Ovo se dešava PRVI PUT: Ruske bezbednosne službe okreću leđa Putinu, situacija se dramatično MENJA

Ruska vojska je duboko nezadovoljna novom i ograničenom strategijom koju im je predsednik Vladimir Putin naredio da usvoje u Ukrajini, nakon odustajanja od velikog cilja zauzimanja Кijeva radi mnogo skromnije invazije na istočni Donbas.

Oni upiru prstom u druge agencije, prvenstveno u spoljno-obaveštajni odsek Federalne službe bezbednosti (FSB), zbog dezinformisanja predsednika o pravim uslovima u Ukrajini koji su doveli do neuspeha. Čini se da druga odeljenja FSB dele stav vojske, piše “Moskou Tajms”.

Rat u Ukrajini oštro je podelio rusko društvo. Novinari su, očekivano, izgubili mnoge kontakte u ruskoj vojsci i tajnim službama u početku invazije, ali situacija se sada dramatično promenila.

Kako piše “Moskou Tajms”, od prošle nedelje počeli su da dobijaju sve više poziva i poruka od kontakata u vojsci i FSB. Povod je bio članak o Sergeju Besedi, jednom od šefova Pete službe FSB koji prikuplja političke obaveštajne podatke o Ukrajini i kultiviše prokremljovsku opoziciju u Кijevu.

General je poslat u zloglasni zatvor Lefortovo u Moskvi, koji je imao užasnu reputaciju još od Staljinovih čistki – bezbrojne žrtve su ubijene u podrumu zgrade.

Кremlj je uložio besomučne napore da sakrije detalje Besedinog hapšenja, čak i da promeni generalovo ime u zatvorskim evidencijama. Istražni komitet, glavni istražni organ Rusije, otišao je toliko daleko da je negirao činjenicu krivičnog gonjenja Besede.

– Sve to je tačno – rekao je kontakt u Službi ekonomske bezbednosti FSB. Pojavile su se glasine da je kompromitujući materijal o Besedi obezbedila njena rivalska spoljno-obaveštajna služba SVR.

Da li to znači da su vojska ili FSB zaključili da je rat, sa ogromnim žrtvama i nesposobnim rukovođenjem, bio greška? Кratak odgovor je ne, upravo suprotno, navodi “Moskou tajms”.

Ruska vojska veruje da je ograničavanje početnih ciljeva rata ozbiljna greška. Oni sada tvrde da se Rusija ne bori protiv Ukrajine, već protiv NATO-a. Viši oficiri su stoga zaključili da se zapadna alijansa, kroz snabdevanje sve sofisticiranijeg naoružanja, u direktnom obračunu sa Rusijom. Ukratko, vojska sada zahteva sveobuhvatni rat, uključujući opštu mobilizaciju.

Frustracija postaje toliko intenzivna da se prelila u javni prostor. Aleksandar Arutjunov (bloger RAZVEDOS), poznati veteran Specijalne garde Nacionalne garde, uputio je video molbu Putinu: “Dragi Vladimire Vladimiroviču, odlučite, molim vas, da li mi ratujemo ili masturbiramo?“

Zahtevao je masovnu eskalaciju, uz vazdušne napade na ukrajinsku infrastrukturu, ili prekid rata. Video je postao viralan.

Telegram kanal “FighterBomber” povezan sa ruskim vazduhoplovstvom, objavio je 12. aprila komentar o isporuci NATO oružja Ukrajini: “Naravno, dodatno ćemo povećati jedinice protivvazdušne odbrane na granici sa Ukrajinom kako bismo pokrili našu teritoriju do balističkih raketnim udarima”.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin