OVE UREĐAJE NIKAKO NE PRIKLJUČUJTE NA ISTI KABL: Svi to radimo, a ne znamo koliko je opasno !

Postoje kućni aparati koje nikako ne bi trebalo priključivati na isti produžni kabl, ne samo da rizikujete kvar, već i život stavljate na kocku.

Bez produžnih kablova jedno domaćinstvo ne bi moglo da funkcioniše. Ali malo ko zna da, iako ovi kablovi imaju veći broj utičnica, ne preporučuje se upotreba svih, naprotiv. Neke kućne uređaje ne bi nikako trebalo priključivati na isti produžni sa ostalim aparatima jer ne samo da je rizik od jvara veliki, već i predstavlja opasnost po život…

Kad je riječ o uređaju koji troši puno električne energije, najbolje je koristiti odvojenu utičnicu za svaki uređaj. Međutim, budići da je to zaista teško izvodljivo, treba zapamtiti jednostavno pravilo – ukupna snaga istovremeno uključenih aparata ne bi trebalo da prelazi dozvoljeno opterećenje, u suprotnom može doći do pregrevanja i požara.

Evo koje uređaje nikako ne treba priključivati na produžni s višestrukim utičnicama…

Frižider i zamrzivač:

Pravila upotrebe izričito navode da se za frižidere i zamrzivače mora izdvojiti posebna utičnica. Ako su uređaji povezani na produžni kabl, mogući su skokovi napona, a životni vijek opreme će se smanjiti i kvarovi nisu isključeni.

Mikrotalasna:

Mikrotalasna rerna je takođe među onim uređajima koji troše puno električne energije. Ako za opremu nije moguće dodijeliti zasebnu utičnicu, nemojte istovremeno uključivati nekoliko uređaja sa istog produžnog kabla.

Toster:

Unutar ovog uređaja nalazi se mnogo žica koje se zagrijavaju kako bi se hljeb prepekao. Međutim, činjenica je da za vrijeme rada tostera može doći do pregrijevanja produžnog kabla, a samim tim i do požara.

Grijalice i klima uređaji:

Ako imate grijalicu, onda znate da je ovaj aparat čest uzrok požara. Klime se rietko zapale, ali oba ova uređaja troše puno električne energije. Poenta, ne koristite isti produžni sa višestrukim utičnicama za oba (ovo posebno važi u zimskom periodu kada se grejete i na klimu i na grejalicu).

Ne, nikako:

Nikako se ne preporučuje da na produžni kabl priključite još jedan sa višestruim utičnicama. Stručnjaci kažu da na ovaj način u velikoj meri rizikujete da izazovete pregorevanje kablova, kvar uređaja, a i požar.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

GLEDAJTE NAJGLEDANIJU TURSKU SERIJU  KLIKNI OVDJE 

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin