Connect with us

Zdravlje i Ljepota

Ovaj začin koristimo BAŠ svaki dan, a nismo ni svjesni da je ČUDO OD LIJEKA!

Published

on

Ovaj začin je u vašoj kuhinji, vrlo je jeftin i nevjerovatno zdrav.

Bila je poznata po svojim ljekovitim svojstvima u drevnoj indijskoj medicini, pa se mnogo puta spominje u ayurvedskim spisima.

Saznajte što to može učiniti za vaše zdravlje

Crni je biber začin koji sigurno koristite svaki dan, ali niste znali za njegovu ljekovitu moć.

Zato vam donosimo sve blagotvorne, ljekovite učinke proizvoda koji nije skup, imate ga sigurno u kuhinji i nevjerovatno je koristan.

– Crni papar prvenstveno potiče probavu, uklanja bakterije u želucu i na taj način sprečava nadutost.

Međutim, antibakterijsko i antimikrobno djelovanje crnog bibera čini ga snažnim konzervansom, tako da hrana koja je dobro začinjena ovim začinom može duže trajati.

– Važna uloga papra je u tome što potiče sposobnost tijela da apsorbira hranjive sastojke, posebno beta-karoten i vitamine B skupine.

– Ubrzava i metabolizam i pomaže sagorijevanju kalorija, pa ljudima koji imaju prekomjernu težinu može biti od velike koristi.

– Crni biber sadrži i jake antioksidanse, koji su važan saveznik u borbi protiv slobodnih radikala, pa ovaj začin pomaže tijelu da se zaštiti od raka.

– Biber takođe sprečava zadržavanje vode u tijelu potičući znojenje i mokrenje.

 

– U kombinaciji s kuvanim vinom i karanfilićem, izvrstan je lijek za prehladu.

– Od crnog bibera možete napraviti esencijalno ulje, koje je vrlo efikasno u borbi protiv artritisa, zatim potiče cirkulaciju, a dobro je i za uklanjanje celulita.

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Zdravlje i Ljepota

Kiseli kupus SATIRE OVE BOLESTI! KAda vidite BROJ 2, POJEŠĆETE CELU GLAVICU odjednom…

Published

on

Došlo je polako i zimsko vrijeme, period kada domaćice masovno kisele zimnicu, a broj 1 na cijelom Balkanu je svakako i kiseli kupus, koji je prava poslastica u svakom mogućem pogledu. Poslije bijelog luka je definitivno pravo blago za naš organizam. Jeste li znali da 100 grama kiselog kupusa ima više vitamina C od pola kilograma limuna? Prava vitaminska bomba je i po procjenama doktora treba se što više konzumirati.

DObra stvar kod kiselog kupusa je ta, što ga 90% poopulacije voli u svim mogućim oblicima. Kuhan, pržen, u formi salate je svakako i najzdraviji. Nije ni čudo što se na Balkanu u doba jesen-zima ponekad kiseli i po par buradi, a sve u zavisnosti od toga koliko je domaćinstvo, i koliko članova zapravo ima u njemu.

Mi danas govorimo o kiselom kupusu koliko je zdrav po naše tijelo i koliko je u stvari dobar za iskorijenjivanje nekih bolesti. Prema posljednjim studijima, on je itekako dobar protiv infekcija svih mogućih vrsta, kao i za jačanje imuniteta jer je kao što smo i rekli prava vitaminska bomba. Kiseli kupus je odlična namirnica za sve dijabetičare.

Vjerovali ili ne, on je sjajan i za opekotine, samo jedan list kiselog kupusa stavite na opečeno mjesto i problem je riješen. On u sebi sadrži osim vitamina C, i kalij, fosfor i folnu kiselinu.

 

GLEDAJTE NOVU SERIJU DAR MAR – SVE EPIZODE NA NAŠEM SAJTU – KLIKNI OVDJE 

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

 

Continue Reading

Zdravlje i Ljepota

Veliko otkriće mlade doktorice iz Australije: “ ISTINA JE OTROV PČELA uništava agresivne ćelije raka dojke”

Published

on

Koristeći otrov iz 312 pčela i bumbara u Perthu na zapadu Australije, ali i u Irskoj i Engleskoj, dr. Ciara Duffy s Instituta za medicinska istraživanja Harry Perkins i Univerziteta zapadne Australije testirala je učinak otrova na kliničke podtipove raka dojke, uključujući trostruko negativni rak dojke, koji ima ograničene mogućnosti liječenja.

Rezultati objavljeni u prestižnom međunarodnom časopisu Nature Precision Oncology otkrili su da je pčelinji otrov brzo uništio trostruko negativni rak dojke i ćelije raka dojke obogaćene HER2.

Niko prije nije uspoređivao učinke pčelinjeg otrova ili melitina na sve različite podtipove raka dojke i normalnih ćelija“, rekla je Duffy koja je željela istražiti antikancerogena svojstva pčelinjeg otrova i komponentnog spoja, melitina, na različitim vrstama ćelija karcinoma dojke.

Pčelinji otrov i melitin značajno, selektivno i brzo smanjuju održivost trostruko negativnog karcinoma dojke i ćelija  karcinoma dojke obogaćenih HER2

Testiran je vrlo mali, pozitivno nabijeni peptid u otrovu pčela, nazvan melitin, koji se može sintetički reproducirati i otkriveno je da sintetički proizvod odražava većinu antikancerogenih učinaka pčelinjeg otrova.

Otkrili smo da pčelinji otrov i melitin značajno, selektivno i brzo smanjuju održivost trostruko negativnog karcinoma dojke i ćelija karcinoma dojke obogaćenih HER2. Otrov je bio izuzetno moćan“, rekla je dr. Duffy.

Specifična koncentracija pčelinjeg otrova može uništiti oboljele ćelije, dok istovremeno ima minimalne učinke na normalne ćelije. Štaviše, pokazalo se da melitin može u potpunosti uništiti membrane ćelija raka u roku od 60 minuta.

Melitin je imao još jedan izvanredan učinak: u samo 20 minuta uspio je značajno smanjiti hemijske poruke ćelija raka, ključne za njihov rast i dijeljenje.

Ova studija pokazuje kako melitin ometa signalne putove unutar ćelija raka dojke kako bi smanjio replikaciju ćelija. To je još jedan prekrasan primjer kako se prirodni spojevi mogu koristiti za liječenje ljudskih bolesti“, komentirao je istraživanje australski naučnik prof. Peter Klinken.

Dr. Duffy testirala je i može li se melitin koristiti s postojećim lijekovima za hemoterapiju jer stvara pore ili rupe u membranama ćelija karcinoma dojke, što potencijalno omogućuje ulazak drugih tretmana u ćeliju raka kako bi se poboljšala ćelijska smrt.

Otkrili smo da se melitin može koristiti s malim molekulama ili hemoterapijama, poput docetaksela, za liječenje visoko agresivnih vrsta karcinoma dojke. Kombinacija melitina i docetaksela bila je izuzetno učinkovita u smanjenju rasta tumora kod miševa“, objasnila je dr. Duffy čije je istraživanje provedeno je u sklopu doktorata na Institutu za medicinska istraživanja Harry Perkins.

Iako postoji 20.000 vrsta pčela, dr. Duffy je željela usporediti učinke otrova pčela iz Pertha s ostalim populacijama pčela u Irskoj i Engleskoj, kao i s otrovom bumbara. Otkrila je da je evropska pčela u Australiji, Irskoj i Engleskoj imala gotovo identične učinke na rak dojke. Međutim, otrov bumbara nije uspio izazvati ćelijsku smrt čak ni u vrlo visokim koncentracijama.

Jedno od prvih izvještaja o učincima pčelinjeg otrova objavljeno je 1950. u časopisu Nature, gdje je navedeno da je otrov smanjio rast tumora u biljkama. Međutim, zanimanje za učinke ovog otrova na različite karcinome poraslo je tek u posljednje dvije decenije.

U budućnosti će biti potrebne studije kako bi se formalno procijenila optimalna metoda davanja melitina, kao i toksičnost i maksimalne tolerirane doze.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Continue Reading

Zdravlje i Ljepota

PRITISKOM NA OVU TAČKU MOŽETE U TREN OKA SMANJITI PRITISAK! NAGLO SMANJUJE PRITISAK, NORMALIZUJE MNOGE STVARI

Published

on

Stanovnici nekih istočnih zemalja veruju da je gotovo svaki bol rezultat poremećaja u protoku energije u ljudskom telu. Piše Dnevni.rs

Na dlanu postoji tačka na koju možete da primenite pritisak za ublažavanje bolova. Prema njima, ova tačka pomaže u smanjenju krvnog pritiska i normalizaciji opšteg stanja osobe. Ne veruješ? Pogledaj!

TAČKA ZA ODPUŠTANJE BOLA

Ako se ne osećate dobro, osetite ovu tačku na jastučiću srednjeg prsta desne ili leve ruke.

Veoma je bolno. Pritisnite je oko 1 minut. Možete je pritisnuti hemijskom olovkom. Nakon toga osetićete olakšanje i vaša svest će se razbistriti.

Priča se da se ova metoda koristi i u vojnoj medicini kada čoveka treba brzo podići na noge. Možda se čini neverovatno, ali ovaj metod zaista deluje.

Podelite ove korisne informacije sa prijateljima!

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Continue Reading

SLUŠAJ RADIO

  1. RBSM RADIO

Prati nas na Facebook

Popularno

Copyright © 2021 Radio Balkan Seher Mahala

error: Content is protected !!