Connect with us

Vijesti

Otkriveno šta je “truhlo” u GRAS-u, pljušte krivične prijave

Published

on

Zbog uočenih malverzacija i dugogodišnjih nepravilnosti u radu Vlada KS zadužila je Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS da prečešlja dokumentaciju preduzeća GRAS. Sugerirano je da se posebna pažnja posveti neplaćanju propisanih obaveza.

Zato su pod lupom bili papiri na osnovu kojih se može otkriti je li ovo preduzeće na vrijeme izmirivalo obaveze plaćanja PDV-a od 2011. do 2018. godine i obaveze plaćanja poreza i doprinosa u periodu od 2009. do 2016. godine. Prečešljane su i tužbe radnika prema kolektivnom ugovoru od 2006. do 2016. godine.

Kafedžić: Još ćemo raditi na predmetu
Kafedžić: Još ćemo raditi na predmetu

FOTO: AVAZ

Uočene malverzacije
– Na osnovu podataka prikupljenih od nadležnih institucija, Ured je utvrdio određene nepravilnosti, a koje se odnose na kršenje više odredaba zakonskih, podzakonskih i internih akata kojima je uređena oblast na koju se ova analiza odnosila. Izvještaj koji smo sačinili dostavljen je premijeru KS, predsjedavajućem Skupštine KS i ministru saobraćaja KS – kazao je Erduan Kafedžić, šef Ureda.

Kako je otkrio za „Avaz“, od 2008. do 2018. godine iz budžeta KS, koji pune građani Sarajeva, ovom preduzeću je dato čak 169,5 miliona KM! Novac je izdvajan za kupovinu kupona za prijevoz penzionera, studenata, učenika, zatim za pokriće dijela gubitka u poslovanju, uplatu doprinosa radnicima, obaveze po kreditima, nabavke vozila, sanaciju i remont tramvajske pruge…

-Otkrivene su brojne nepravilnosti. Između ostalog, nisu se kontrolirali štampanje karata i kupona, potrošnja benzina, isplate stimulacija… Dali smo preporuke nadležnima za postupanje u predmetu GRAS. Ured će i u narednom periodu raditi na ovom predmetu jer smo uočili još malverzacija – rekao je Kafedžić.

Prema njegovim riječima, Ured trenutno vrši provjeru odgovornih osoba iz GRAS-a i vjerovatno će biti podnesene krivične prijave protiv određenog broja osoba zbog loših poslovnih poteza. Također, Ured je otkrio nepravilnosti prilikom uplate poreza i doprinosa pri isplati plaća. Kako je navedeno, one nisu vršene u skladu s važećim zakonima.

Za usluge advokata 150.000 KM
Prema evidenciji Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, GRAS je, po osnovu indirektnih poreza, i to za sve mjesečne periode od avgusta 2014. godine do februara 2021. godine, dužan iznos od 31,7 miliona KM, a koji se sastoji od glavnog duga u iznosu od 20,3 miliona KM, naknadnog tereta prinude u iznosu od 1 milion KM i zakonske zatezne kamate u iznosu od 10,4 miliona KM.

Otkriveno je i to da advokat koji zastupa GRAS od 8. 11. 2017. godine paušalno, fiksno, mjesečno naplaćuje usluge, odnosno advokatske troškove, koji iznose 3.000 KM + PDV, što do dana sačinjavanja informacije iznosi oko 150 hiljada KM.

Tužbe zaposlenika prema GRAS-u zasnovane su na razlici koju preduzeće nije moglo isplaćivati prema kolektivnom ugovoru. Neke od tužbi su odbačene ili je već donesena presuda, ali većina ih je i dalje u postupku. Apsurd je da GRAS ima 1.330 zaposlenih, a podneseno je oko 3.000 tužbi.

– U knjigama GRAS-a na dan 31. decembar 2020. godine, po osnovu tužbi zaposlenika, rezervirana su sredstva u iznosu od 49,6 miliona KM i taj iznos predstavlja samo glavnicu, bez kamate koja je izuzetno visoka. Prve tužbe počele su pristizati 2009. godine – pojašnjava Kafedžić.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on Facebook

Facebook

Pin on Pinterest

Pinterest

Tweet about this on Twitter

Twitter

Share on LinkedIn

Linkedin

Vijesti

Poznato STANJE povređenih u nesreći kod Leskovca: Dete (12) ZADRŽANO u bolnici

Published

on

Od 14 odraslih povređenih, muškarac (69) trenutno je u operacionoj sali

 

Profesor doktor Goran Stanojević, pomoćnik generalnog direktora za hirurška pitanja, govorio je povodom tragedije koja se dogodila jutros na auto putu Leskovac-Niš, a u kojoj je jedna osoba poginula, dok je više od 20 povređeno.

 

– Pregledano je 16 povređenih u UKC Niš od čega dvoje dece starosti 12 i 8 godina. Prvo dete staro 12 godina nakon pregleda na Klinici za dečiju hirurgiju je zadržano na lečenju ali je stabilno. Drugo dete staro osam godina je nakon ukazane prve pomoći pušteno na kućno lečenje – rekao je Stanojević.

 

Od 14 odraslih povređenih, muškarac (69) trenutno je u operacionoj sali. Radi se o teškim povredama ruke. Druga osoba, žena stara 59 godina, zadržana je potpuno stabilnih parametara na klinici za ortopediju, kazao je doktor.

 

Stanojević je rekao da je je muškarac koji je u operacionoj sali zadobio teške telesne povrede.

 

– Operacija ide po planu, očekujemo da sve bude u redu. Druga osoba je potpuno stabilnih vitalnih parametara. Svi povređeni koji su poslati su primljeni. Kapaciteti KC Niš stoje na raspolaganju za sve dalje konsultacije i slanja iz okolnih centara kod nas – rekao je Stanojević.

 

– Preostalih 12 odraslih osoba nakon ukazane prve pomoći pušteno je na kućno lečenje – zaključio je dr Stanojević.(RBSM-RADIO)

 

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on Facebook

Facebook

Pin on Pinterest

Pinterest

Tweet about this on Twitter

Twitter

Share on LinkedIn

Linkedin

Continue Reading

Vijesti

TUGA! Miloš se oprostio od supruge i sinova UBIJENIH na Cetinju: Hvala ti što si pokušala da ih spasiš

Published

on

Obdukcija je pokazala da je imao barem pet ulaznih rana

 

Miloš Martinović oprostio se dirljivom porukom od supruge Nataše i dvojice sinova koje je pomahnitali Vuk Borilović ubio na Cetinju.

 

– Hvala ti za sve što si uradila za Mašana i Marka. Pokušala si da ih spasiš od ološa koji vas je ubio ni krive ni dužne. Borila si se cijeloga života za njih i sada ste opet zajedno – piše u čitulji koju je objavio neutešni čovek.

 

– Đeco moja, vaše odrastanje će zauvijek ostati u mom sjećanju. Uvijek sa vama. Neka mi vas anđeli čuvaju – piše u čitulji koju su dali baba i deda nastradalih mališana.

 

Današnje novine pune su čitulja kojima se najbliži opraštaju od žrtava masakra.

 

Nataša Pejović Martinović i njeni sinovi biće sahranjeni danas na lokalnom groblju u Bajicama.

 

Samo sat kasnije na lokalnom groblju na Cetinju biće sahranjen njihov kum Milan Mitrović koji je krenuo da vidi šta se dešava u kući Martinovića. Goran Đurišić, ujak ubice Borilovića, koji je nastradao pokušavajući da obuzda pomahnitalog sestrića biće sahranjen na Gradcu. Tročlana porodica Drecun biće sahranjena u 16 časova u selu Ljubostinj.

 

Na Cetinju je jutros u 10 sati održana komemoracija tragično nastradalim sugrađanima u masakru koji se dogodio u petak. Komemoraciji su prisustvovali rodbina i prijatelji pobijenih Cetinjana, predsednik Crne Gore Milo Đukanović, premijer Dritan Abazović, gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković…

 

Vuk Borilović, podsetimo, ubio je 10 sugrađana u petak, a ranio njih šest pre nego što je i sam ubijen. Pucnjava je prema navodima medija trajala duže od 45 minuta. Tokom krvave drame iz lovačke puške nasumično je pucao u podstanare, komšije, zatim ekipu Hitne medicinske pomoći i pripadnike policije koji su došli na messto pucnjave, ali i prolaznike.

 

Obdukcija je pokazala da je imao barem pet ulaznih rana, a balističari i patolozi će dati ocenu iz kojih oružja je Borilović pogođen i koje su rane bile smrtonosne.(RBSM-RADIO)

 

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on Facebook

Facebook

Pin on Pinterest

Pinterest

Tweet about this on Twitter

Twitter

Share on LinkedIn

Linkedin

Continue Reading

Vijesti

Split pod vodom: Nezapamćeno NEVREME pogodilo Dalmaciju (VIDEO)

Published

on

Preko Jadrana se kreće visinski ciklon, a najveći dio padavina u ranim poslepodnevnim satima zahvatio je srednju Dalmaciju. Lokalno je palo više od 30 litara kiše po metru kvadratnom, a prva obilnija kiša ovog leta zahvatila je i Split, gde je u toku jako nevreme. Velike količine padavina za kratko vreme izazvale su bujične poplave u delu grada.

Pod vodom su delovi Poljičke, Ulica Ivana žlennog Zajca kod Medicinskog fakulteta, Šimićevo, a na pojedinim mestima vodostaj je i preko 30 centimetara.

– Celo jutro je padala slaba kiša, ali sada je stvarno počela da pada, pada kiša i grad i vetar nosi sve živo. Neprestano grmi –  rekao je čitalac 24sata.

Kako je saopštila automatska stanica splitske Prirodoslovne škole, već je do 14 sati palo 40 litara kiše po metru kvadratnom. Tako je za sat vremena palo više kiše od proseka za ceo avgust (38,6 mm).

– Bilo bi dobro da vozači izbegavaju Ulicu Ivana nadlengo Zajca i Poljičku od raskrsnice sa Brunom Bušićem do raskrsnice sa Dubrovačkom zbog velike količine vode na kolovozu – rekao je jedan čitatelj za Dalmacija Danas.

Split i okolinu u subotu oko 13 sati zadesila je jaka kiša i grmljavina, koja je poplavila kolovoze, što je mestimično otežalo saobraćaj, dok je vatrogascima stiglo stotinak poziva građana.

Većina poziva koje su uznemireni građani upućivali vatrogascima odnosila se na ispumpavanje liftovskih šahtova i podrumskih stanova, a u jednom slučaju su vatrogasci intervenisali na gašenju požara razvodne kutije koja se zapalila usled udara groma u sedmom spratu stambene zgrade, saznaje Hina u Županijskom vatrogasnom operativnom centru.

Prema rečima Rade Popadić iz udruženja Crometeo, koje okuplja hrvatske meteorologe amatere, subotnja kiša prekinula je višemesečnu sušu u dijelovima Dalmacije, a razlog je prolazak visinskog ciklona koji je svoje središte pomerio sa severa na južni Jadran.

Popadić je rekao da je prema podacima mreže meteoroloških stanica najviše kiše palo u splitskom okrugu Sućidar, gdje je izmereno čak 45 litara po metru kvadratnom, što je premašilo prosečnu količinu padavina za celi avgust.

Padavine nisu zaobišle ni ostale krajeve srednje Dalmacije, kiša je pala na Braču, Šolti i Visu, a obilnije padavine u delovima Dalmatinske Zagore.

Uz obilne padavine, ciklon je doneo i osetan pad temperature vazduha za 10 do 15 stepeni Celzijusovih u odnosu na juče. Ponegde je u Dalmatinskoj zagori izmereno samo 15 stepeni, dok je na Dinari u 15 časova izmereno samo osam stepeni.

– Kiša je ugasila požar koji je tamo bio aktivan – rekao je Popadić.

U Splitu su po pravilu bile poplavljene gradske ulice i putevi, gde su odvodi bili blokirani zbog prljavštine uz ivicu kolovoza, pa su ponegde vozači u automobilima plutali više nego što su vozili, dok su pešaci te puteve i ulice zaobilazili u široki luk.

BONUS VIDEO: NOVA TURSKA hit SERIJA LJEPŠA SAM OD TEBE na LINKU ISPOD 2022

https://rbsm-serije.com/index.php/2022/06/09/lepsa-sam-od-tebe-1-epizoda-sa-prevodom-video/

Share this…
Share on Facebook

Facebook

Pin on Pinterest

Pinterest

Tweet about this on Twitter

Twitter

Share on LinkedIn

Linkedin

Continue Reading

SLUŠAJ RADIO

  1. RBSM RADIO

September 2022
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Popularno

Copyright © 2021 Radio Balkan Seher Mahala