Putin: Evropski partneri da priznaju da ne mogu bez ruskih energenata

Predsednik Rusije Vladimir Putin poručio je da evropski partneri Rusije priznaju ne mogu bez ruskih energenata, uključujući gas. Oni, međutim, svojim izjavama o odustajanju od ruskog gasa i nafte destabilizuju tržište i dižu u nebo cene svojim građanima.

– Pokušaji zapadnih zemalja da istisnu isporučioce energenata iz Rusije neizbežno će se odraziti na čitavu svetsku privredu – rekao je ruski predsednik.

Isporuke energenata iz SAD u Evropu biće višestruko skuplje nego iz Rusije, upozorio je on.

Razumna zamena za ruski gas za Evropu je moguća u budućnosti, ali sada jednostavno ne postoji, istakao je predsednik Rusije.

Putin je na sednici posvećenoj situaciji u energetskom sektoru Rusije rekao i da je potrebno pripremiti rusko valutno tržište za prelaz na obračune u nacionalnim valutama, da se postepeno udaljavaju od dolara i evra.

Kako je naglasio, to je zadatak od strateškog značaja.

Prema njegovim rečima, najveći problem za ruski energetski kompleks je narušavanje logistike izvoznih isporuka.

“Neprijateljske zemlje” odlažu plaćanje gasa
– Danas ćemo razmotriti situaciju u sektoru nafte i gasa. Razgovaraćemo o dugoročnim planovima razvoja, kao i o pristupima rešavanju problema sa kojima su se kompanije za gorivo i energetiku suočile zbog delovanja tzv. neprijateljskih zemalja. Najveći od njih, o čemu smo već više puta govorili, odnosi se na narušavanje logistike izvoznih isporuka – objasnio je Putin.

On je dodao da banke „neprijateljskih zemalja“ odlažu plaćanje ruskih energenata.

– Primećuju se propusti u plaćanju izvoznih isporuka ruskih energenata. Banke iz ovih neprijateljskih zemalja odlažu transfer plaćanja – istakao je on.

Evropa je spremna da odustane od zelene agende i ponovo uloži u energetiku sa visokim ugljeničnim otiskom, dodao je Putin.

Predsednik Rusije je zahtevao da se obezbedi stabilno snabdevanje energentima domaćeg tržišta, povećaju isporuke i smanje cene gde je to moguće.

– Neophodno je obezbediti stabilno snabdevanje energentima domaćeg tržišta Rusije. U uslovima kada se inostrana tržišta smanjuju, važno je povećati isporuke ruskim potrošačima. A da bi se stimulisala domaća potražnja, neophodno je sniziti cene tamo gde je to moguće – konstatovao je ruski lider.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin