PRVA BRAČNA NOĆ JE BILA JEZIVA ZBOG GNUSNOG OBIČAJA I KRVI NA ČARŠAVU: Muž je legao na mene, a svekrva zakukala naglas…

Zadivljujuća serija pod nazivom “Nečista krv, grijeh predaka” poslužila je kao dirljiv podsjetnik na jedinstvene običaje vezane uz prvu bračnu noć u Srbiji. I verzija romana Bore Stankovića i njegova televizijska adaptacija “Nečista krv” istražuju događaje koji su prethodili nadaleko poznatim pojavama.

 

Drevne tradicije koje su izblijedjele u mraku osvijetljene su kroz priču, otkrivajući jednu posebno užasavajuću i jezivu kušnju za mlade žene: čin upuštanja u spolni odnos. Ovaj običaj, koji je izazvao značajnu pozornost na portalu Stil Kurir, duboko je ukorijenjen u gradu Prizrenu, što je prikazano iu romanu i njegovoj televizijskoj adaptaciji. Priča zadire u zaboravljene običaje, osvjetljavajući njihov povijesni značaj.

 

Na stranicama književnog dela Ivana S. Jastrebova „Običaji i pesme Srba u Turskoj: u Prizrenu, Peći, Moravi i Debru“ autor se upušta u praksu „dovođenja mladenaca“. Ova tradicija podrazumijeva okupljanje mladenaca oko ponoći, gdje biraju prostoriju, vodeći računa da ponedjeljak nije praznik i da se spomen na Usječenje glave Ivana Krstitelja ne poklapa s ponedjeljkom. Obred vjenčanja odvija se na sljedeći način: mladenkina prijateljica, inače djevojka, zajedno s mladim udatim ženama koje su mladoženjine rodbine spremaju postelju u određenoj sobi.

 

Ako mladoženjin otac nije u mogućnosti priuštiti besplatan krevet, uobičajeno je da se krevet smjesti ili u podrum ili u spremište. Uz krevet, vino i slatke poslastice raspoređeni su za mladence. Prije prelaska u određenu prostoriju, gdje će dobiti upute, mladoženja s poštovanjem ljubi ruke svojim roditeljima i starijima ukućanima. Isto tako, nevjesta pozdravlja i ljubi ruke svima prisutnima, te pod vodstvom mlade žene vodi mladoženju svome mužu.

 

 

Kada mladenka uđe u sobu ili smočnicu, ona pokazuje svoje poštovanje delikatnim poljupcem muževe ruke, označavajući njegov položaj u kućanstvu. Nakon toga, ona mu pomaže da skine odjeću, iako se on sam mora skinuti, jer se mladenka osjeća nelagodno svlačeći se pred muškarcem s kojim se nedavno prvi put susrela, unatoč njihovoj bračnoj zajednici. Općenito, mlade žene iz mladoženjine obitelji daju smjernice mladenki, savjetujući je da ne odgovara na upite i da tijekom noći drži apsolutnu tišinu.

 

Ranije je bio običaj da se mladoženjina rodbina tijekom svadbenih slavlja upusti u nepoštovanje. Snažno bi lupali po vratima mladenaca, nanoseći štetu okolini. Međutim, ovo nepristojno ponašanje polako se iskorjenjuje kako vrijeme prolazi. U zoru djevojka prilazi prostoriji u kojoj borave mladenci i kuca se, dajući im znak da je vrijeme da ustanu i sudjeluju u tradicionalnom obredu “boščaluk”. Pod vodstvom djevojke, mlada nježno poljubi muža u čelo.

 

 

Kao gestu reciprociteta, ženin suprug daruje joj zbirku zlatnika, čiji broj varira od 1 do 30 ovisno o njihovom financijskom statusu (ekvivalent 5-10 pijastera). Mlada se nastavlja ukrašavati odjećom koju je donijela kao dio svog miraza, spremajući se izliti vodu iz vrča kako bi pročistila i okrijepila sve one koji se bude iz sna. U međuvremenu, neoženjeni muškarci revno prilaze bračnoj postelji u pratnji drugih žena, tražeći dokaze o nevjestinoj nevinosti.

 

Izvor njihovog nezadovoljstva ne proizlazi iz sumnje u mladenkinu ​​vrlinu, već iz uvjerenja da su nadnaravne sile i magija spriječile mladoženju u konzumiranju svete veze. Kako stoji u knjizi, uobičajeno je da majka izrazi svoje osjećaje kada joj mladoženja poljubi ruku tijekom ceremonije vjenčanja, označavajući sinovljevu emocionalnu odvojenost od majke i njegovu posvećenost ženi. Institucija braka, često zanemarena i pod utjecajem patrijarhalnih običaja, unosi u početnu bračnu noć i obiteljske veze zagonetnu bit, prekrivenu društvenim tabuima i ukrašenu ceremonijalnim prizvukom.

 

U prethodnim razdobljima naši su prethodnici sudjelovali u običajima koji se danas smatraju tabuom, ali su u njihovo vrijeme bili naširoko prihvaćeni. Priče o drevnim ritualima, posebno onima vezanim uz prvu bračnu noć, vjerojatno su se prenosile generacijama, osobito u južnom dijelu Srbije.

 

Važno je priznati da određene društvene frakcije nastavljaju održavati ove tradicije, kao što je provjera posteljine na tragove krvi nakon konzumiranja braka. Obrazloženje iza ove uobičajene prakse je jasno.

 

Nevjestinu čistoću simbolizira pojava krvi tijekom ceremonije vjenčanja. No, to nije jedini čimbenik koji ulijeva sumnju i budi osjećaj nelagode pri promišljanju suvremenog društva. Na inauguralnoj večeri njihove zajednice, dok mladenci kreću na svoje intimno putovanje, stariji rođaci stoje pred vratima, spremni pružiti smjernice ako mladoj osobi bude potrebna pomoć u upravljanju ovim osobnim susretom.(RBSM-RADIO)

 

 

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU

Pratite nas na:    INSTAGRAMU      I    FACEBOOKU   

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin