OTIŠAO na 3 DANA u ZATVOR, VRAĆAJU ga u SANDUKU” Odslužio prekršajnu kaznu pa UMRO, – sin podneo KRIVIČNU PRIJAVU PROTIV STRAŽARA

Mile Ćirić (47) iz pirotskog sela Blato, koji je 25. oktobra, neposredno po izlasku iz niškog zatvora, gde je izdržao trodnevnu prekršajnu kaznu, operisan zbog krvarenja na mozgu, umro je jutros u Kliničkom centru u Nišu.

On se nakon operacije nije budio iz kome, a preminuo je posle devet dana na respiratoru, uprkos maksimalnim naporima niških lekara da ga održe u životu.

Vladan Ćirić, sin preminulog, podneo je krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu protiv nepoznatih zatvorskih stražara. On ih tereti za nanošenje povreda opasnih po život, zlostavljanje i mučenje. To je učinio jer sumnja da je njegov otac pretučen u KPZ Niš veče pre izlaska. Od državnih organa zahteva da u potpunosti rasvetle slučaj.

– Pozvali su me iz KC Niš danas u 8.40 časova i rekli da mi je otac preminuo. Od kada je izašao iz zatvora, odmah je operisan zbog krvarenja na mozgu i sve vreme je bio u komi, na respiratoru. Nije se budio iz kome, niti je davao znake života.

Teško stanje je bilo sve vreme. Nadao sam se da će da se oporavi, bio je jak čovek, ali nije uspeo da se izbori. Očekujem da tužilaštvo ispita ceo slučaj jer takav nije otišao u zatvor a u kakvom stanju sam ga uzeo iz zatvora – evo dokle je dogurao. Na tri dana je otišao u zatvor a vraća se u kovčegu – kaže za “Blic” Vladan Ćirić.

On je ranije ispričao da je 25. oktobra došao po oca u KPZ Niš jer su ga pozvali i rekli “da nije u dobrom stanju” a da ga je zatekao u ćebetu sa penom na ustima. Po Vladanovim rečima, hitno je prebačen u KC Niš gde je utvrđeno krvarenje na mozgu zbog čega je operisan. Vladan je rekao i da je pregledom utvrđeno da je njegov otac bio modar na leđima i grudima, zbog čega i sumnja da je pretučen u zatvoru pa je podneo krivičnu prijavu.

U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) negirali su da je Ćiriću bilo ko naneo povrede opasne po život, ističući da su neosnovane priče o zlostavljanju i mučenju, već da je dobio samo dva udarca gumenom palicom po leđima, u skladu za propisima o primeni mera prinude, jer je šipkom pretio drugim osuđenicima i stražarima da će ih napasti i pretući.

U UIKS su naveli da je Mile noć pre izlaska metalnom šipkom koju je odvalio od kreveta pokušao da udari prekršajnog kažnjenika A. P. te da je zamahivao i pretio i stražarima koji su ga upozoravali da spusti šipku. Stražari su nakon upozorenja, pokušali prvo da primene fizičku snagu, ali pošto nisu uspeli, tek onda je upotrebljena mera prinude – gumena palica po dozvoljenim delovima tela (dva puta) u predelu gornjeg dela leđa, kada mu je i oduzeta šipka a on je vezan lisicama.

U UIKS ističu da su mere prinude primenjene strogo po Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija i Pravilnikom o merama za održavanje reda i bezbednosti u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija “zbog fizičkog napada na drugo lice, nasilničkog ponašanja, samopovređivanja ili ugrožavanja reda i bezbednosti u zavodu”.

Nakon toga, kako nalažu propisi Ćirića je pregledao zavodski lekar i o svemu je sačinjena fotodokumentacija što podrazumeva slikanje delova tela na kome je upotrebljena mera prinude, a od svih aktera i svedoka su uzete pisane izjave. S toga, naglašavaju u UIKS, u potpunosti su neosnovane tvrdnje o nanošenju teških povreda opasnih po život i zlostavljanju i mučenju.

Tužilaštvo obevešteno o smrti

Advokat Marko Mitić iz Niša, koga je angažovala porodica Ćirić, kaže da je obavestio OJT u Nišu, kojem je prošle nedelje podneta krtivična prijava protiv NN zatvorskih stražara za nanošenje teških povreda opasnih po život i zlostavljanje i mučenje, da je Mile Ćirić preminuo radi tačne i precizne kvalifikacije krivičnog dela i upućivanja predmeta nadležnom tužilaštvu.

– Sada očekujem rezultate obdukcije na osnovu kojih će se utvrditi kakve povrede je pokojni zadobio, da li su te povrede uticale na njegovo zdravstveno stanje, komu i kasniju smrt, te bi trebalo da na osnovu tih rezultata dalje postupa nadležno tužilaštvo – kaže Mitić za “Blic”.

Ispituju slučaj

U Osnovnom javnom tužilaštvu “Blicu” je potvrđeno da je 28. oktobra primljena krivična prijava, da je formiran predmet i da je postupajući zamenik Aleksandra Vujisić. U OJT navode da će započeti sa prikupljanjem potrebnih obaveštenja kako bi se slučaj ispitao. Nakon smrti Ćirića, postoji mogućnost i da predmet preuzme Više javno tužilaštvo u Nišu.

 

NOVE TURSKE HIT  SERIJE  GLEDAJTE  NA LINKU ISPOD

https://rbsm-serije.com/

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin