OPREZ, OVE OPASNE INFEKCIJE VREBAJU NA BAZENIMA: Presešće vam svaki dodir sa vodom!

Leto je nezamislivo bez kupanja u bazenima i jezerima, a pored gomile kupača, tamo vas čeka još više virusa, bakterija, gljivica i drugih mikroorganizama koji izazivaju neugodne, a često i opasne infekcije. Zato se držite ovih pravila da vam kupanje ne bi preselo.

Skoro sve što nađete na javnom kupalištu je potencijalni izvor zaraze počev od svlačionice, preko kupatila, papuča, ležaljki i stolica, peškira, češljeva, kapa. Baš sve može da vam upropasti leto.

Ako živite u gradu, bazen je odlično mesto da se rashladite tokom letnjih vrućina, ali CDC upozorava na nekoliko potencijalnih rizika. Osim utapanja koje, nasupret uvreženom mišljenju, može da se desi u u “plitkim” vodama, rizik predstavljaju i određene supstance koje mogu da se nađu u bazenima, a najčešći “neprijatelj” je bakterija ešerihija koli (E. coli) koja izaziva najviše problema kod dece od 4 do 14 godina.

Atletsko stopalo

Jedna od najčešćih infekcija koje možete da zakačite na javnim kupalištima svakako je atletsko stopalo, a glavni krivac za njega je gljivica kandida koja se pod dejstvom vlage i toplote brzo širi i razmnožava. Veoma je otporna i dugo opstaje van organizma na mokrim pločicama kraj bazena, ispod tuševa, na ležaljkama…

Infekcija se prepoznaje po svrabu, crvenilu, ispucaloj koži između nožnih prstiju, bjeličastim ljuspicama i sitnim plikovima na koži, a lako se prenosi na druge delove stopala, posebno na nokte. Inficirani nokti su zadebljani, imaju smeđe ili bele fleke i neprijatan miris. Ova infekcija se dugo leči.

Konjuktivitis

Ovu infekciju očiju najčešće izazivaju virusi i bakterije koji se prenose putem vode, prljavih ruku ili peškira. Konjuktivitis se prepoznaje po crvenilu i otoku kapaka, bockanju, peckanju i svrabu u očima, kao i po žućkastom sekretu koji prekriva trepavice. Da biste izbegli infekciju, umijte se svaki put kad izađete iz bazena, ne koristite tuđ peškir i ne dodirujte lice prljavim rukama.

Virusne bradavice

Ako po pločicama bazena i po plaži hodate bosi, na tabanima će vam se sigurno stvoriti ranice, idealna mesta za prodor virusa. Bradavice najčešće izaziva humani papiloma virus koji dugo opstaje van tijela. Inkubacija traje i do šest mjeseci, tako da se kod većine pacijenata prve izrasline pojavljuju tokom jeseni i zime.

Bradavice se retko povlače same i zato je neophodno da se obratite dermatologu koji će vam preporučiti najbolji metod za njihovo uklanjanje.

Infekcije kože

Zbog pojačanog znojenja, izlaganja suncu, nošenja uske odeće ili majica od sintetike, na leđima i grudima pojavljuju se sitne crvene bubuljice koje pucaju. U kontaktu iziritirane kože i bakterija kojih ima i u bazenima i u jezerima nastaju može da dođe do ozbiljne infekcije koja zahtijeva dermatološko lečenje. Da biste sprečili širenje infekcije, telo nikada ne trljajte peškirom, već višak vode blago pokupite čistim mekim peškirom.

Gljivične infekcije kože najčešće zahvataju pazuh i prepone, a prepoznaju se po crvenilu, svrabu i ispucaloj koži. Leče se pojačanom higijenom i antimikoticima koje će vam prepisati lekar.

Vaginalne infekcije

Gljivica kandida normalni je stanovnik debelog creva i pod uticajem vlage i toplote brzo se razmnožava. Tome naročito pogoduju sedenje na pločicama bazena, mokrom peškiru, u vlažnom kupaćem kostimu i neadekvatna higijena.

Na bazenu možete da dobijete i bakterijsku infekciju koju najčešće izazivaju hlamidija, mikroplazma i ureaplazma, ali i virusni herpes ili humani papiloma virus koji izaziva kondilome. Iako se ove infekcije uglavnom prenose seksualnim putem, mogu da se dobiju i preko vlažnog peškira, piše Blic Žena.

Da biste se zaštitili, ne koristite tuđe peškire.

Upala ušiju

Infekcije spoljnih ušnih kanala spadaju među najčešće letnje tegobe i prvenstveno se javljaju kod dece i odraslih koji su došli u kontakt sa zagađenom bazenskom ili jezerskom vodom. U najvećem broju slučajeva upalu uha izazivaju bakterije, a simptomi su jak bol, zapušenost, povišena temperatura.

Ne pokušavajte da očistite uvo štapićima jer ćete tako preneti infekciju iz spoljnog u unutrašnji kanal, već potražite pomoć lekara koji će vam, ukoliko je potrebno, prepisati odgovarajući antibiotik.

Kako da se zaštitite?

1.Pre ulaska u bazen ugazite u posudu s tečnošću za dezinfekciju.

2.Istuširajte se pre ulaska u vodu.

3.Po pločicama oko bazena hodajte u papučama.

4.Ne sedite na ivici bazena.

5. Ne gutajte vodu iz bazena ili jezera.

6.Ne ronite s otvorenim očima bez maske.

7.Ne urinirajte u bazenu i dobro perite ruke.

8.Naučite decu da fiziološke potrebe obavljaju isključivo u toaletu.

9.Po izlasku iz bazena ili jezera obavezno se istuširajte i isperite lice čistom vodom.

10.Uvek sedite na čistim i suvim peškirima.

11.Ne sedite u mokrom kupaćem kostimu jer vlaga i toplota podstiču razmnožavanje bakterija.

12.Kad se vratite sa bazena, obavezno se dobro istuširajte sapunom i vodom.

13.Nakon tuširanja pažljivo obrišite čitavo telo, a posebno prepone, pazuh i nožne prste, piše Srpska info.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin