Otvorili mu lobanju i našli MOZAK OD STAKLA: Otkriće zaprepastilo naučnike, evo šta se dogodilo (FOTO)

Ni skoro 2.000 godina nakon što su lava i pepeo zatrpali antičke rimske gradove Pompeju i Herkulanum, otrkića iz njihovih ruševina ne prestaju da fasciniraju.

Šezdesetih godina prošlog veka u ruševinama Herkulanuma pronađeno je telo čoveka koji se ugušio u vulkanskom pepelu. Taj slučaj ne bi bio neobičan da u ostacima lobanje nije pronađeno sjajno crno staklo. Do zaključka da se zapravo radi o mozgu došli su italijasnki istraživači sa Napuljskog univerziteta Federiko II, a istraživanje je objavljeno u časopisu “The New England Journal of Medicine”.

Šta se zapravo desilo
Mnogi naučnici tvrde da je tkivo mozga, koje je sagorelo na ekstremno visokoj temperaturi, podvrgnuto procesu koji se naziva vitrifikacija. Prilikom arheoloških iskopavanja, veoma retko se može pronaći moždano tkivo, jer se ono brzo razgrađuje. U pojedinim slučajevima tkivo može biti donekle sačuvano jer se masti pretvaraju u glicerol soli i masnih kiselina i postaju sapun.

Međutim, u ovom slučaju, tkivo je izloženo toliko visokoj temperaturi, možda čak i 520 stepeni Celzijusa, da je postalo vitrifikovano. Vitrifikacija je inače postupak u kojem se supstance izlaganjem veoma visokim temperaturama, pretvaraju u staklo.

A da to nije neki ostatak pokućstva, nego zaista mozak, sugerisalo je još nekoliko tragova. Jedan od dokaza je taj što je staklo sadržalo nekoliko proteina koji mogu da se pronađu samo u tkivu ljudskog mozga. Takođe, naučnici su u staklu otkrili i tragove masnih kiselina koje se nalaze u korenu kose čoveka i najzad, nigde drugde na telu ili oko njega nije pronađeno ništa slično tom staklenom materijalu.

Naučnici ističu da je ovo otkriće veoma jedinstveno i prvi put viđeno u kontekstu arheologije. Izveštaje o staklenim mozgovima videli su samo još među žrtvama bombardovanja Drezdena u Drugom svetskom ratu.

 

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin