POJAVILA SE MAČIJA KUGA: Smrtnost 70 odsto, a ovo su simptomi

Mere opreza slično kao kod korona virusa – dezbarijera, dezinfekcija i karantin

 

Usled učestale pojave mačije kuge, veoma ozbiljnog oboljenja kod pasa, kikindski veterinari apelovali su na vlasnike životinja da ih ne dovode odmah u ambulante, već da obavezno prvo pozovu stručnjaka koji će im savetovati šta treba da rade.

Mačija kuga se vrlo lako prenosi, a smrtnost kod životinja je oko 70 procenata.

Glavni simptomi mačije kuge kod pasa su intezivno povraćanje i vodenasta dijareja karakterističnog i veoma neprijatnog mirisa, često sa primesama krvi, sa povraćanjem i do pet puta u toku jednog sata. Prvenstveno obolevaju štenci stari nekoliko nedelja ili meseci, kod odraslih pasa se takođe može javiti, ali sa lakšom kliničkom slikom. Kako bi se širenje bolesti izbeglo, kikindski veterinari apelovali su na vlasnike životinja da ih ne dovode odmah u ambulante, već da obavezno prvo pozovu stručnjaka.

”Zamislite jedan takav soj virusa koji je izuzetno aktivan i imate ga svuda po kući i dvorištu, izvedete psa u šetnju, a njegove šape pređu preko zaraženog dela, kao i ljudi preko obuće, pa se virus unosi u kuću. Ako imate štene, to je veliki problem”, priča Mirjana Pilipović, veterinarka iz Kikinde.

Mačija kuga se vrlo lako prenosi, a smrtnost kod životinja je oko 70 procenata. Sada je period godine kada je situacija stabilna, a ponovno širenje očekuje se na jesen. Kikinđani u tom slučaju različito reaguju.

Prevencija je u slučaju parvovirusa najbolja opcija. Kompletna vakcinacija pasa igra veliku ulogu i u velikoj meri štiti štene od najranijeg uzrasta.

”Ako se već desilo to da imate virus kod šteneta, onda treba da ostane u kući. Treba da postoji dezbarijera sa sunđerom, često se koriste hemijska sredstva za dezinfekciju, ali u svakom slučaju treba biti u kontaktu sa veterinarom, a ne da životinje dovode u ambulantu. Kada uradimo test i ustanovimo da postoji prisustvo virusa u životinji, to automatski znači karantin”, dodala je Pilipovićeva.

Brza reakcija savesnog vlasnika igra ključnu ulogu u dijagnostikovanju i izlečenju velikog broja bolesti kod pasa. Budite odgovorni jer je opšte poznato da ko ne zavoli životinje, deo njegove duše ostaje neprobuđen,(RBSM-RADIO)

 

 

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin