Priča jedne porodice iz Bosne: U OVOJ KUĆI ŽIVJELO JE 7 JETRVA I 43 DJECE, NIKADA SE NISU POSVAĐALI (VIDEO)

Putpisac i novinar Alen Avdić, kako kaže putujući Bosnom, obišao je veliki broj mjesta, razgovarao sa ljudima, bilježio prelijepe, ali i tužne prizore. Prvi put je naišao na kuću koja je “toliko stara, a još uvijek je u životu”.

 

Naime, jedna porodica iz Brestovskog kod Kiseljaka živjela je složno u velikoj zajednici. U staroj bosanskoj kući živjelo je sedam jetrva i 43 djece. Kuća je još uvijek u životu ali i vremenom se dosta istrošila i potrebno joj je renoviranje. Mnogo zanimljivih sudbina i priča veže se za ovu kuću.

 

“Kuća je stara preko 300 godina. Nas je tu bilo 7 jetrva i od sedam jetrva je bilo 43 djece. Da je u ovoj kući bilo svađe neke ili tuče, nije nikada! – priča jedna od sestara.

 

Danas jetrve obično ne mogu jedna sa drugom, ali u ovoj porodici sedam jetrva u jednoj kući bile su kao jedno i nikada se nisu posvađale.

 

“Ja sam se tu rodio i ostario. Sedam jetrva je tu bilo, a ja nikad nisam primjetio da su nekad bile ljute jedna na drugu. Možda je nekad među njima bilo trzavica, ali nije se moglo primjetiti – objasnio je Marijan.

 

U ovoj kući bilo je mnogo članova, ali hrana im nikada nije bila problem. Uvijek su znali da se snađu i svi su bili zadovoljni onim što imaju.

 

“Sama sam sebi krojila odjeću i sebi i mojima. Ranije si nekako bio srećan i nasmejan, nije moralo biti para, ali si bio srećan. I pričali su sa nama roditelji, za stolom dok jedemo.

 

Djeca su od malih nogu imala svoja zaduženja i obaveze, a sve se postizalo uz dogovor.

“Mnogo znači da se sa djecom priča i da se djeca ne boje svog roditelja, mi se nikad nismo bojali ni mame, ni tate, iako je mama bila stroga. Imali smo slobodu, ali i poštovanje. Znalo se ko će krave čuvati, ko će u crkvu, ko će u školu… Mama je bila organizator porodice”.

 

Uprkos tome što je život svakog od njih odveo na svoju stranu, oni se i danas pomažu i funcionišu kao jedno.

 

“Odmalena se to naučilo, tako su nas naučili kao djecu. Uvijek su nam govorili da jedno drugo trebamo poštovati. Čak i ako bude kakvih nesuglasica, to se ne iznosi, to se oprašta. Nikad nismo imali problema ni sa komšijama. (RBSM-RADIO)

 

 

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU

KLIKNI OVDJE              www.rbsm-serije.com

Pratite nas na             INSTAGRAMU            I         FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin