POTRESNA PRIČA O SAMOHRANOJ MAJCI I NJENIH PETORO DECE OBIŠLA SRBIJU! Bruka – Na Pešteru nemaju tri ara zemljišta za nju

Samohrana majka je čest pojam u današnjem društvu. Naime, sve je više majki koje same odgajaju svoju djecu. One se smatraju simbolom hrabrosti jer je jako teško da jedan roditelj odgaja svoje dijete. Još je teže ako nema više nikoga, pa nema od koga ni da traži podršku.

Srbijom se nedavno raširila dirljiva saga o Eneli , samohranoj majci koja sa petoro dece živi u skromnoj kućici na hladnom Pešteru. Poznat kao humanitarac, Hido Muratović je čuo za njihovu borbu i odlučio je pružiti pomoć nakon što je upoznao Enelu, ženu koja svakog jutra sa suzama u očima ispraća decu u udaljenu školu.

 

 

 

Hido je,naime, izgradio već desetine kuća za ugrožene, ali za Enelu, samohranu majku, bio je neophodan samo komadić zemlje od tri ara na kojem bi izgradio njihov novi dom. Nažalost, lokalna samouprava u Sjenici nije pokazala razumevanje za njihovu situaciju, tvrdeći da nema dostupno zemljište za Enelu i njenu decu.

 

“ Morao sam biti uporan i neumorno tražiti predsjednika opštine. Htio sam s njim razgovarati i to mi je napokon uspjelo,doduše trebalo mi je tri pokušaja,ali na kraju se isplatilo.

 

Teško mi je poverovati da jedna opština nije u mogućnosti da obezbedi samo tri ara zemljišta. Pitanje je kako bi mogli pružiti adekvatnu pomoć i obezbijediti krov nad glavom za ovu nesretnu djecu.” Ovo je izjavio Muratović, ističući da je uz pomoć humanitarnih organizacija i dugogodišnjih donatora uspeo u rekordnom kratkom vremenu da prikupi novac za sve potrebne radove.

 

Novinar i autor emisije ‘Nećete verovati’, Gvozden Nikolić, koji je takođe poznat po svom humanitarnom angažmanu, pridružio se Muratovićevom naporu. On je javnosti predstavio reportažu o ovoj porodici, ističući da je takođe iznenađen i razočaran potezom lokalne samouprave u Sjenici. Naglašava da je ta samouprava odbila da pruži pomoć samohranoj majci petoro dece.

 

 

 

 

“Da li je moguće da na prostranoj Pešterskoj visoravni ne postoji dostupno zemljište od tri ara za ovu porodicu koja je pogođena teškom nesrećom? Pozivam sve poštene stanovnike Peštera da se udruže i zajedno pronađemo parcelu na kojoj bismo smestili Milicu, Dragana, Marka, Martina i Šaru.

 

Da dugujemo kao ljudi, verujem da ćemo postići sa poštenim Sjeničanima, dok bi lokalna vlast trebalo da se stidi, jer je ovim pokazao da nije zainteresovan za narodne patnje”, izjavio je Gvozden Nikolić.

 

Pojam samohranog roditelja odnosi se na situaciju kada je jedan od roditelja, iz različitih objektivnih ili subjektivnih razloga, samostalno salam o svom detetu ili deci.

 

Objektivni razlozi uključuju smrt bračnog partnera, poveravanje staratelja jednom od roditelja nakon razvoda, bolest ili duže odsustvo bračnog partnera zbog izdržavanja kazne, vojne službe i slično. Naravno,nije ista situacija ako jedan roditelj premine i ako ostavi svoju porodicu.Za ostavljanje porodice,jednostavno ne postoji nikakvo objašnjenje.

 

Subjektivni razlozi uključuju situacije kao što je rođenje deteta van braka ili veštačko oplodnje, pod uslovom da otac nije poznat. Situacija u kojoj samo jedan roditelj može biti teška samo u slučajevima kada je drugi roditelj, iako je sposoban, odbija da pruži finansijsku ili drugu vrstu podrške u odgajanju deteta. U nekim zemljama, gde državna pomoć nije dovoljna ili nedostupna, samohrani roditelji osnivaju svoje organizacije radi međusobne podrške.

 

 

 

Ako je roditelj živ i radi a ne izdržava svoje dijete ili djecu,drugi roditelj ima pravo da ga tuži,te je on obavezan da isplaćuje alimentaciju.Aimentacija predstavlja određenu mjesečnu svotu novca,koja bi trebala da se uplaćuje na račun roditelja koji ima starateljstvo nad djetetom/djecom. (RBSM-RADIO)

 

 

 

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU

Pratite nas na:       INSTAGRAMU       I       FACEBOOKU   

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin