Putin POTPISAO važan zakon: Morali su da ga promene zbog rata u Ukrajini

Legalizovan paralelni uvoz u Rusiju

 

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon o legalizaciji paralelnog uvoza, oslobađajući od krivične i administrativne odgovornosti one koji uvoze robu u zemlju bez saglasnosti nosilaca prava, piše RIA Novosti.

 

Važeća zakonska regulativa daje pravo ruskoj Vladi da 2022. godine odobri listu dobara za koje se ne primenjuju odredbe Građanskog zakonika o zaštiti ekskluzivnih prava, čime se skida građanska odgovornost sa uvoznika kada se uvoze.

 

Posle uvođenja zapadnih sankcija, ovaj mehanizam se koristi za uvoz na rusko tržište oskudne i originalne robe.

 

Istovremeno, za zaštitu isključivih prava mogu se primeniti mere ne samo građanskopravne, već i krivične i administrativne odgovornosti.

 

Da bi se rešio ovaj problem, zakonom je sada utvrđeno šta se više ne smatra povredom intelektualnih prava. Kako je objasnio Ilja Torosov, prvi zamenik ministra za ekonomski razvoj, to će zaštititi od odgovornosti one koji uvoze proizvode u sklopu paralelnog uvoza.

 

Početkom maja Ministarstvo industrije i trgovine odobrilo je listu robe koja podleže paralelnom uvozu.

 

Ta lista obuhvata više od pedeset kategorija, uključujući automobile (Folksvagen, Škoda, BMV, Tojota itd.), elektroniku (Epl, Samsung, Soni, itd.), aparate za domaćinstvo (Simens, Dison, itd.), konzole za igre (Eksboks i PlejStejšn) i još mnogo toga. Pretpostavlja se da će se lista ažurirati jednom u kvartalu ili dva meseca.(RBSM-RADIO)

 

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin