Connect with us

Zanimljivost

Prošle godine u Sloveniju otišlo skoro 20.000 radnika iz Bosne i Hercegovine

Published

on

Prošle godine u Sloveniju otišlo skoro 20.000 radnika iz Bosne i Hercegovine

Agencija za rad i zapošljavanje BiH 2013. godine za rad u Sloveniji izdala je 661 radnu dozvolu. Kako su godine prolazile, taj broj je rastao te je 2015. godine izdato 2.677 dozvola, 2018. čak 16.090, da bi se taj broj malo smanjio u 2019. godini, kada je izdata 14.581 dozvola.

 

U prvoj pandemijskoj, 2020. godini, broj izdatih radnih dozvola za rad u Sloveniji, očekivano, je značajno smanjen i bio je tek 7.887, da bi u 2021. godini broj izdatih dozvola dostigao rekord. Tako je u prošloj godini dozvolu za rad u Sloveniji dobilo 19.575 radnika iz Bosne i Hercegovine.

 

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, od 2013. do 2021. dozvolu za rad u Sloveniji dobila su ukupno 78.042 radnika.

 

“U 2020. godini za rad u Sloveniji je izdato 46 posto dozvola manje, bilo je 49 posto manje oglasa i 47 posto manje radnih mjesta zbog pandemije.

 

Veći broj posredovanja i izdatih radnih dozvola u 2021. godini podrazumijeva da se veliki broj radnika u Sloveniji vraća na radna mjesta koja su zbog pandemije morali napustiti.

 

Naravno, u Sloveniji je u 2021. godini bilo i nekih novih zahtjeva za radnicima i novog zapošljavanja što je i očekivano nakon buđenja ekonomije nakon lockdowna. Ipak, dominantno povećan broj posredovanja je rezultat prekida ekonomskih aktivnosti u 2020. godini, te ponovnog pokretanja ekonomije”, pojasnili su za Klix.ba iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

 

Iz Agencije su istakli kako su se, u dosadašnjem toku realizacije Sporazuma o zapošljavanju državljana BiH, u Sloveniji najviše tražili vozači, varioci, zidari, pomoćni radnici u proizvodnji, elektroinstalateri, bravari, fasaderi i građevinski radnici iz naše zemlje.

 

“Sve osobe koje odlaze na rad u inostranstvo posredstvom Agencije za rad i zapošljavanje BiH su uredno odjavljene sa biroa nezaposlenih, te imaju prava na radu u navedenim državama kao i domaća radna snaga u tim državama”, istakli su iz Agencije.

 

Osim pri zapošljavanju u Sloveniji, Agencija za rad i zapošljavanje BiH posreduje radnicima iz BiH i pri zapošljavanju u Njemačkoj.

 

Za ovu zemlju Agencija ima dozvolu za posredovanje samo osoba sa završenom srednjom medicinskom školom opšteg ili pedijatrijskog smjera, koje imaju položen stručni ispit u BiH i znanje njemačkog jezika sa minimum B1 nivoom, prema referentnom okviru za jezike.

 

“Trenutno je zvanje medicinske sestre/tehničara jedno od top 5 suficitarnih zvanja u BiH, te imamo situaciju da svake godine školujemo veliki broj ovih kadrova samo za evidencije nezaposlenih osoba.

 

Zbog toga ovaj program zapošljavanja u Njemačkoj nudi kakvu-takvu mogućnost da jedan dio ovog kadra dođe do posla u svojoj struci. To pokazuju i brojke sa evidencija nezaposlenih osoba gdje imamo kontinuiran rast broja nezaposlenih medicinara uprkos zapošljavanju na domaćem tržištu rada i u Njemačkoj.

 

Tretnutno imamo više od 7.500 nezaposlenih medicinskih sestara i tehničara u BiH”, istakli su iz Agencije.

 

Kao što je to bio slučaj i sa Slovenijom, u 2020. godini je smanjen broj izdatih radnih dozvola i za Njemačku i to za oko 22 posto, s razlikom da se u 2021. godini taj trend za rad u Njemačkoj nastavio, te je broj posredovanja manji za 8,63 posto u odnosu na 2020. godinu.

 

“Razlog za smanjenje posredovanja je pandemija i restrikcije koja ona donosi u kretanju radne snage, ali i manji interes za ovaj program u odnosu na ranije godine”, poručuju iz Agencije.

 

Tako je u 2013. godini izdato 186 radnih dozvola za Njemačku, 2016. godine taj broj je bio najveći i iznosio je 1.079. Nakon 2018. godine kada je izdato hiljadu radnih dozvola, broj se počeo smanjivati, pa su 2019. izdate 683 dozvole, 2020. je izdato 533, a u 2021. godini je radnicima iz Bosne i Hercegovine izdato 487 radnih dozvola za rad u Njemačkoj. U januaru ove godine izdate su 33 radne dozvole.

 

Kada su u pitanju očekivanja za ovu godinu, iz Agencije kažu kako očekuju brojke na nivou posljednje tri godine.(RBSM-RADIO)

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

GLEDAJTE NAJGLEDANIJU TURSKU SERIJU  KLIKNI OVDJE 

Share this…
Share on Facebook

Facebook

Pin on Pinterest

Pinterest

Tweet about this on Twitter

Twitter

Share on LinkedIn

Linkedin

Zanimljivost

“Kurti zapretio RATOM protiv Srba na KiM”: Priština iznela SRAMNE zahteve o ličnim kartama i tablicama

Published

on

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras će se na konferenciji za štampu u 19 i 30 časova obratiti povodom novih zahteva međunarodne zajednice po pitanju Kosova i Metohije

 

Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorrnije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji, saopštio je direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković.

 

– Odluka institucija u Prištini da zabrane srpske lične karte i nakon 30. septembra ukinu važenje registarskih oznaka sa imenima srpskih gradova “KM”, “GL”, “PR”, “UR” i drugima, uz najavu da će nakon tog roka ta vozila biti oduzimana, predstavlja direktni udar na sve Srbe i južno i posebno severno od Ibra.

 

Nedopustivo je da na ovakvu pretnju sukobom i odmazdom predstavnici međunarodne zajednice ćute i prave se nevešti, dok Aljbin Kurti priprema početak velikog sukoba i napad na Srbe kraj septembra. Svojim ćutanjem, postaju ditektni saučesnici nove destabilizacije prilika na terenu u režiji Aljbina Kurtija, izazvane novom jednostranom odlikom vlasti u Prištini.

 

Srbi sa Kosova i Metohije neće dozvoliti da budu proganjani, ubijani i da im se oduzima legitimno stečena imovina i to dobro treba da znaju svi i u Prištini i Briselu – naveo je Petković.

 

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras će se na konferenciji za štampu u 19 i 30 časova obratiti povodom novih zahteva međunarodne zajednice po pitanju Kosova i Metohije. Prema pisanju “Informera”, zahtevi koje je Lajčak doneo vode pravo u haos i krvave sukobe.(RBSM-RADIO)

 

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on Facebook

Facebook

Pin on Pinterest

Pinterest

Tweet about this on Twitter

Twitter

Share on LinkedIn

Linkedin

Continue Reading

Zanimljivost

HITNO! Spremaju PAKAO na Kosovu: Lajčak doneo zahteve koji vode u RAT – Vučić saopštava sve večeras

Published

on

Međunarodna zajednica odlučila je, po svemu sudeći, da izazove rat na severu Kosova

 

Specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak doneo je, kako saznaje Informer, u Beograd spisak zahteva koji vode pravo u haos i krvave sukobe!

 

Predsednik Vučić će detalje najnovije ucene Zapada objaviti na konferenciji za štampu koja je zakazana za 19:30.

 

Tom prilikom šef države će izaslaniku Lajčaku i liderima EU poslati i više nego jasnu poruku.(RBSM-RADIO)

 

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on Facebook

Facebook

Pin on Pinterest

Pinterest

Tweet about this on Twitter

Twitter

Share on LinkedIn

Linkedin

Continue Reading

Zanimljivost

SASLUŠAN mladić povezan sa slučajem muškarca pronađenog u buretu u Trnjanu: Evo šta je njegov otac rekao

Published

on

Kaže da je nakon saznanja za tragediju u Velikom Trnjanu otvoreno pitao sina da li on ima neke veze sa zločinom

 

Aleksandar Lazarević (28) iz leskovačkog sela Slavujevce, koji je po sopstvenom priznanju bio u vezi sa Biljanom Stojanović (38) iz Velikog Trnjana koja je u nedelju pronađena mrtva, nakon čega je otkriveno i telo njenog supruga Ivana nestalog pre tri godine, negirao je da ima bilo kakve veze sa ovom tragedijom.

 

Ovo je saopštio njegov otac Momčilo koji je objasnio da njegov sin trenutno jeste na saslušanju u policiji ali samo da bi izneo saznanja o ovim događajima.

 

On je priznao da mu je bilo poznato da je njegov sin u nekoj vrsti veze sa ženom koja se otrovala, ali da nije imao pojma šta se desilo sa njenim mužem.

 

– Znao sam da se moj sin viđa povremeno sa Biljanom, ne bih to nazvao pravom vezom, ipak je ona bila od njega starija deset godina. I on je mislio da joj je suprug u Rusiji, te joj je pomagao na različite načine s obzirom na to da je imala troje dece. Znam da joj je i finansijski podržavao, ali iz čisto humanih pobuda – objašnjava Aleksandrov otac.

 

Kaže da je nakon saznanja za tragediju u Velikom Trnjanu otvoreno pitao sina da li on ima neke veze sa zločinom.

 

– Kategoričan je bio da apsolutno nije ni na koji način u to bio uključen te da nije ni znao šta se dešavalo sa to dvoje ljudi. Teško su mu pali navodi u medijima koji su bacali sumnju na njega.

 

To je zaista strašan zločin i ja sam potpuno uveren da Aleksandar ne bi mogao da bude deo tako nečega. U svakom slučaju kao porodica mnogo smo se uznemirili zbog ovog događaja.

 

Moj sin je divno dete, fakultetski je obrazovan i strašno mi je žao što je bez svoje krivice sada na neki način umešan u tu stvar. On je sada na saslušanju u policiji ali sam ubeđen da neće biti nikakvog postupanja prema njemu.

 

Mi smo ugledna porodica, ja sam profesor mašinstva, nikada nismo imali bilo kakve probleme sa zakonom i teško mi padaju insinuacije da je moj sin imao bilo kakvog udela u tom događaju – zaključio je Lazarević.

 

Biljana, za koju je ustanovljeno da se otrovala, sahranjena je u utorak, a istog dana njen dever, policijski službenik Nenad Stojanović, pronašao je u štali zabetonirano telo njenog supruga, svog rođenog brata Ivana Stojanovića (40) za kojeg su svi verovali da je tri godine na radu u Rusiji.

 

Uzrok smrti Biljaninog muža biće poznat nakon obdukcije, a policija intenzivno radi na utvrđivanju ko je i na koji način lišio života nesrećnog čoveka. Veruje se da je ona umešana u zločin s obzirom na to da je svima govorila da se svakodnevno čuje sa mužem, ali se ispituje da li je imala saučesnike.

 

Ivanov otac Jovan koga smo zatekli u porodičnoj kući u varošici Vučje, kaže da mu je sin proveo dve godine na radu u Rusiji te da mu nije bilo sumnjivo što je navodno opet otišao u ovu zemlju.

 

– Bilo je to pre tri godine, ne mogu da se setim datuma, ali znam da je bilo leto kada nam je kazao da će ići na rad u Rusiju. Od tada kao da je u zemlju propao, nijednom nam se nije javio. Stalno smo pitali snahu Biljanu da li se javlja i uvek dobijali isti odgovor: “Dobro je, javio se!”.

 

Primetio sam da izbegava razgovor o mom sinu, bilo mi je čudno pa sam pitao unuke da li se oni čuju sa tatom. Oni bi mi govorili “Javlja se mami, nas ne zove!”. Sad mi je jasno da nije mogao da im se javi jer je bio nabijen u bure i sahranjen u beton – ogorčeno govori otac žrtve.

 

Ivana našao brat slučajno

 

Ističe da su bili veoma potrešeni vešću da im se snaha otrovala.

 

– Otišli smo na sahranu, bilo je stvarno potresno, njene sestre su nas napadale zbog Ivana, govorile su da je on kriv, pitale nas gde je, što ga nema na groblju.

 

Kazao sam im da se ne zna da li je i on živ, otišao je u Rusiju, tamo je mafija, ali nisam ni slutio da je mrtav u štali. Sasvim slučajno je nađen, naš sin Nenad koji je policijski službenik ušao je u tu prostoriju gde su krave čuvali i gde je ona nađena otrovana u jaslama.

 

Bilo mu je sumnjivo to parče betona kog ranije nije bio tu i koje je bilo zamaskirano kukuruzovinom. Kad je razbio beton, prvo je našao lobanju našeg sina a onda u buretu i ostatak tela. Proverio je i ustanovio da on nije izašao iz zemlje a i moja unuka je pronašla njegov pasoš i torbicu – rekao je očajni otac.

 

Ivanova majka Ruža jedva je stajala na nogama jer su i ona i suprug dobili injekcije za smirenje nakon saznanja za stravičan gubitak.

 

– Tri godine moj sin sedi u zabetoniranom buretu a naša snaha nas laže da razgovara sa njim a ona ga spakovala. Kako ja da živim, već sam sahranila četvorogodišnjeg sina koji je takođe tragično stradao. Juče smo joj išli na sahranu, nju žalimo a moj sin mrtav od njene ruke – jecala je ova žena.

 

Ivanov brat Nenad kratko se obratio novinarima i potvrdio da je on pronašao brata.

 

– Ja sam lično razbio beton i pronašao telo moga brata. Strašno je bilo videti šta je sa njim urađeno – kazao je policajac.

 

Bilo nam je čudno, ali smo joj verovali

 

Meštani Velikog Trnjana užasnuti su saznanjem kakva se tragedija dogodila u njihovom komšiluku.

 

– Nikakvih problema nisu imali, mladi su se uzeli, mnogo su se voleli, pa izrodili su troje dece. Kada nam je kazala da je otišao u Rusiju, te da ne može da se vrati u neku ruku nam je bilo čudno ali smo joj verovali. Govorila je da ne može da dođe zbog korone, da ih ne puštaju da dođu dok se ne vakcinišu, pominjala je i neke požare .

 

Kad sam čula da su nađeni mrtvi oduzela sam se, dva leka sam popila da bih se smirila. Kako sam čula od njenih rođaka, rekla je deci da ide u manastir Tumane jer se Ivan vratio te da će nakon toga svi otići u Beograd da kupe stan i kola jer je najstarija ćerkica planirala da tamo upiše fakultet. Nemam reči, ovo je kao horor film, još ne verujem da se ovako nešto desilo – kazala je Jasmina Stefanović.

 

Leskovačka policija potvrdila je da je pronađeno telo upućeno na obdukciju radi utvrđivanja uzroka smrti.(RBSM-RADIO)

 

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on Facebook

Facebook

Pin on Pinterest

Pinterest

Tweet about this on Twitter

Twitter

Share on LinkedIn

Linkedin

Continue Reading

SLUŠAJ RADIO

  1. RBSM RADIO

June 2022
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Popularno

Copyright © 2021 Radio Balkan Seher Mahala