Plenković o padu MISTERIOZNOG drona: “Incident koji nije smeo da se desi, NATO morao da REAGUJE” (VIDEO)

Hrvatski premijer Andrej Plenković obilazi sa članovima vlade mesto pada bespilotne letelice u Zagrebu gde su u toku istražne radnje.

– Ne znamo čiji je to avion. Sedam minuta je leteo iznad Hrvatske i pao ovde. U nesreći smo imali veliku sreću da niko nije stradao. Oštećeno je oko 40 automobila – rekao je Plenković.

– Ovo bi teoretski mogla da bude Budimpešta, Ljubljana… Moramo da intenziviramo saradnju, da na vreme obavestimo zemlju da se nešto dešava. Da li je bilo slučajno ili namerno, još ne znamo. Oni će pokušati da iskopaju letelicu. Komuniciraćemo sa državama koje imaju vredne informacije – dodao je Plenković.

– Ovo ukazuje na potrebu bliže saradnje NATO-a. Ne možemo i ne treba da tolerišemo ovu situaciju. Ovo je bila jasna i nedvosmislena pretnja i morali su da reaguju i NATO i EU. Letelica mogla pasti na nuklearnu elektranu u Mađarskoj. Očigledno nije bilo dobre reakcije i druge zemlje nisu dobro reagovale. Sada imamo test iz kojeg moramo da učimo i da reagujemo mnogo bolje – dodao je on.

– Srećom, nije se desilo nešto mnogo gore. Premijer Orban je za ovo saznao posle mene. Napisao sam pismo i želim odgovore kako je tako nešto moglo da se desi – nastavio je Plenković.

Plenković je rekao da je pisao NATO-u, te da misli da su to shvatili veoma ozbiljno.

– Pisao sam NATO-u, mislim da su to shvatili veoma ozbiljno. Ovo je incident koji ne sme da se desi. Ne mislim da smo ga umanjili. S obzirom da nije bilo žrtava, verovatno je reakcija – dobro je. Da je bilo žrtava sigurno bi reakcija bila drugačija – kaže Plenković.

– Ova situacija je trajala sedam minuta. Da smo znali, pitanje je da li bismo uspeli da reagujemo na vreme. Letelica je letela velikom brzinom. Vremenski period je bio izuzetno, izuzetno kratak. Koliko znam, bilo je postoje neke spekulacije, ali nijedna nije potvrđena. Ovo je situacija koja se dogodila na nepredviđeni način. Nakon toga će budnost svih biti mnogo veća – rekao je on.

On kaže da je na Mađarskoj da utvrdi kako je došlo do incidenta jer je letelica bila u njihovoj oblasti mnogo duže. „To je njihov problem, ne mogu da spekulišem o tome“, rekao je.

Kada bih sada rekao da je sve divno i dobro, to bi bilo smešno.

– Kada bih rekao da je sve divno i dobro, bilo bi smešno. Da je vaš avion leteo 7 minuta i sleteo na prestonicu… Ovo je samo izuzetak. Kako se to desilo, da li je to slučajnost, je. to je provokacija?, ko je to uradio… Moramo da saznamo. Ali građani ne treba da brinu – nastavlja Plenković i kaže da još ne zna odakle je letelica.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin