PUSTINJSKI ĐAVO u Srbiji: Mnogi su se UPLAŠILI kada su videli ovo, a evo da li je opasno (VIDEO)

Iako deluje strašno, nalik tornadu u filmskim scenama, noseći predmete pred sobom, stručnjaci kažu da je u pitanju “pustinjski đavo” ili “dust devil”, te da mesta za preteranu brigu nema

 

Društvene mreže bile su juče preplavljene snimicima nesvakidašnjeg prirodnog fenomena. Jak vetar, nalik na pijavicu, protutnjao je delovima Čačka, Krčedinom i nadomak Trstenika.

 

Iako deluje strašno, nalik tornadu u filmskim scenama, noseći predmete pred sobom, stručnjaci kažu da je u pitanju “pustinjski đavo” ili “dust devil”, te da mesta za preteranu brigu nema.

 

– Pojava koja je proteklih dana snimljena iznad delova Srbije nije tornado i samo svojom strukturom podeseća na ovu pojavu.

 

U pitanju je pojava koja se naziva “pustinjski đavo” ili “dust devil”. Česta je nad prostorima gde su leta veoma topla i suva kao što je ovo nad nama – kaže za Telegraf.rs meteorolog Marko Čubrilo.

 

Čubrilo objašnjava i kako se pojava formira u atmosferi.

 

– Donji delovi atmosfera (pri tlu) se jako zagreju i taj deo vazduha koji je znatno topliji od onog koji se nalazi više počne da se kreće u visinu (topao vazduh je lakši od hladnog). To podizanje vazduha dobija rotaciono kretanje.

 

Kako sa prizemlja podiže prašinu ili pesak postaje vidljivo i vizuelno podseća na tornado ali sa njim nema sličnosti. Tornado se obrazuje pri jako nestabilnoj atmosferi koju karakterišu snažne oluje, grad i velike nepogode, dok se ova pojava javlja pri stabilnoj atmosferi – kaže meteorolog i dodaje:

 

– Pojava traje vrlo kratko i gotovo nikad nije opasna.

 

Podsećamo, juče je ova pojava zabeležena u Čačku.

 

– Samo je odjednom dunulo iz čista mira. Stajali smo u blizini i mada zvuči nestvarno, pomislili smo da će da odnese i nas i sve oko nas, srećom nije dugo trajalo. Od siline vetra u jednom momentu fromiralo se poput levka od prašine.

 

Posle nekoliko minuta, kao da ništa nije bilo – rekla je ranije za RINU Čačanka koja se našla na licu mesta.

 

Prošle godine sličan scenario dogodio se u dragačevskom selu Živica kada je došlo do pojave mini tornada ili takozvane “pijavice” koja je u domaćinstvu Vidoja Jovičića nosila sve pred sobom i napravila ogromnu materijalnu štetu.(RBSM-RADIO)

 

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin