Pop usred bogosluženja zvao POLICIJU: Pretio da će najuriti sve vernike koji mu ne daju NOVAC (VIDEO)

Na njegov vapaj su neki vernici odgovorili tako što su ga molili da se smiri, ali to izgleda nije urodilo plodom

 

Bizaran snimak iz Meksika izazvao je polemiku na društvenim mrežama zbog ljutite reakcije jednog pastora koji je video da vernici ne daju priloge. Prema onome što je poznato, incident se odigrao u crkvi u Meksiku, gde vernici nisu ispunili svoju obavezu da plate tzv. desetinu (el diezmo).

To je inače srednjevekovni španski porez od 10 odsto na sve poljoprivredne proizvode, koji su svi domaćini morali da plaćaju katoličkoj crkvi. Ukinula ga je tek kraljica Izabela II sredinom 19. veka, ali se naziv za crkvene priloge zadržao. Najčešće se plaćao u grlima stoke, tovarima voća, vinu, žitu, maslinovom ulju… Nakon što bi “dezmero” odneo dobra u crkvu, od njihove prodaje bi se finansirala izgradnja novih manastira, održavanje starih i troškovi života sveštenstva.

U međuvremenu je moć katoličke crkve drastično opala, ali to nije sprečilo ovog meksičkog pastora da se izdire na svoju pastvu, kao da ima mandat od španskog kralja lično.

– Potpisali ste članstvo. Jasno je da pastor ima autoritet, pročitajte, jasno kaže, ja sam pastor – vikao je na okupljene.

 

Na njegov vapaj su neki vernici odgovorili tako što su ga molili da se smiri, ali to izgleda nije urodilo plodom, pa su drugi crkvenjaci morali da mu priđu i obuzdaju ga. Čak su neki vernici prilazili da daju pare besnom pastoru, koji ih je odbijao jer “to nije ceo iznos desetine”.

Pastorov gnev je bio toliki da je pozvao policiju da traži od njih da izbace ljude koji nisu isplatili dogovoreni novac. Nadležni su na kraju došli crkvu da smire stvari.

Snimak ovog je postao viralan i izbila polemika sa mišljenjima za i protiv stava vernika. Neki korisnici su iskoristili priliku da iznesu svoje mišljenje protiv onoga što smatraju „prevarom putem religije sa lažnim pastirima koje zanima samo iznuđivanje novca od vernika“.

Neki su ipak pravdali popa ističući da “crkve žive od onoga što im vernici daju, pa ako su već potpisali obavezu, morali su da je ispoštuju davanjem desetine kako bi crkva se može održati“.(RBSM-RADIO)

 

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *