Ovaj VELIČANSTVARNI zeleni sok topi kamenac, masnoću, loš kolesterol i potiče probavu

Ovim pićem bi trebali započeti barem jedan dan u tjednu, a ako to može biti svaki dan, onda još bolje.

Izuzetno je bogato vitaminima i zdravim vlaknima, siromašno kalorijama, a sadrži dobro za svaki dio našeg tijela. Glavni sastojak – celer!

Najjednostavnije je koristiti sokovnik i kombinirati celer s drugim voćem i povrćem. Celer se može slobodno miješati s drugim voćnim i povrtnim sokovima, primjerice sokom mrkve, jabuke ili krastavca.

Preporučuju se smjese sokova od mrkve, cikle i celera u odnosu 8:3:5, mrkve, kupusa i celera u odnosu 1:4:5 i mrkve, celera i rotkve u odnosu 8:5:3.

Zašto je celer genijalan?

Sok stabljike celera pun je hranjivih tvari te spada među najzdravije tekućine koje biste mogli unijeti u tijelo. Zbog toga što je vrlo lužnat, uravnotežuje pH organizma, koji je zbog industrijski prerađene hrane često zakiseljen.

Listovi celera bogati su vitaminom A, dok su peteljke izvrstan izvor vitamina B1, B2, B6 i C, puni su kalija, folne kiseline, kalcija, magnezija, željeza, fosfora, natrija i esencijalnih aminokiselina. Tu su i biljni hormoni te vrlo vrijedna eterična ulja koja daju celeru specifičan miris. Ova ulja posebno dobro djeluju na živčani sustav i umiruju.

Zanimljivo je da je celer bogat natrijem koji je drugačiji od soli koju obično koristimo u kuhinji. Naime, kuhinjska sol sastavljena je od netopivih anorganskih spojeva koji dovode do razvoja proširenih vena, oštećenja arterija i drugih bolesti. S druge strane, natrij iz celera je topiv u vodi te ga tijelo može bolje iskoristiti te istovremeno održati hidratiziranost stanica.

Protiv raka

Za celer je poznato da sadrži barem osam vrsta antikancerogenih sastojaka. Istraživanje na Sveučilištu Rutgers u New Jerseyju pokazalo je da celer sadrži brojne sastojke koji sprječavaju širenje raka, kao što su acetilenici i fonoličnu kiselinu. Koumarini su još jedna fitokemikalija koja sprječava štetan utjecaj slobodnih radikala i tako služi u prevenciji razvoja raka debelog crijeva i želuca.

Snižava kolesterol

Laboratorijske studije pokazuju da butil ftalid, hkemijski spoj iz celera, može pomoći u smanjenju LDL (lošeg) kolesterola. Prema istraživačima sa Sveučilišta u Chicagu, celer smanjuje razinu kolesterola za čak sedam puta i to ako jedete samo dvije stabljike na dan. Celer također pomaže u povećanju izlučivanja žučne kiseline koja uklanja kolesterol iz tijela.

Pomoć u probavi

Posebne hranjive tvari iz vlakana celera pomažu pokretljivosti crijeva. To celer čini prirodnim laksativ koji pomaže da se oslobodite zatvora. Pomaže opustiti i živce iscrpljene farmaceutskim kasativima.

Diuretik

Kalij i natrij u celerov soku su snažni regulatori koji stimuliraju proizvodnju urina i tako pomažu osloboditi tijelo od viška tekućine.

Protuupalno djelovanje

Poliacetileni u celeru je nevjerojatno sredstvo za olakšanje upala, uključujući reumatoidni artritis, osteoartritis, giht, astmu i bronhitis. Studija objavljena od strane Američke akademije znanosti pokazala je da druga snažna fitokemikalija iz celera, luteolin, sprječava aktivaciju puteva koji omogućuju stvaranje upala u mozgu. Luteolin također inhibira višak proizvodnju TNF-alfa, izravnih uzroka upale. Sok celera možete piti koliko god želite, bez straha od predoziranja (pazite samo da je iz organskog uzgoja tako da ne sadrži štetne pesticide).

Snižava krvni tlak

Celer pomaže kod smanjenja visokog krvnog tlaka. Istraživanja pokazuju da svakodnevno pijenje celerovog soka tijekom tjedan dana može značajno pomoći u smanjenju krvnog tlaka. Spojevi pod imenom ftalidi pomažu opustiti mišiće oko krvnih žila, šireći krvne žile i omogućuju lakši protok krvi. Ftalidi smanjuju i razinu hormona stresa, koji, između ostalog, izazivaju stiskanje krvnih žila.

Nesanica

Minerali i eterična ulja u celerov soku imaju smirujući učinak na živčani sustav, što je korisno za one koje muči nesanica. Visoka razina magnezija pomoći će da se opustite i utonete u umirujući san.

Mršavljenje

Ispijanje celerovog soka tijekom dana pomaže obuzdati želju za slatkim. Punite želudac, no ne unosite kalorije.

Eliminacija i prevencija nastanka kamenaca

Celerov sok je nevjerojatan eliminator toksina iz tijela, pa tako pomaže u razbijanju i izbacivanju mokraćnih i žučnih kamenaca.

Kako napraviti sok

Najjednostavnije je koristiti sokovnik i kombinirati celer s drugim voćem i povrćem. Celer se može slobodno miješati s drugim voćnim i povrtnim sokovima, primjerice sokom mrkve, jabuke ili krastavca. Preporučuju se smjese sokova od mrkve, cikle i celera u odnosu 8:3:5, mrkve, kupusa i celera u odnosu 1:4:5 i mrkve, celera i rotkve u odnosu 8:5:3.

Sastojci:

– 2 šake špinata (dobar za mozak)
– Pola krastavca (hidratizira, čisti tijelo i umiruje)
– Četvrtine stabla celera (dobar za kosti)
– 1 grančica peršina (dobar za cirkulaciju i srce)
– 4 lista svježe mente (odličnog okusa, a umiruje i opušta)
– 3 mrkve (dobra za kožu, oči)
– 2 zelene jabuke, oguljene (jabuka k’o jabuka, dobra za sve)
– Četvrtina naranče (dobra za metabolizam)
– Četvrtina limete (čisti, protiv kamenca u bubregu)
– Četvrtine limuna (dobar za sve, čisti, umiruje, osvježe, štiti od virusa)
– 150 g ananasa (za probavu, pun vitamina, slatko zdravlje)
– Đumbir, korjen, veličine palca, nasjeckan (dobar za cijelo tijelo)

Priprema:

Količine navedene u receptu ne morate strogo slijediti (a ako nemate sve potrebno, neke možete i izostaviti). Manje ili više neke od navedenih namirnica neće naškoditi.

Na kraju biste trebali dobiti oko litar ovog napitka, a uvijek mu volumen možete pojačati tako da dodate malo vode. Sve sastojke stavite u blender, dobro izmiksajte i odmah servirajte.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin