“PLAŠILA SAM SE DA GA U INKUBATORU NEĆU NAĆI ŽIVOG” Ovako danas izgleda Petar (5), koji je na rođenju imao jedva 1 kg

0

Mirjana Lazić Todorović, ponosna majka troje zdrave dece uzrasta od pet godina, deli svoju priču o nizu izazova koje je preživela tokom porođaja i postporođajnog perioda.

Moja trudnoća je bila označena kao visokorizična. Sve je teklo glatko sve do tridesete nedelje, kada su se stvari promenile. Hitno sam prebačena u UKC Bana Luka zbog kontrakcija. Nakon što su se kontrakcije stabilizovale, ostala sam pod pažnjom stručnjaka radi održavanja trudnoće. Prisiljeni su me na odmor,” izjavljuje Mirjana Lazić Todorović iz Bratunca, u Republici Srpskoj.

Zahvaljujući vantelesnoj oplodnji, Mirjana je nosila trojke, što je povećavalo rizik od prevremenog porođaja.

Na redovnom pregledu 22. oktobra 2018. primetili su da se jedna od beba smirila i odlučili su da me hitno porode. Tako je u 13:20 rođena Ana, teška 2050 grama, zatim u 13:21 Đorđe, težak 1500 grama, a samo minut kasnije, u 13:22, rođen je Petar sa samo jednim kilogramom i trideset grama.”

Od tog momenta, počinje neustrašiva borba za Petarov život.

Naše bebe su došle na svet u 33. nedelji trudnoće, i tada je počela naša istinska borba – borba za Petarov život,” reči su kojima Mirjana nastavlja svoju priču.

Sve tri bebe su na početku bile u inkubatoru. Ana i Đorđe su od samog rođenja bili stabilni i ubrzo su sa odeljena intezivne nege prebačeni na odeljenje poluintezivne nege.

 Petar je ostao na odeljenju intenzivne nege. Imao je niz komplikacija (urinarnu sepsu, lošu krvnu sliku, krvarenje na mozgu drugog stepena itd) i njegovo zdravstveno stanje je bilo ugroženo.

I ma koliko da je bilo teško, Mirjana je znala da će na kraju sve biti u redu. Taj osećaj je nije napuštao od momenta kada je saznala da je njena beba preživela na porođaju. Nadljudsku snagu su joj pružala deca, hranili je ogromnom ljubavlju, a bodrila je i ona njih.

Mirjana Lazić
foto: preentscreen/Facebook

– Petrove dijagnoze su se nizale, a on se hrabro borio da pobedi svaku od njih. Imao je čak 30 transfuzija.

To su za Mirjanu i njenog supruga bili najemotivniji i najstresniji dani u životu, kako i sama kaže.

– Na svaka tri sata sam išla kod beba i svaki put sam proživljavala strah, da li cu Petra zateći u inkubatoru. Sada čvrsto verujem da je taj njegov majušni prstić bio čarobni štapić koji je svakim danom stvarao novu čroliju u našim životima – opisuje Mirjana momente kada bi sa suprugom dodirivala inkubator, a Petar reagovao na to.

Zahvaljujući doktorima, njihov Petar je sada zdravo dete

Mirjana je 12.12.2018. godine napustila UKC Banja Luka sa Anom i Đorđem. Petar je iz bolnice izašao 27. decembra 2018. godine. Na UKC je bio 67 dana.

Posle su usledile redovne kontrole i fizikalna terapija. Godinu dana smo sa bebama radili vežbice i zahvaljujući upornosti i istrajnosti Ana, Đorđe i Petar su zdrava i vesela deca, bez ikakvih posledica.

– Zahvaljujući mom malom borcu i doktorima sa odeljenja intezivne nege, moj Petar je sada živ. U razvoju kognitivno nije zaostajao, ali motorički da. Prohodao je sa 18 meseci. Sad nisu uočljive nikakve razlike. Nemirko je pravi i uvek zasmejava brata i sestru.

Imala je i posebnu poruku za roditelje čije bebe vode bitku u kojoj je Petar pobedio:

– Neka samo pokušaju da budu pozitivni, jaki, istrajni, da veruju u svoje mrvice i da ne pokleknu i ne gube nadu, jer su oni, iako tako sićušni i sa mnoštvom komplikacija veoma jaki i veliki borci, hrabriji čak i od većine nas odraslih, završava Mirjana svoju priču.

 

NOVE TURSKE HIT  SERIJE  GLEDAJTE  NA LINKU ISPOD

https://rbsm-serije.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *