Connect with us

Sudbine

RADOJE ŽIVI SAM kao KURJAK NA BRDIMA u KOLIBI: Čekajte da vidite UNUTRAŠNJOST, jedini ZVUK koji ČUJE PONEKAD JE OVO

Published

on

 

Foto: Zoran Šaponjić

 

U brdima visoko iznad Drine, Perišiću su komšije vukovi, lisice i zečevi, a kaže da mu niko ne nedostaje dok stoji kao posljednji graničar

U svijetu Radoja Perišića, koji živi sam u brdima iznad Vardišta i koji se sastoji od jedne brvnare, tri-četiri livade, jedne lipe, jednog drvljanika, nekoliko potoka i bezbroj planinskih vrhova koji na sve strane štrče iz sumaglice, od bezbroj travki i žutih sasušenih cvetova, po kojima je juče ujutru palo belo inje, nema ljudi.

Mrvice za ptičice

Radojeve komšije su planinske lisice, vukovi, zečevi, te nekoliko ptičica, koje Radoje zove „tičice“ i koje ni zimi ni leti ne odmiču od brvnare. Vjerovatno zato što ih Radoje hrani mrvicama hljeba. Što se naroda tiče, Radoje je sam kada ustaje, sam je kada leže, sam ruča, sam večera, sam kad sam sebe razgovara kad se probudi u gluvo doba noći.

– Više se trudim da budem raspoložen nego tužan, ali desi mi se i tuga… Naiđe uz potok, uhvati me, pa ne pušta… Što – ne znam. A samoća… Ona je ovde stalno, i ne smeta mi mnogo, jedino, naiđe mi ponekad, progovorio bih sa nekim riječ, ali nemam sa kim – kaže Radoje.

2392039-radoje-14-28-11-2020-ff

FOTO: ZORAN ŠAPONJIĆ

Perišić mu nekako dođe i kao poslednji graničar na nemirnoj granici iznad Drine, na brdima za koja se borilo i ginulo, lila se krv, a granica sad ostala pusta. Njegova kuća na mjestu zvanom Karaula u stvari je karaula srpske vojske, brvnara podignuta na jedva 100 metara od graničnog međudržavnog srpsko-bosanskog kamena pre stotinu i kusur godina.

– Za vreme Austrougra ovde su bili srpski graničari. Bog te pita koliko je ova brvnara stara. Od sve te silne vojske ostao samo ja, spala granica na mene da je ja čuvam – veli Radoje.

2392037-radoje-12-28-11-2020-ff

FOTO: ZORAN ŠAPONJIĆ

Prvi komšija

Okolo, dokle god pogled seže, a dopire podaleko, Radojeva kuća je jedina iz koje se vije dim. Vidi se, tu i tamo, po kosama, još poneka brvnara, crna ko ugarak, ali pusta. I to odavno.

– Ovako, na ovu stranu, ka istoku je Jablanica, ima do nje desetak kilometara, iza brda je Semegnjevo na Zlatiboru, na 15 kilometara, ovamo iza mene je Vardište, i do njega je više od deset kilometara, a do prvog živog komšije imam sedam kilometara – razjašnjava Radoje svoj položaj na granici.

2392035-radoje-15-28-11-2020-ff

FOTO: ZORAN ŠAPONJIĆ

Jedini zvuk u njegovom svetu jeste škripa vrata na njegovoj kolibi. Ta vrata ne škripe kao ova naša po stanovima i kućama u gradovima, na Radojevoj brvnari kad zaškripe vrata, jeza siđe niz kičmu, a kosa se podigne na glavi… Ne toliko što je taj zvuk strašan, nego što pokida tišinu koja caruje od Radojeve kuće do najdaljih vrhova i do neba, pocepa je nadvoje kao oštrim nožem.

Kad ostanu sami, Radoje se najviše izrazgovara sa mačkom, kome je dao ime Brko. U stvari, Brko i nije bio Radojev mačak, nego, kad je um,ro Radojev najbliži komšija, Brko ostao sam na ledini i, kud će, šta će, došao kod Radoja. Sad se njih dvojica uveče lepo izrazgovaraju, Radoje ispriča Brku gdje je bio i šta je radio tokom dana, Brko poveri Radoju svoje dogodovštine, i tako svake večeri.

2392033-radoje-13-28-11-2020-ff

FOTO: ZORAN ŠAPONJIĆ

Tranzistor i čizme

– Rano padne mrak ovih dana, ja naložim vatru, progovorim sa Brkom, onda uključim tranzistor, poslušam vesti i onda zaspim. Kad se unoć probudim, setim se da sam u prodavnici ostao dužan 12 maraka, pa razmišljam kako to da vratim, nekih drugih problema i nemam. Ujutru ustanem, najlepše mi je kad je lep dan, izađem pa gledam okolo ovu ljepotu, okrenem se tamo – nema nikoga, okrenem se ovamo – ni ovamo nikoga. Ponekad odem i ka Vardištu, u nadnicu, pomognem ponekom u cepanju drva ili nešto drugo, ali to je retko – priča Radoje.

2392031-radoje-10-28-11-2020-ff

FOTO: ZORAN ŠAPONJIĆ

Za zimu je spremio drva, stavio bure kupusa, ima i brašna jedno 60-70 kila, jednu slaninu, malo pasulja, džak krompira, ima i dva kila jabuka, malo ulja, soli i šećera, njemu dosta.

– Od imovine imam – jedan tranzistor, on mi je najvažniji, imam i jedne vojničke čizme, njih posebno čuvam, imam mačka, imam i patike, letos mi ih poklonio Vojkan Krstić, i to je sve – veli Radoje.

Ne prija mu Užice

Do prodavnice u Vardištu ima tri sata hoda, srećom, pa ga prošle godine na granici, na Karauli, našao Vojkan Krstić, poznati dobrotvor, humanista, koji se skućio na majčinom imanju dole u Vardištu. Od tada, Vojkan malo-malo, pa eto ga kod Radoja sa paketom hrane.

– Hvala ti, Vojkane, za onaj paket od onomad. Au, čega tu sve nije bilo – kaže mu Radoje.

Kad dođe noć, oko brvnare jauču vuci, najbliži komšije. Radoje se tada zatvori iznutra, a oko brvnare razapne strune i na strune vezanu zvoncad, konzerve, sa ciljem da ga zvonca upozore ako neka živuljka pokuša bliže da priđe brvnari ili uđe u brvnaru.

Radoje ima sestru u Užicu, ali Užice ga ne privlači. Jeste da je tamo sve dobro, ali u Užicu Radoje ne može ni da se odmori, ni da se naspava, niti da se nadiše kao kod njega pod strehom brvnare.

2392029-radoje-9-28-11-2020-ff

FOTO: ZORAN ŠAPONJIĆ

– Nemam vode, nemam struje, a i šta će mi. Leti, kad hoću da se okupam, siđem do reke, ponesem šampon i peškir, zimi otopim snega na šporetu… Do izvora imam kilometar i po, ponekad i taj izvor presuši, pa tada moram do reke da natočim vode za piće i kuvanje – kaže.

Od ostale imovine, kada je u pitanju nameštaj, Radoje u kući ima sve ono što mu treba. Jedan krevet, sto, jednu malu stolicu, ima i odeće nešto… Za zimu je spremio i malo duvana. Juče, naročito se obradovao kad mu je Vojkan obećao da će regulisati Radojev dug u prodavnici od 12 maraka.

Puno čeljadi

U međuvremenu, između vremena srpskih graničara i vremena Radoje graničara, na Karauli je živeo i narod. Radoje, kome je tek 51 godina, sjeća se kad je u njegovoj kući i kući polubrata bilo 17 čeljadi.

– Sanjam ponekad narod oko kuće… Svi veseli, probudim se, nema nikoga… Zaurlaju kurjaci iz planine da me podsete gde sam i da sam sam. Ne bojim se ja njih. Ovde sam rođen, kud bih ja odavde kad meni niđe ljepše nema – veli. Što se ostalog tiče, Radoje je, veli, sem onih 12 maraka duga, zadovoljan životom. Nema nikakvih primedbi. Kod lekara je bio samo jednom, davno, kad mu je vo rogom probio stomak, a i tada se Radoje brzo vratio iz bolnice i posle sam sebe previjao na Karauli.

FOTO: ZORAN ŠAPONJIĆ

O starosti koja ide ne voli da priča. Ni kud će, ni kako će ostaviti Karaulu i onu lepotu. Jedino može da se desi, teši se, pa da je – gore, gdje ćemo svi jednog dana, možda i ljepše nego na Karauli.

Može da bude jer Radoje je zaslužio ljepotu.

2392021-radoje-8-28-11-2020-ff

FOTO: ZORAN ŠAPONJIĆ

2392019-radoje-7-radoje-perisic-i-vojkan-krstic-28-11-2020-ff

FOTO: ZORAN ŠAPONJIĆ

GLEDAJTE NOVU SERIJU DAR MAR – SVE EPIZODE NA NAŠEM SAJTU – KLIKNI OVDJE 

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Sudbine

Novorođenče proglašeno mrtvim SATIMA ležalo u mrtvačnici: Pogrebnik potom uočio nešto od čega je ZANEMEO

Published

on

Slučaj prevremeno rođene bebe u Brazilu koja je proglašena mrtvom šokirao je svet.

Naime, brazilski lekari proglasili su prevremeno rođenu bebu mrtvom i zvali pogrebnika dok je ona satima ležala u mrtvačnici, ali je on primetio da beba diše, te se ispostavilo da je i dalje živa, prenosi Daily Mail pisanje lokalnih medija.

Bebu, koja je dobila ime Augustus, rodila je 18-godišnja majka u mestu Ariquemes nakon što je zatražila medicinsku pomoć zbog jakih bolova i krvarenja.

Tinejdžerku nisu primili u ambulantu jer nisu primetili da je trudna, a kasnije je, bez ičije pomoći, rodila bebu tešku samo 900 grama.

Lekari su dete, rođeno u sedmom mesecu trudnoće, proglasili mrtvorođenim i pozvali pogrebnika da odnese telo i pripremi ga za sahranu.

Međutim, patolog je tokom procedure primetio da bebi kuca srca i odmah je vratio u bolnicu gde je smeštena na Jedinici intenzivne nege novorođenčadi.

Nakon toga, beba je bila u stabilnom stanju i dobro je reagovala na terapiju, dok je majka ubrzo bila otpuštena s lečenja.

Bebina baka je rekla da je njen unuk dosta pomerao ruke i noge, kao i da ima jake otkucaje srca.

Pogrebnik je pokupio bebu oko 3 sata ujutro u utorak, a primetio je da je još živa nekoliko sati kasnije dok se pripremao za sahranu.

Kaže da je u jednom trenutku uočio da Augustus udiše zrak, nakon čega mu je poslušao srce i primetio otkucaje.

Baka je medijima rekla da je ogorčena jer se lekari nisu potrudili da spase detetu život.

Policija i drugi nadležni organi su otvorili istragu o bizarnom incidentu, a iz bolnice i dalje tvrde da je beba bila mrtva kada je stigla kod njih.

– Za mene je to čudo. Čuo sam doktorku kako govori i ona mi je vrlo jasno rekla da je ova beba mrtva. Pogrebno predzeće je došlo po njega i bio je mrtav. Nekako se taj otkucaj srca vratio – rekao je portparol zdravstvene ustanove u Ariquemesu.

BONUS VIDEO: NOVA TURSKA hit  SERIJA  IZMEĐU SVETA I MENE na LINKU ISPOD 2022

https://rbsm-serije.com/index.php/category/izmedu-sveta-i-mene/

Share this…
Share on Facebook

Facebook

Pin on Pinterest

Pinterest

Tweet about this on Twitter

Twitter

Share on LinkedIn

Linkedin

Continue Reading

Sudbine

Majka sprečila OTMICU svoje ćerke (4): Ulična kamera zabeležila NEVEROVATNU scenu (VIDEO)

Published

on

Da hrabrost i požrtvovnost majke ne poznaju granice, najbolje pokazuje snimak iz Nju Delhija koji je nastao pre dve godine, a na kojem jedna žena sprečava otmicu svoje ćerkice.

Naime, na snimku koji je zabeležen sigurnosnim kamerama vidi se kako je majka uspela da spasi četvorogodišnju ćerkicu iz kandži otmičara, zahvaljujući brzini i neustrašivosti.

Jedan od otmičara zamolio je majku za malo vode, a dok je odlazila po istu, zgrabio je devojčicu i pokušao s njom da pobegne.

Ona je istovremeno vikanjem i bukom uzbunila komšiluk, te su dvojica komšija sprečili otmičare da nastave dalje na motociklima. Takođe, pokušali su da ih spreče da pobegnu. Ipak, ovi muškarci su uspeli da pobegnu, ali kasnije su uhapšeni.

 

Ono što je majka kasnije saznala, a što je utvrdila policija, jeste da je otmicu organizovao stric ove devojčice.

Njegova namera bila je da, u želji da od brata koji je uspešan trgovac tkaninama, ucenom obori cenu proizvoda.

BONUS VIDEO: NOVA TURSKA hit  SERIJA  IZMEĐU SVETA I MENE na LINKU ISPOD 2022

https://rbsm-serije.com/index.php/category/izmedu-sveta-i-mene/

Share this…
Share on Facebook

Facebook

Pin on Pinterest

Pinterest

Tweet about this on Twitter

Twitter

Share on LinkedIn

Linkedin

Continue Reading

Sudbine

LEGLA JE NORMALNO DA SPAVA A ONDA JE ZADESIO HOROR: Lekari su zinuli kada su videli!

Published

on

LEGLA JE NORMALNO DA SPAVA A ONDA JE ZADESIO HOROR: Lekari su zinuli kada su videli!

 

Žena sada želi da podigne svest kod ljudi da se ovo može desiti bilo kome

Keri Tejt (44) godinama je trpela glavobolje, zbog čega nije bila preterano zabrinuta kada ju glava bolela čitavog dana, a taj bol se u narednim danima intenzivirao. Glavobolja je i dalje trajala kada je uveče legla u krevet, a kada se sutradan probudila, nije mogla priča.

 

Koristila je papir i olovku kako bi komunicirala sa svojom porodicom, nakon čega je odvezena u bolnicu, gde je utvrđeno da je imala krvarenje u mozgu.

 

Lekari su otkrili da je majka dvoje dece rođena sa arterijskom malformacijom, što je dovelo do moždanog udara, a Keri je morala da bude podvrgnuta i operaciji gama nožem. Takođe, uz pomoć lekara je uspela malo da poboljša govor.

 

– Neću biti ista osoba kao pre moždanog udara i moj govor neće biti mnogo bolji. Teško je to prihvatiti – rekla je ona.

 

Lekari još uvek ne znaju koliko je operacija bila uspešna, pošto može da prođe i do četiri godine pre pojave rezultata.

 

Keri je za sada fokusirana na oporavak kod kuće, a time što je podelila svoju priču nada se da će podići svest kod ljudi da “moždani udar može da se desi bilo kome”. (RBSM-RADIO)

 

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on Facebook

Facebook

Pin on Pinterest

Pinterest

Tweet about this on Twitter

Twitter

Share on LinkedIn

Linkedin

Continue Reading

SLUŠAJ RADIO

  1. RBSM RADIO

October 2022
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Popularno

Copyright © 2021 Radio Balkan Seher Mahala