PROSLAVLJAO rođendan za vreme karantina: ISTRAGA protiv Borisa Džonsona zbog kršenja kovid mera

Britanski poslanici su danas naložili parlamentarnu istragu protiv premijera Borisa Džonsona zbog navodnog laganja o tome da li je prekršio antikovid ograničenja učešćem na ilegalnim zabavama tokom pandemije.

Otvaranje istrage, odobreno verbalno, bez formalnog glasanja, znači da će parlamentarni Odbor za privilegije istražiti da li je Džonson svesno obmanuo parlament, što je ranije, kada je bilo dokazano, dovodilo do ostavke šefa vlade.

Istragom se povećava pritisak na Džonsona, konzervativnog premijera čija je vlast uzdrmana tvrdnjama da je prekršio ograničenja koja je njegova vlada nametnula građanima tokom pandemije, ali i time što je on to kasnije negirao.

Istragu je inicirala opoziciona Laburistička partija, a vlada je odustala od pokušaja da ubedi konzervativne poslanike da blokiraju njeno pokretanje.

Džonsona je policija prošle nedelje kaznila sa 50 funti – oko 60 evra, jer je u junu 2020. godine prisustvovao rođendanskoj žurci u sedištu vlade, čime je postao prvi britanski premijer za kojeg je utvrđeno da je prekršio zakon dok je bio na funkciji.

On je u utorak ponudio poslanicima iskreno izvinjenje zbog prisustvovanja toj žurci za vreme karantina, ali je insistirao da nije svesno prekršio pravila ni obmanuo parlament.

Poslanicima je tada rekao da mu “nije palo na pamet” da je okupljanje povodom njegovog rođendana zapravo žurka.

Džonson i njegova konzervativna vlada suočavaju se sa sve većim gnevom otkako su se krajem prošle godine pojavile optužbe da su on i njegovi saradnici organizovali žurke u zgradi vlade tokom 2020. i 2021. godine, kada je milionima Britanaca bilo zabranjeno da se sastaju sa prijateljima i porodicom i da prisustvuju sahranama.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin