Poginuo predsednik Irana Ebrahim Raisi

Portparol je naveo da na osnovu iranskog Ustava predsednički izbori treba da budu održani u roku od 50 dana

 

Iranski predsednik Ebrahim Raisi i ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahijan poginuli su kada se njihov helikopter srušio dok je prelazio iznad planinskog terena u jakoj magli, potvrdio je potpredsednik Irana.

Više zemalja uputilo saučešće povodom pogibije Raisija

Premijer Indije Narendra Modi uputio je saučešće povodom pogibije Raisija, navodeći da je Indija uz Iran u ovim teškim trenucima.

“Duboko sam ožalošćen i potresen tragičnom smrću predsednika Irana”, naveo je Modi na mreži X.

Saučešće povodom smrti Raisija uputio je i pakistanski premijer Šehbaz Šarif, a ta zemlja će proglasiti dan žalosti, prenosi Rojters.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro u objavi na mreži X izrazio je saučešće narodu Irana povodom pogibije Raisija, koga je opisao kao “izvanrednog vođu, branioca suvereniteta svog naroda i bezuslovnog prijatelja Venecuele”.

Ministarstvo spoljnih poslova Belorusije navelo je da je smrt Raisija gubitak ne samo za iransko društvo, već da je on bio i pravi prijatelj Belorusije.

Prvi potpredsednik Irana Mohamed Mohber preuzima dužnost predsednika do izbora

Prvi potpredsednik Irana Mohamed Mohber preuzeće dužnost šefa države do izbora novog predsednika na izborima, izjavio je portparol iranskog Saveta čuvara Islamske revolucije Hadi Tahan Nazif.

Portparol je naveo da na osnovu iranskog Ustava predsednički izbori treba da budu održani u roku od 50 dana, javila je iranska agencija IRNA.

Tahan Nazif je rekao da u Iranu neće biti problema u pravnom uređenju nakon pogibije predsednika Ebrahima Raisija u padu helikoptera.

Vlada Irana nastavlja nesmetan rad

Vlada Irana je na današnjoj hitnoj sednici izrazila saučešće vrhovnom iranskom vođi Ajatolahu Ali Hamneiju i iranskom narodu nakon pogibije iranskog predsednika Ebrahima Raisija u padu helikoptera i saopštila da će nastaviti neometano da radi, javili su iranski državni mediji.

Vlada je odala poštu pokojnom predsedniku i njegovim “neumornim naporima”, javila je novinska agencija Tasnim, preneo je Gardijan.

Prvi potpredsednik Irana Mohamed Mokhber predsedavao je hitnim sastankom vlade nakon pogibije iranskog predsednika.

Devet osoba bilo u helikopteru koji se srušio

Devet osoba je bilo u helikopteru koji se srušio na severozapadu Irana u nedelju, u kojem su bili iranski predsednik i šef diplomatije, preneo je iranski Tasnim njuz.

Pored presednika Irana Ebrahima Raisija i iranskog ministra inostranih poslova Hoseina Amira Abdolahijana u helikoteru „bel 212“ bili su guverner provincije Istočni Azerbejdžan Malek Rahmati, kao i imam iz Tabriza Mohamed Ali Alehasem.

Stradali su i pilot, kopilot, šef posade, šef obezbeđenja i telohranitelj.

Iranska vlada sazvala hitan sastanak nakon pogibije Ebrahima Raisija i Hoseina Amira Abdolahijana

Iranska vlada sazvala je za danas hitan sastanak nakon pogibije predsednika Irana Ebrahima Raisija i ministra spoljnih poslova te zemlje

Hoseina Amir Abdolahijana u padu helikoptera, javila je iranska državna novinska agencija IRNA.

Prema fotografiji koju je objavila agencija, stolica na kojoj Raisi obično sedi je prazna i prekrivena je crnom trakom u znak sećanja na predsednika, preneo je Si-En-En.

Iranski državni mediji emituju islamske molitve između vesti zbog pogibije Raisija i još osam drugih osoba nakon što se helikopter kojim su putovali srušio u iranskoj provinciji Istočni Azerbejdžan.

Potpredsednik Irana potvrdio pogibiju predsednika Raisija

Iranski predsednik Ebrahim Raisi poginuo je u padu helikoptera, potvrdio je na platformi Iks (Tviter) jedan od potpredsednika Irana Mohsen Mansuri.

Iranska državna TV takođe je javila da je potvrđena pogibija iranskog predsednika Raisija i šefa diplomatije Hoseina Amira Abdolahijana, navodi Bi-Bi-Si.

Prethodno je o pogibiji Raisija i Amir Abdolahijana javila iranska novinska agencija Mer, što je za Rojters jutros potvrdio i jedan neimenovani iranski zvaničnik.

U kakvom je helikopteru leteo predsednik Irana

Helikopter nakon čijeg su pada poginuli iranski predsednik Ebrahim Raisi i iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahijan bio je američki Bell 212 koji je razvila firma Bell Helicopter za kanadsku vojsku kasnih 1960-tih godina kao nadogradnju originalnog UH-1 Iroquois.

Civilna verzija tih helikoptera iz ere Vijetnamskog rata bila je u širokoj upotrebi širom sveta, a koriste je i vlade i privatni operateri, preneo je Rojters.

Helikopter je predstavljen 1971. godine i ubrzo je počelo njegovo korišćenje u SAD i Kanadi, prema dokumentima o vojnoj obuci SAD.

Helikopter Bell 212Bell je prilagodljiv za sve vrste situacija, uključujući prevoz do 15 ljudi, raspoređivanje vazdušne vatrogasne opreme, prevoz tereta i montažu oružja.

Iranski model koji se srušio u nedelju bio je prilagođen da prevozi državne zvaničnike.

Helikoptere Bell 212 koriste, između ostalih, obalska straža Japana, agencije za sprovođenje zakona u SAD, policija u Tajlandu.

Iransko vazduhoplovstvo i mornarica imaju ukupno 10 takvih helikoptera, a nije poznato koliko letelica toga tipa koristi iranska vlada.

U poslednjoj nesreći u Iranu sa helikopterom Bell 212 koja se dogodila 2018. godine, poginule su četiri osobe.(RBSM-RADIO)

 

 

 

 

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU

Pratite nas na:     INSTAGRAMU     I     FACEBOOKU   

(RBSM-RADIO)