“Posmatrali su mi telo 12 dana”: Ona je ČUDO – sve saznala kod GINEKOLOGA, a onda je počela drama…

Keli Ferharst (28) iz Velike Britanije ima malo poznato i veoma retko medicinsko stanje – dve materice. Ona je prošle godine ostala trudna, a kako je nosila blizance, postoojala je velika mogućnost da ima dva porođaja. Što se i dogodilo! Ona je u februaru na svet donela blizance.

Naime, Britanka Keli je prošle godine otkrila da su lekari posmatrali njeno telo čak 12 dana. Uradili su mnoge analize i skeniranja, kada su utvrdili da je ona jedna od svega nekoliko žena na svetu koja nosi blizance u odvojenim matericama.

– Blizanci bi mogli biti identični. Ovaj slučaj je jako redak i šanse su jedan prema 50 miliona – kazala je Keli.

Lekari su joj takođe saopštili da ima dva grlića materice, a sve ovo je mnogo iznenadilo trudnicu s obzirom da je ona već mama dve devojčice.

Porodična istorija višestrukih trudnoća povećala je šanse za nošenje blizanaca, ali Keli nije mogla ni da zamisli da će imati identične blizance u dve odvojene materice.

– Kad sam dobila drugo dete rekli su mi da mi materica nije upotpunosti formirana. Kad sam otišla na skener onda sam se izenadila da ih imam dve. Jako sam zahvalna što ću imati još dve divne bebe. Veoma sam zahvalna zbog ovog što mi se dogodilo i činjenice da ću imati dve neverovatne bebe – istakla je ova posebna trudnica.

Najveći rizik je bio taj da će se jedna beba prevremeno roditi, kao što su i njena prethodna deca, što znači da bi mogla da ima dva porođaja.

Profesorka Asma Kalil, stručnjak za akušerstvo u jednoj londonskoj bolnici, nazvala je ovo stanje „izuzetno retkim“.

– Postoji samo nekoliko zabeleženih slučajeva žena sa dve materice koje su rodile identične blizance širom sveta. Ovo stanje može prouzrokovati probleme. U jednom slučaju jedan blizanac je rođen u 25. nedelji trudnoće, a drugi je bio u stomaku sve do očekivanog termina porođaja – istakla je.

Dupla materica (didelphys) se javlja pri fetalnom razvoju kada od jedne cevi od koje bi trebalo da se razvije materica nastaju prvobitno dve cevi, a onda i dve materice.

Dvostruka materica može da ima jedan grlić, a mogu da budu i dva nezavisna organa. Na taj način mogu da nastanu i dve vagine, svaka za po jednu matericu.

Žene koje imaju ovo retko stanje mogu da imaju normalan se*s, pa čak i zdravu trudnoću. S druge strane ovo stanje je pogodno za razvoj mioma i endometrioze, kao i cista na jajnicima. Takođe, mogu da dovedu do neplodnosti, preranog porođaja ili pobačaja.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

GLEDAJTE NAJGLEDANIJU TURSKU SERIJU  KLIKNI OVDJE 

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin