin