Poznata sudbina Amerikanca kojeg su RUSI ZAROBILI u Ukrajini: Roditelji smogli snage da progovore (VIDEO)

Amerikanac iz Minesote kojeg su Rusi zarobili dok je pokušavao da napusti Ukrajinu oslobođen je posle 10 dana provedenih u Rusiji, piše Dejli mejl.

Tajler Džejkob (28), koji je radio je kao nastavnik engleskog, pušten je u petak, saopštila je senatorka iz Minesote Ejmi Klobučar, koja je radila na tome da ga vrati kući.

– Drago mi je što se Tajler bezbedno ponovo spojio sa svojom ženom i ćerkom. Tokom poslednje dve nedelje, moj tim i ja bili smo u bliskom kontaktu sa njegovom porodicom, Stejt departmentom i američkom ambasadom u Moskvi radeći na ovom ishodu, i zahvalan sam što smo mogli da pomognemo da se on dovede na sigurno – navela je bivša kandidatkinja za predsednika SAD u saopštenju.

Njegova majka se za oglasila povodom srećnog završetka drame.

– Tako sam oduševljena što je Tajler bezbedan. Ovo je bilo mučno iskustvo i tako sam zahvalna zvaničnicima u Stejt departmentu i ambasadi koji su nam pomogli da lociramo Tajlera i izvučemo ga iz Rusije. Posebno sam zahvalna senatorki Klobučar na njenoj nepokolebljivoj podršci kroz ceo ovaj proces. Ovo je bila najgora noćna mora roditelja, ali mogu da budem mirna večeras znajući da je moj sin stigao na sigurno – navela je Tina Hauzer u okviru saopštenja senatorke.

Mladićev otac je u petak razgovarao za CNN i rekao da Džejkob nije bio maltretiran, ali da je izgledao umorno.

 

 

– To je bilo kao rolerkoster. Išlo je gore-dole, morali smo da pređemo mnoge prepreke da bismo ga doveli na sigurno. Tamo su se prema njemu ponašali veoma dobro. Nije imao nikakvih pritužbi na to kako su ga tretirali – rekao je Džon Kvin, Džejkobov otac.

Džejkobova majka rekla je da je u petak uspela da komunicira sa sinom putem video poziva.

Stejt department nije hteo da potvrdi tu vest kada je zamoljen da komentariše u petak uveče.

– Svesni smo ovih izveštaja, ali zbog zaštite privatnosti nemamo dalje komentare – navodi se u saopštenju Stejt Departmenta.

Hauzerova je rekla lokalnim medijima da je poslednji put razgovarala sa svojim sinom pre nedelju dana, kada joj je rekao da su ga ruske trupe primorale da se ukrca u autobus iz Hersona i ostavi svoju ženu i pastorku u Ukrajini.

 

 

Govoreći za Dejli mejl u četvrtak, Hauzerova je kazala da se nije čula sa Tajlerom pet dana. Ona je rekla da su zvaničnici američkog Stejt departmenta zatražili od ruske vlade da otkrije gde se njen sin nalazi i da li je „još uvek živ“.

Podsećamo, snimak koji je objavio ruski “Ruptly” prikazuje Džejkoba kako beži iz Ukrajine 12. marta prolazeći kroz kontrolni punkt na Krimu, pre nego što su njegovi roditelji rekli da ga je zarobila ruska vojska.

 

Video je nastao u subotu uveče u Armjansku na Krimu dok je Amerikanac kretao na put za Tursku.

On je tom prilikom rekao da planira da ode čarter letom za Tursku sa nekim ljudima koje je sreo u autobusu.

– Mislim da ću biti u redu – rekao je na snimku.

Nešto kasnije, prema rečima Džejkobovih roditelja, ruske trupe su ga uhvatile i odvele.

– Moja najgora noćna mora se ostvarila, bojim se da će ga mučiti i ubiti i da više nikada neću videti svog sina – rekla je Hauzerova za KAALTV kroz suze.

U vesti objavljenoj uz snimak, Ruptli navodi se da je evakuaciju 140 stranih državljana koji beže iz Ukrajine omogućilo Ministarstvo odbrane Rusije.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin