Connect with us

Kućni Ljubimci

Papagaj Hugo iz Splita zna više od 2.000 riječi i spaja ih u rečenice: Sebe zove “pile moje”

Published

on

Sivi afrički papagaj Hugo iz Splita ima više od 10.000 pratilaca na društvenim mrežama. Njegov vlasnik kaže da zna da čeka da svi u kući zaspe, a onda počne da oponaša zvonjavu telefona.

– Fuj, fuj, fuj – ponavljao je Hugo otimajući upaljač.

Potom je odnio filtere, neuspješno je pokušao domoći se duhana, a na kraju se okomio na pepeljaru. Andrija je uporno, ali ipak uzalud, pokušavao da mu skrene pažnju na nešto drugo. Hugo se nije dao omesti u svom antipušačkom naumu.

– A šta hoćeš – pitao ga je naposljetku Andrija.

– Ostavi to. Fuj, fuj – odgovorio mu je Hugo, vrlo inteligentni afrički sivi papagaj  s adresom na splitskim Mejašima.

Hugo ima četiri godine, zna više od 2.000 riječi, koje slaže u rečenice, gostima će rado otkriti ko od ukućana kakve lijekove pije, od svakoga će tražiti hranu, posebno kikiriki, te govoriti ko do kada i koliko spava.

Umiljat i tvrdoglav

On je u isto vrijeme huligan i maza, prgav i umiljat, tvrdoglav i poslušan. Veoma je društven i ne boji se nikoga. Zapravo, boji se jedino jednookog plišanog zeca, koji u domu porodice Gudelj, umjesto nekadašnjih heklanih miljea, leži na televizoru. Taj smeđi zeka jedina je garancija da će televizor ostati neoštećen.

– Moj prijatelj ga je dobio, ali nije mogao da se bavi njime pa sam ga kupio od njega. Tada je imao devet mjeseci. Hugo je najviše s mojom mamom Marom. Ona mu je sve, ona je njegov uzor, nju najviše gnjavi, njen glas oponaša i ponavlja njene rečenice. Zna koga Mara zove na telefon, zna u kom trenutku ona ide da pije kafu kod komšinice ili u prodavnicu, zna kad je boli glava.

Tad bude tiši, ali i dalje se “ne gasi” nego šaptom priča kako “Maru boli glava” – govori za 24.sata.hr Andrija Gudelj, profesionalni vojnik, koji je brbljive epizode svog Huge odlučio zabilježiti i objavljivati na YouTubeu, gdje imaju desetine hiljada pratilaca iz cijelog sveta.

Neki čak Hugi šalju i poklone. Najpričljiviji je ujutro.

– Hladno, hladno. Hoćemo ložiti vatru, a? Hoćemo sad malo ložiti – pita Hugo ujutro.

Kad kihne, kaže “Misusovo” (U ime Isusovo), sam sebe zove “pile moje”, jer ga tako Mara zove.

 

Nedostaje mu društvo

Čim zazvoni telefon, pita da li je to Andrija. Hugo mu je nezamislivo privržen, iz silne ljubavi uništava mu svu odjeću, a posebno mu je draga ona koja ima patentne zatvarače. Kako kaže Andrija, svi sivi afrički papagaji imaju svoj specifičan karakter pa su novinari pitali: “A kakav je Hugov?”

– Uh, on je zaj***n. Zna da čeka da svi zaspe, a onda počne da oponaša zvonjavu telefona. Kad neko ustane, on se zacene od smijeha. Inače, sve rastavlja, voli daljinske i sve s tipkama, u stanju je kljunom svaku drvenu igračku, koje nisu nimalo jeftine, da pretvori u piljevinu. Kljun mu je toliko snažan da može bez problema da slomi badem – govori Andrija. 

Hugi, kaže, ne treba životna saputnica, ali mu dogovaraju kratkoročne “avanture”, odnosno parenje.

– Jako je tražen, a mnogi unajmljuju apartmane u našoj kući samo da bi ga upoznali. Ako vas gnjavi ili mu se ne svidite, jedini spas vam je da stavite jednookog zeca na rame – smije se Andrija, koji će svom ljubimcu uskoro otvoriti Instagram profil. (RBSM-RADIO)

PODJELI TEKST NA DRUŠTVENE MREŽE
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Kućni Ljubimci

Zašto CUKE naginju GLAVU kada im nešto govorimo? (VIDEO)

Published

on

Niko nije siguran zašto psi krive glavu – osim kada treba da nam “omekšaju” emocije nakon vršenja nužde na našem omiljenom tepihu…

Prema “Psihologiji danas”, to naginjanje glave u stranu ima veze sa vidom.

Psi su emotivno ekstremno inteligentni. Imaju oštru sposobnost da razumeju naš govor tela i neke vokalne znake, pa čak i male promene i određene reči koje ih povezuju sa zabavnim aktivnostima. Kao deo njihove sposobnosti čitanja govora tela, oni takođe “čitaju” naše izraze lica kako bi dobili informaciju o našem emotivnom stanju.

Prema Stenli Korenu, koji je sproveo istraživanje, psi naginju glavu kako bi bolje videli naše facijalne ekspresije, zbog toga što im njuška blokira pogled na donji deo našeg lica. Zajedno sa našim očima, usta su važan deo ljudske facijalne ekspresije, pogotovo za pse koji obraćaju pažnju na to da li su nam zubi vidljivi ili ne. Ako stavite pesnicu ispred nosa, videćete kako izgleda “pogled sa njuškom”.

Korenovo istraživanje se svodilo na onlajn anketu koju je popunjavalo 582 ljudi, o njihovim psima. Prema odgovorima, 62% ispitanih je potvrdilo da njihovi psi redovno nagnu glavu kada im se obraćaju, dok je 52% vlasnika pasa koji su imali pljosnatu njušku (kao što su buldozi ili mopsovi) takođe reklo da i njihovi psi to isto rade. Sa druge strane, 71% vlasnika pasa koji imaju pse sa velikom njuškom je reklo da njihovi psi to rade. Statistički razmak između pasa sa kratkom i onih sa dužom njuškom je navelo Korena da zaključi da naginjanje glave ima veze sa uticajem njuške na njihov vid.

Međutim, više od pola pasa sa pljosnatom njuškom je visok rezultat. Koren sugeriše da je to verovatno zbog pozitivne reakcije koju dobijaju nakon što nagnu glavu.

“Možda ima veze sa sluhom, a možda psi jednostavno žele da izgledaju slatko,” rekao je Koren u svom članku. Možda je ipak najjednostavniji odgovor najbolji: naginjanje glave u stranu je znak zbunjenosti.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

PODJELI TEKST NA DRUŠTVENE MREŽE
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Continue Reading

Kućni Ljubimci

SKORO JE UMRLA OD TUGE ZA ŠTENCIMA, a pogledajte reakciju kad ih je ugledala iza sebe…

Published

on

Rachel iz Južne Afrike je dobila SMS poruku o leglu od sedam štenaca kojima je potrebna pomoć, odnosno novi dom. Vlasnik je pristao predati sve štence, ali ne i njihovu majku.

No, kada je došla po njih, zatekla ih je u strašnom stanju, piše Little Things. Bili su puni buha, krpelja i crva.

Rachel je shvatila i da je njihova majka smrtno bolesna i da mora što brže reagirati kako bi je spasila. Majka je bila dehidrirana i depresivna zbog odvajanja od štenaca. Vlasnik je ipak pristao dati i majku koju je Rachel odmah odvela veterinaru. Veterinar je procijenio kako postoji samo 50 posto šanse da preživi.

Nakon dana provedenog u veterinarskoj ambulanti na oporavku, mamu je dočekalo divno iznenađenje. Nije mogla vjerovati da ih opet vidi. To je uveliko doprinijelo njezinom brzom i uspješnom oporavku.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

PODJELI TEKST NA DRUŠTVENE MREŽE
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Continue Reading

Kućni Ljubimci

Šta se dešava KAD CUKO liže VAŠE LICE: Odgovor će vas zapanjiti!

Published

on

Onima koji nisu nikada imali psa, teško je razumjeti kakva je to ljubav!

 

pas-ljubi-620x465

 

Psi ispoljavaju ljubav privrženošću, vjernošću, a mnogi vlasnici obožavaju kada im njihov krzneni ljubimac udijeli poljubac, tako što ih lizne po licu.

Međutim, to može imati ozbiljne posljedice…

Potpuna je zabluda da je pljuvačka pasa čistija od naše, a neki čak tvrde da djeluje na nas antibakterijski.

Upravo je suprotno!

U ustima psa, živi nebrojeno mnogo bakterija i bacila, koji se lizanjem prebacuju na vas.

Kada se uporede naše bakterije sa psećim, samo 17% njih je isto. To znači da postoji mogućnost da se poljupcem na vas prebaci oko 83% novih bakterija, koje inače nemate.

Ukoliko na koži imate otvorenu ranu ili iritacije, rizik je još veći.

Ubuduće, manje vlažnih poljubaca, a više zagrljaja i igranja!

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

PODJELI TEKST NA DRUŠTVENE MREŽE
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Continue Reading

SLUŠAJ RADIO

  1. RBSM RADIO

ZAPRATI NAS NA FACEBOOK

Popularno

error: Content is protected !!