Počelo snimanje nastavka “Dare iz Jasenovca”: “Razdvajali su braću i sestre, mnogi se nikada nisu sreli”

Reditelj Predrag Gaga Antonijević, posle dugo odlaganja, napokon je stao iza kamere u Crnoj Gori kako bi nastavio sa snimanjem nastavka “Dare iz Jasenovca” pod nazivom “Zadarska kristalna noć”.

Proslavljeni reditelj se u ovom projektu bavi srpskim stradalnicima tokom Drugog svetskog rata, ali i sudbinom dece koja su preživela zloglasni Jasenovac.

Tim povodom Antonijević je otkrio detalje projekta:

– Film “Dara iz Jasenovca” se završava tako što Dara i Buda uspevaju da se izbave iz logora, ali mi ne znamo šta se posle užasa koji su preživeli desilo s njima, kakva je bila njihova sudbina. Kroz seriju “Zadarska kristalna noć” to ćemo ispričati i zaokružiti taj ciklus, što je meni veoma važno – kaže Antonijević i dodaje:

– Većina srpske dece koja je preživela taj pakao je pokatoličena i podignuta u hrvatskim porodicama. Razdvajali su braću i sestre i mnogi se više nikada nisu sreli, mnogi nikad nisu saznali odakle su zaista potekli. Zato mi je bilo bitno da se Dara i Buda sretnu posle pet decenija razdvojenosti, jer ćemo kroz njihov susret prikazati šta se sve izdešavalo našem narodu posle genocida počinjenog nad nama u Drugom svetskom ratu od strane fašističkog NDH – ističe reditelj.

Uloga Bude, Darinog brata, koji odrasta u hrvatskoj katoličkoj porodici nakon što ga je iz logora spasila Diana Budisavljević, poverena je Ljubomiru Bandoviću, dok će Daru, koja je kao devojčica u logoru gutala suze gledajući kako mučki ubijaju njenu majku, braću, rođake, komšije, igrati Mirjana Karanović.

Nakon pet decenija brat Hrvat i sestra Srpkinja srešće se u Zadru, gradu u kome se, ne tako davne, 1991. godine, mržnja Hrvata prema Srbima mogla gotovo opipati.

– Taj deo upravo dosnimavamo u Crnoj Gori i verujem da će zadnja klapa pasti za najkasnije mesec dana, a serijal od četiri epizode će se emitovati na Božić sledeće godine – najavljuje Antonijević za Espreso.

Razlog što je odustao od prvobitne ideje da se Dara i brat spoje u “Oluji”, pogromu u kome je 250.000 Srba napustilo Hrvatsku 1995, Antonijević navodi želju da ostavi trajno svedočanstvo o rušilačkom pohodu hrvatskih šovinista u Zadru 2. maja 1991. godine, nakon koga su Srbi sa tog prostora gotovo izbrisani.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin