Procureo plan Brisela koji će ŠOKIRATI zemlje članice EU: Ove zime grejanje na 19 stepeni

Očekuje se da će Evropska komisija sledeće nedelje zatražiti od zemalja EU da smanje grejanje i hlađenje javnih zgrada i kancelarija kako bi smanjili opštu potražnju za gasom, navodi se u dokumentu u koji je AFP imao na uvid.

Snabdevanje ruskim gasom moglo bi biti u potpunosti prekinuto i Brisel u svojim simulacijama računa na to da bi se ove zime Putin gasom mogao služiti kao ratnim oružjem. Očekuje se da će Komisija podstaći vlade 27 zemalja da postave ograničenja na količinu gasa koju koriste javne zgrade, kancelarije, različiti komercijalni objekti, uključujući i terase.

Za optimalno korištenje energenata preporučiće pravila koja zahtevaju da se javne zgrade greju na najviše 19 stepeni Celzijusa ili hlade klimatizacijskim jedinicama postavljenim na temperaturu ne nižu od 25 stepeni.

U dokumentu Komisije, između ostalog, se navodi: “Ono što uštedimo leti možemo koristiti zimi”.

Energetski stručnjaci kažu da bi smanjenje termostata za jedan stepen moglo smanjiti račun za grejanje zgrade za oko 10 odsto. Zaključuju i da klimatizacijski uređaji ionako ne uspevaju da ohlade prostoriju ako nisu “nafrljeni” ispod 20 stepei uspevaju tek u tome da troše energiju pokušavajući.

Preporuka je deo niza mera koje Brisel istražuje za smanjenje potrošnje gasa u EU.

– Imamo prostora da smanjimo eventualni udar izazvan prekidom snabdevanja za jednu trećinu – stoji u dokumentu koji bi trebalo da bude objavljen 20. jula i mogao bi se u međuvremenu menjati.

Računaju da bi se 11 milijardi kubnih metara gasa moglo uštedeti smanjenjem prekomernog grejanja i hlađenja. Drugih 10-11 milijardi moglo bi se “spasiti” od smanjenja upotrebe u različitim industrijama, koje su ionako već usporile proizvodnju zbog skoka cena.

Dokument nadalje poziva vlade EU da uvedu obvezujuća ograničenja grejanja i hlađenja tamo gde je to “tehnički izvodljivo i sprovodljivo”.

Komisija navodi i da se tokom “plinske zime” – od oktobra do marta – “mogu postići velike uštede uvođenjem alternativnih izvora topline”, kao i kampanjama za uštedu energije koje bi pozivale građane da ove zime smanje grejanje do jednog stepena Celzijusa.

Tzv. “zaštićeni” potrošači energije, a to znači domaćinstva, predstavljaju samo 37 odsto ukupne potrošnje gasa u EU. Simulacije pokazuju da bi ovi potrošači bili poslednji koji bi bili ozbiljno pogođeni iznenadnim prekidima snabdevanja gasom. Stoga se većina napora usmerava na elektrane i industriju koje koriste ogromne količine gasa.

Kao ohrabrenje, Brisel poziva vlade EU da u svojim zemljama uspostave tzv. “sisteme tendera” kako bi nadoknadili štetu industrijskim potrošačima koji pristanu da smanje potrošnju gasa.

Ako slučajno dođe do potpunog prekida snabdevanja ruskim gasom od jula nadalje države EU mogle bi da obnove samo 65-71 odsto svojih rezervi gasa pre zime, navodi Komisija.

O ostalim predlozima Komisije za uštedu energije trebalo bi da se raspravlja na sastanku u Briselu, 26. jula, na kojem bi trebalo da učestvuju svi ministri energetike zemalja Evropske Unije.

BONUS VIDEO: NOVA TURSKA hit SERIJA LJEPŠA SAM OD TEBE na LINKU ISPOD 2022

https://rbsm-serije.com/index.php/2022/06/09/lepsa-sam-od-tebe-1-epizoda-sa-prevodom-video/

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin