OVAKO ĆETE SE ZAUVIJEK RIJEŠITI ŽGARAVICE I KISELINE U ŽELUCU: Treba vam samo 1 namirnica i bit ćete mirni

Kiselina u želucu može se vratiti u jednjak i time izazvati žgaravicu ili osjećaj paljenja u jednjaku. Ako se to događa često dolazi do bolesti gastroezofagealnog refluksa ili skraćeno GERB-a.

Žgaravica koju osjetite je zapravo kiselina u želucu koja se vratila u jednjak. Gastroezofagealni refluks nastaje prilikom slabosti mišića koji okružuje donji dio jednjaka. On se otvara i omogućava prolaz hrane u želudac. Taj mišić također treba i biti zatvoren kako ne bi dopustio da kiselina iz želuca dođe nazad u jednjak. Osim otvaranja tog mišića, vraćanje kiseline iz želuca mogu uzrokovati i druge stvari. Kako bi bili sigurni o čemu se radi potrebno je provesti gastroskopiju, nakon čega mogu biti propisani lijekovi.

Muči li vas žgaravica isprobajte ove prirodne metode

Uzroci nastanka kiseline u želucu

Osim oslabljenog mišića, uzroci nastanka kiseline u želucu mogu biti:

prevelika količina hrane
uska odjeća
trudnoća
debljina
određeni lijekovi
emocionalni stres
prebrzo hranjenje
pušenje
ležanje nakon jela

Prirodni načini rješavanja kiseline u želucu

Prije nego krenete sa lijekovima, pokušajte ove domaće savjete.

1. Žvačite gume za žvakanje Žvakače gume bez šećera mogu poslužiti za jače izlučivanje sline. S obzirom na to da je ona lužnata, pomaže neutralizirati kiselinu u želucu. Ne sprječava vraćanje kiseline u jednjak, ali ublažava žgaravicu.

2. Ne pušite cigarete Nikotin iz cigareta opušta mišić jednjaka. Osim toga, cigarete potiču proizvodnju kiseline u želucu.

3. Nemojte leći nakon obroka Nemojte se nakon obroka zavaliti na kauč. Najbolje bi bilo uspravno sjesti ili stajati kako bi sva kiselina ostala u želucu.

4. Jedite više manjih obroka Veliki obroci teški su za mišić jednjaka. Bolje će raditi ako pokušate jesti četiri ili pet manjih obroka dnevno, nego tri velika.

5. Nemojte nositi usku odjeću Udobna i šira odjeća neće pritiskati trbuh i pojačavati nelagodu. Uska odjeća i remenje mogu pogoršati stanje.

6. Izgubite višak kilograma Pretilost i debljina su najčešći uzrok žgaravice i kiseline u želucu.

2. Brzi gubitak težine nije dugoročno održiv

7. Pijte puno vode Simptome kiseline u želucu smanjiti će velike količine vode. Mlaka voda razrijedit će jake kiseline.

8. Soda bikarbona Pomiješajte malo sode bikarbone u čaši vode i popijte. Ta mješavina odmah će neutralizirati kiselinu u želucu i smanjiti osjećaj pritiska.

9. Jedite voće Banane i jabuke efikasne su u borbi protiv žgaravice. Jabuke stvaraju efekt hlađenja u želucu pa ju možete uzeti uz vodu.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin