PRONAĐENI ostaci NAJVEĆEG SLONA na svijetu STAROG 500 000 GODINA – Nećete vjerovati KOLIKO JE TO ČUDO

Dugačka osam stopa i stara 500.000 godina, ova kljova nije samo jedan od najvećih fosila te vrste pronađenih na Bliskom istoku, već i jedan od najbolje očuvanih.

Arheološki tim Redavim

MENAHEM KAHANA/AFP preko Getty ImagesKljova slona, ​​koju je pronašao dr. Eitan Mor, najveća je kompletna fosilna kljova ikada pronađena u Izraelu ili na Bliskom istoku.

Istraživači koji rade u blizini kibuca Revadim u južnom Izraelu došli su do izuzetnog otkrića kada su iskopali besprijekorno dobro očuvanu kljovu slona – staru pola miliona godina.

Prema The Times of Israel , iskopavanje je organizovao biolog Eitan Mor, koji je pokrenuo takozvanu “Operaciju Slon” u nastojanju da sazna više o značaju praistorijskih slonova u ranoj ljudskoj kulturi.

Kljova je bila dugačka nešto više od osam stopa i pripadala je drevnoj izumrloj vrsti slonova s ​​ravnom kljom za koju naučnici vjeruju da je stigla na obale Izraela prije otprilike 800.000 godina i izumrla prije oko 500.000 godina – iste starosti kao i novootkrivena kljova.

„Na svoje iznenađenje, primetio sam nešto što je ličilo na veliku životinjsku kost koja viri iz zemlje“, priseća se Mor svog istorijskog nalaza. “Kada sam bolje pogledao, shvatio sam da je to ‘prava stvar’, pa sam požurio da to prijavim Upravi za antikvitete Izraela.”

Istraživači su istakli da je kljova “izuzetno krhka” i da su uložili dodatne napore kako bi osigurali da ostane netaknuta dok je iskopaju sa nalazišta.

„Sada ga iskopavamo unutar njegovog arheološkog konteksta, prije nego što ga prenesemo u Laboratoriju za konzervaciju Izraelske uprave za antikvitete, gdje će biti proučavan i konzerviran“, rekao je Israel Hershkovitz iz Centra za ljudsku evoluciju i bioistoriju Dan David Univerziteta u Tel Avivu.

Kako je izvijestio Haaretz , tačna vrsta slona kojoj je kljova pripadala ostaje nepoznata, ali je nešto što se istraživači nadaju identificirati.

Avi Levy

MENAHEM KAHANA/AFP preko Getty ImagesAvi Levy, arheolog iz Izraelske uprave za antikvitete, pokazuje fotografiju drevnog slona s ravnom kljom na mjestu gdje je njegov tim pronašao kljovu dugu osam stopa u blizini kibuca Revadim.

Ovo je ujedno i drugi slučaj da je drevna slonova kljova pronađena u regiji.

Prvi je pronađen prije nekoliko decenija prilikom uspostavljanja infrastrukture za vodovodni sistem, a mjerio je otprilike pet i po stopa – prilično manje od ovog najnovijeg otkrića.

Uz to, novootkrivena kljova je uglavnom nerazbijena – rijetkost za sve tako staro. Istraživački tim oprezno radi kako bi osigurao da tako i ostane.

Dok se pripremaju za iskopavanje kljove u cijelosti, istraživački tim je radio na tome da je ojača sa situom, koristeći polimere i gips na sličan način kako se slomljene kosti liječe u bolnicama.

„Što je potpunije izvučemo, to se može bolje očuvati“, rekao je Ianir Milevski, šef praistorije Izraelske uprave za antikvitete (IAA).

I dok je ovo samo drugi slučaj pronalaženja drevne kljove, arheolozi koji rade na lokaciji na otvorenom često su tamo nalazili ostatke drugih slonova – kao i dokaze o populaciji hominina koja je okupirala to područje.

Konkretno, istraživači su iskopali drevno paleolitsko oružje kao što su velike ručne sjekire koje bi se koristile za lov na velike životinje poput drevnih slonova. Mnogi istraživači vjeruju da su ove rane ljudske populacije zaista lovile ove drevne zvijeri, jer je jedan slon mogao pružiti dovoljno mesa za malo pleme.

U međuvremenu, slonova mast, kosti, srž i koža takođe bi se mogli pretvoriti u alate.

Izraelska drevna kljova slona

MENAHEM KAHANA/AFP preko Getty ImagesIstraživači iz Izraelske uprave za antikvitete, Univerziteta u Tel Avivu i Univerziteta Ben-Gurion, na lokalitetu u južnom Izraelu 31. avgusta 2022.

Neki drevni ljudi čak su napravili komade slonova u kolibe, o čemu svjedoče arheološka istraživanja u Sibiru.

Zanimljivo je da iskopani drevni alati pronađeni u regiji izgledaju daleko napredniji od onih koje obično koristi Homo erectus , drevna ljudska vrsta za koju se obično vjeruje da je u to vrijeme lovila u regiji.

Novootkrivena kljova u Revadimu mogla bi pomoći da se odgovori na neka od najvećih pitanja istraživača o prirodi same prapovijesne životinje, kao i o ranim ljudima koji su je lovili.

„Da li je kljova ostaci progonjenog slona ili su je sakupili lokalni praistorijski stanovnici? Da li je kljova imala društveni ili duhovni značaj?” Pitali su Milevski i kolega istraživač Ofer Marder sa Univerziteta Ben-Gurion.

Da bi se odgovorilo na ova pitanja, očuvanje velike kljove je od “primarne važnosti za akademsku zajednicu, ali i od velikog javnog interesa”, rekao je direktor IAA Eli Eskozido.

BONUS VIDEO: NOVA TURSKA hit SERIJA LJEPŠA SAM OD TEBE na LINKU ISPOD 2022

https://rbsm-serije.com/index.php/2022/06/09/lepsa-sam-od-tebe-1-epizoda-sa-prevodom-video/