Ovako Nemci planiraju da SMANJE potrošnju goriva: Uvode MESEČNE KARTE za sve vidove javnog prevoza

Kako piše nemački portal Wirtschafts Woche, Nemačka uvodi mesečne karte od 9 evra za sve vidove javnog prevoza, osim za taksije.

Ova mera je uvedena kako bi stanovnici Nemačke što manje koristili automobile i samim tim i manje trošili gorivo.Prvi grad koji je zvanično uveo ovu meru jeste Minhen i to zvanično, a pratiće ga i ostali veći gradovi.

Međutim, savezna i državna vlada se i dalje spore oko novca – neuspeh finansijskog paketa koji uključuje i sredstva za kartu je i dalje moguć. Ipak, mnogi putnici verovatno žele da znaju da li će se planirana letnja bajka pretvoriti u noćnu moru jer bi vozovi mogli da budu prepuni.

Od početka juna do kraja avgusta građani Nemačke bi trebalo da budu u mogućnosti da putuju širom zemlje drugom klasom za 9 evra mesečno u lokalnom i regionalnom prevozu. Isključene su međugradske usluge Dojče Ban AG, kao što su ICE ili IC. Karta bi trebalo da bude dostupna onlajn, a trebalo bi da postoji i zajednička onlajn platforma za transportne kompanije. Kupci bi takođe trebalo da mogu da je kupe na automatima za prodaju karata i na šalterima. Kod preduzeća javnog prevoza iz Lajpciga avansna prodaja počinje 23. maja, kod ostalih je krajem maja.

Podsetimo, pre par dana ministar ekonomije Nemačke Robert Habek upozorio je u intervjuu televiziji “RTL Direkt” da istok Nemačke se može suočiti sa deficitom benzina ako se uvedu sankcije na rusku naftu.

– Nažalost, ne može se isključiti mogućnost da će zaista doći do deficita. To možemo da rešimo, ali može se dogoditi da će neko vreme biti nestašica nafte, a zatim i benzina. To se ne može isključiti kao mogućnost. Naravno, mi radimo na tome da se to ne dogodi – izjavio je ministar.

Da podsetimo, Nemačka napreduje u nastojanju da smanji zavisnost od ruskog fosilnog goriva i očekuje da će u potpunosti prekinuti uvoz sirove nafte do kraja leta, što je potvrdio ministar ekonomije Robert Habek, o čemu je Objektiv već pisao.

On je naveo da je najveća evropska ekonomija smanjila udeo uvoza ruske nafte na 12 odsto, uglja na osam odsto, a prirodnog gasa na 35 procenata.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin