Peking potpaljuje uzavrelu međunarodnu scenu: Kina prozvala SAD – “izvršili ste genocid, a sad se mešate”

Peking je obećao “kontramere” ako Vašington ne ukine sankcije zbog situacije sa Ujgurima.

Peking je obećao da će odgovoriti u naturi osim ako SAD ne povuku crnu listu kineskih zvaničnika za koje su rekli da su krivi za kršenje ljudskih prava nad Ujgurima – turkijskom narodu, koji pretežno živi u Кini, odnosno u autonomnoj pokrajini Sinđang.

Govoreći na redovnoj konferenciji za novinare u utorak, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin optužio je SAD za “blaćenje Kine, ugnjetavanje kineskih zvaničnika bez razloga, kršenje međunarodnog prava… i grubo mešanje u unutrašnje poslove Kine”.

Vang je rekao da će Peking odgovoriti “recipročnim kontramerama” ako SAD odmah ne povuku svoje sankcije.

Saopštenje je usledilo nakon što je američki državni sekretar Antoni Blinken optužio kinesku vladu da je počinila “genocid i zločine protiv čovečnosti” nad Ujgurima, muslimanskom etničkom manjinom koja pretežno živi u severozapadnom kineskom regionu Sinđang. On je dodao da je Vašington stavio na crnu listu kineske zvaničnike za koje je rekao da su krivi za kršenje ljudskih prava, prenosi “RT”.

Vang je odgovorio na isti način, nazvavši SAD “najvećim kršiteljem ljudskih prava na svetu”, čiji istorijski tretman Indijanaca “predstavlja de fakto genocid”. Takođe je kritikovao Vašington zbog “dugotrajne sistemske rasne diskriminacije” crnih Amerikanaca.

Više globalnih grupa za ljudska prava već dugo optužuje Kinu da ugnjetava Ujgure i tera ih da rade u radnim logorima. Peking je negirao optužbe, insistirajući da Ujguri studiraju u centrima za stručno obrazovanje i obuku u okviru državnih programa integracije i deradikalizacije.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin