Ovako je Đinđić govorio o Titu: Otkrio zašto je njegov OTAC napustio partiju, pa pomenuo i Miloševića

Na današnji dan pre 19 godina ubijen je predsednik Vlade Srbije i lider Demokratske stranke Zoran Đinđić, prvi premijer Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 5. oktobra 2000. godine.

Đinđić je jednom prilikom govorio o Josipu Brozu Titu, kao i o razlozima zbog kojih je njegov otac istupio iz KPJ.

– Moj otac je bio profesionalni oficir artiljerije. Istupio je iz komunističke partije pod izgovorom da mu kao nepušaču smetaju zapušene prostorije na sednicama, a po mojoj proceni razlog je bio što je moja majka bila štedljiva osoba pa nije htela da plaća članarinu jer su jedan procenat njegove plate automatski odbijali za partiju. On je tako, verujem, bio jedini oficir JNA tih pedesetih godina i šezdesetih godina koji nije bio član partije – ispričao je u jednom intervjuu Zoran Đinđić.

Istakao je da su njegovi roditelji u stvari voleli Tita, a ne komunizam.

– Sećam se kada sam kao opozicionar vrlo rano počeo da kritikujem taj sistem i Tita rekli su mi – sistem je loš ali Tito je dobar, on ti je omogućio da dođeš u Beograd i da studiraš. Upitao sam zar bismo bili toliko siromašni bez Tita i da li i ljudi u svetu studiraju zahvaljujući Titu? E onda devedesetih, mislim 1988/89. kada je Milošević došao na vlast i počeo da kritikuje Tita, voleli su Miloševića. Tito je već odavno bio mrtav, pa sam rekao – on je mrtav, pustimo ga, on možda i nije bio tako loš, to je prošlost, ali Milošević – on je najgori. Onda su oni rekli – ne, Tito je najgori, Milošević je srpski patriota. Onda sam rekao tako ste govorili o Titu – ispričao je Đinđić.

Đinđić je ubijen u dvorištu Vlade Srbije 12. marta 2003. godine, a nekoliko sati nakon atentata proglašeno je vanredno stanje u zemlji koje je trajalo do 22. aprila.

Za ubistvo je suđeno čelnicima raspuštene Jedinice za specijalne operacije (JSO) Miloradu Ulemeku Legiji i Zvezdanu Jovanoviću i pripadnicima zemunskog klana.

U avgustu 2003. godine 44 osobe optužene su za učešće u ubistvu, suđenje je počelo je 22. decembra 2003. godine u u Odeljenju za borbu protiv organizovanog kriminala Okružnog suda u Beogradu, a 23. maja 2007. godine proglašeni su krivim i osuđeni na ukupno 378 godina zatvora.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin