PUTIN ODLUČIO DA SMIRI STRASTI – POZVAO DVA LIDERA U RUSIJU! Oglasili se iz Kremlja: Otkriveno kada i gde će biti SASTANAK

Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je lidere Azerbejdžana i Jermenije Ilhama Alijeva i Nikola Pašinjana u Rusiju da razgovaraju o regionalnim pitanjima u svetlu nedavnih tenzija između Jerevana i Bakua. Prema rečima portparolke ruskog ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove, koja je potvrdila tu vest u ponedeljak, Moskva je zabrinuta zbog “alarmantnih trendova” u regionu, “gde Zapad očigledno pokušava da prenese konfrontacione šeme testirane u Ukrajini”.

“Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je predsednika Azerbejdžana Alijeva i premijera Jermenije Pašinjana u Rusiju na sledeći trilateralni samit, gde je planirano da se razgovara o čitavom nizu trilateralnih i bilateralnih pitanja”, Zaharova navodi se u saopštenju.

Komentarišući proces okončanja višedecenijskog sukoba između Jermenije i Azerbejdžana, portparolka je optužila Zapad za “netaktičan i agresivan” pristup.

“Pravi ciljevi Vašingtona i Brisela nikako nisu potraga za kompromisom ili izbalansiranim rešenjima, već samopromocija i istiskivanje Rusije sa Južnog Kavkaza”, rekla je Zaharova. Isti pristup, dodala je ona, može se videti u očiglednim “pokušajima spoljnih sila da poseju neprijateljstvo između Moskve i Jerevana” i u njihovim nastojanjima “da diskredituju rusku politiku u regionu”. Pokušaji ovih “spoljnih snaga” da obezbede povlačenje ruskih mirovnih snaga iz Nagorno-Karabaha – regiona koji je u centru spora između Jerevana i Bakua – “upravo imaju za cilj destabilizaciju Južnog Kavkaza”, rekla je Zaharova.

Ranije ovog meseca, Putin je predložio da se trilateralni samit održi “bilo gde i u bilo koje vreme: u Sočiju, u Sankt Peterburgu, u Moskvi”. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u ponedeljak Interfaksu da su pripreme za samit u toku, a datum i lokacija će biti otkriveni u dogledno vreme. Kako navodi list Vedomosti, pozivajući se na sopstveni diplomatski izvor, sastanak bi mogao biti održan krajem oktobra, najverovatnije u Sočiju.

Poslednji trilateralni samit Rusije, Jermenije i Azerbejdžana održan je u novembru prošle godine u Sočiju. Pašinjan i Alijev održali su dva sastanka ranije ovog meseca u Pragu, jedan uz učešće turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, a drugi – sa francuskim liderom Emanuelom Makronom.

Jermenija i Azerbejdžan su već duže vreme u sukobu jedni sa drugima oko brojnih pitanja, a najistaknutije je sporni region Nagorno-Karabaha. Godine 2020. dve nacije su vodile 44-dnevni rat oko teritorije, koji je okončan primirjem uz posredovanje Rusije, ustupanjem Bakuu nekih oblasti koje su ranije kontrolisale trupe koje su podržavale Jermenija i raspoređivanjem ruskih mirovnih snaga da bi poštovale sporazum.

Tenzije na granici Jermenije i Azerbejdžana ponovo su eskalirale u septembru ove godine, kada je navodno ubijeno na desetine ljudi, civilnog i vojnog osoblja, pri čemu su obe strane krive za nasilje jedna drugu.

 

BONUS VIDEO: NOVA TURSKA hit  SERIJA  BALKANSKA BAJKA  na LINKU ISPOD

https://rbsm-serije.com/index.php/2022/06/25/balkanska-bajka-1-epizoda-sa-prevodom-video/

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin