Putinovo TAJNO ORUŽJE otkriveno u Ukrajini: Evo kako Rusi probijaju PVO, ovo dosad nije viđeno (FOTO)

Američki obaveštajci otkrili su da deo kratkodometnih balističkih raketa Iskander-M, koje ruske snage od početka rata ispaljuju na ciljeve u Ukrajini, ima tajanstveni teret – nepoznati mamac dizajniran da izbegava protivvazdušne sisteme.

Naime, naprave koje ispušta ova raketa varaju radare vazdušne odbrane i rakete koje se navode tražeći izvore toplote. Dugačke su oko 30 centimetara, u obliku strele, bele sa narandžastim repom, kaže neimenovani američki zvaničnik za Njujork tajms.

Naprave ispuštaju rakete Iskander-M koje ruske snage ispaljuju iz mobilnih lansera preko granice kad raketa “shvati” da ju je naciljao PVO sistem.

Korišćenje mamaca objašnjava zašto ukrajinska PVO ima problema sa presretanjem ruskih Iskandera. Ta raketa, prema američkim izvorima, može da dosegne preko 300 kilometara. Svaki lanser može da ispali dve rakete Iskander pre ponovnog punjenja. Fotografije crveno-belih naprava počele su da kruže društvenim mrežama pre dve nedelje. Mnogi su mislili da se radi o delovima kasetnih bombi.

 

Naprave su slične mamcima iz Hladnog rata poznatim pod nazivom “penetracijska pomoć”, a bili su pratnja nuklearnim bojevim glavama od 70-ih. Bile su osmišljene da izbegavaju protivraketni sistem kako bi glave dosegle svoje ciljeve. Korišćenje u sklopu rakete Iskander ranije nije viđeno.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

 

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin