Pepeo svi BACATE, a niste ni svesni koliko je koristan: Evo za šta može da vam posluži u BAŠTI i kući

Pepeo je odličan za plodnost zemljišta

Svi uglavnom bacamo pepeo kada se grejemo na drvo, ne znajući koliko je on zapravo koristan i za šta sve može da nam posluži u kući, ali i bašti.

Pepeo najviše koriste poljoprivrednici za obrađivanje zemlje, kao prihranu, ali i za povećanje kiselosti zemljišta.

Pepeo je odličan za biljke, pa ako imate baštu i cveće, nikako nemojte da ga bacate. Njega posebno vole paradajz, spanać, beli luk, ali i cveće poput ruža. Sve što treba da uradite je da pre sadnje dodate ćetvrt šolje pepela u zemlju i budite sigurnu da ćete imali lepe i zdrave plodove.

Takođe, kada pepeo pomešate sa vodom i ostavite nekoliko dana da odstoji, a potom procedite, dobijate ceđ. Ona je odlična za čišćenje odeće, podova, srebrnih predmeta, kao i za uklanjanje rđe i čišćenje mermernih površina. Malo gušća mešavina pepela i vode u vidu paste može da ukloni mrlje sa nameštaja.

Pojedine štetočine, poput puževa i raznih insekata, ne podnose pepeo, pa ćete ih se vrlo lako rešiti pomoću njega. Isto važi za mrave – pospite mravinjak pepelom i mravi će odmah otići. Korisno je da i u ćoškove podruma pospete po malo pepela, jer ćete na taj način oterati miševe, bubašvabe i druge napasti.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin