Ova slika je izazvala PANIKU među LJUDIMA – Plaše se da će TAJNO ORUŽJE koje PUTIN ima napraviti KATASTROFU

Vest da je Rusija blizu stavljanja u funkciju futurističkog oružja za “zaslepljivanje” satelita je ovih dana odjeknula u britanskim medijima. U pitanju je laserski sistem “Kalina“, čija je izgradnja počela 2019. na severu Kavkaza u sklopu svemirskog nadzornog kompleksa “Krona”, blizu mesta Zelenčukskaja.

Kako piše tabloid Dejli Star, predsednik Vladimir Putin nikada nije krio ambiciju da raspolaže najboljom vojsku na svetu, “uprkos činjenici da je produžena invazija na Ukrajinu pokazala da je istina daleko od toga”. Međutim, dalje navode kako bi mogućnost eliminacije nadzora od strane optičkih sistema u orbiti mogla konačno da ispuni šefu Kremlja tu želju.

U nastavku teksta piše da bi Rusija primenom ove tehnologije bila “van mreže” zapadnih sila. U prilog tome spominje se novi izveštaj portala Spejs Rivju (Space Review) koji upozorava da Rusi napreduju sa projekatom.

– Postoje snažni dokazi da se kompleks za nadzor svemira na severnu Kavkaza oprema novim laserskim sistemom pod nazivom Kalina koji će ciljati optičke sisteme stranih satelita za snimanje koji lete iznad ruske teritorije. Projekat je pokrenut 2011. godine i pretrpeo je brojna kašnjenja, ali nedavni snimci Google Earth-a pokazuju da je izgradnja sada uveliko u toku – navodi se u izveštaju.

Kako navodi ovaj specijalizirani američki portal o samom oružju se malo zna, i to pretežno na osnovu pojedinih javnih nabavki i sudskih dokumenata o kompleksu na Kavkazu. Tu naravno nije navedeno ništa osetljivo, a Rusija zvanično nije potvrdila da razvija ovakvo oružje.

Prema nekoliko izveštaja, satelitski snimci sa Gugl mapa pokazuju da se je više od polovine radova na kompleksu “Krona” završeno.

Sistem Kalina će navodno, kada bude sagrađen, moći da pomera “štit” preko bojnog polja površine 100.000 kvadratnih kilometara, ali da laserima gađa objekte u vazduhu poput špijunskih dronova.

Prema ekspertu za svemirsku tehnologiju Čarlsu Bimsu, koji piše u Forbsu, Kalina će brzinom svetlosti moći da trenutno onesposobi najvažnije američke svemirske sisteme.

– Neće biti potrebno ni konvencionalno ponovno punjenje niti opsežni lanci snabdevanja poput kinetičkog oružja ili projektila. Verovatno će moći da isporuči efekte, od privremenog “slepila” do trajne neoperabilnosti, koji neće moći da budu direktno pripisani njoj. Bez fragmentacije, ili drugih tragova, napad Kaline će biti moguće potpuno poricati kada se suočimo sa njim, jer će pripisivanje odgovornosti biti gotovo nemoguće, predstavljajući diplomatske izazove slične sajber napadima – objasnio je Bims u svom autorskom tekstu u Forbsu objavljenom 29. jula.

BONUS VIDEO: NOVA TURSKA hit SERIJA LJEPŠA SAM OD TEBE na LINKU ISPOD 2022

https://rbsm-serije.com/index.php/2022/06/09/lepsa-sam-od-tebe-1-epizoda-sa-prevodom-video/

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin