Operativni domet od 18.000 KILOMETARA, može da nosi 10 tona tereta: Ovako izgleda Putinova “SATANA 2”

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je da je uspešno lansirana interkontinentalna balistička raketa Sarmat sa kosmodroma Plesetsk.

Njen operativni domet je približno 18.000 kilometara.

Evo šta se još zna o njoj: Balistička raketa Sarmat je ruska super-teška interkontinentalna balistička raketa (ICBM) na tečno gorivo koju razvija Projektni biro za rakete Makejev od 2009. godine. Namera je da zameni ICBM R-36M – SS-18 “Satan”, u ruskom naoružanju. Sarmat je jedno od šest novih ruskih strateških oružja koje je predstavio ruski predsednik Vladimir Putin 1. marta 2018. godine. Očekivalo se da će RS-28 Sarmat obaviti svoj prvi probni let 2022. godine i ući u upotrebu kasnije tokom godine.

Dizajn

RS-28 Sarmat će biti sposoban da nosi oko 10 tona korisnog tereta za do 10 teških ili 15 lakih bojevih glava, neodređeni broj Avangard hipersoničnih klizećih vozila – HGV, ili kombinaciju bojevih glava i nekoliko protivmera protiv sistema protivbalističkih raketa. Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da je raketa odgovor Rusije na američki sistem brzih globalnih udara…

Sarmat ima kratku fazu pojačanja, koja skraćuje interval kada ga mogu pratiti sateliti sa infracrvenim senzorima, kao što je američki svemirski infracrveni sistem, što ga čini težim za presretanje. Spekuliše se da bi Sarmat mogao da leti putanjom iznad Južnog pola, potpuno imun na bilo koji trenutni odbrambeni sistem od raketa i da ima sposobnost frakcionog orbitalnog bombardovanja.

Prema različitim izvorima, lansirne lokacije RS-28 treba da budu opremljene sistemom aktivne zaštite “Mozir”, dizajniranim da negira prednost prvog udara potencijalnog protivnika kinetičkim uništavanjem dolazećih bombi, krstarećih projektila i bojevih glava ICBM na visinama do 6 km.

Putin je čestitao vojsci na uspešnom testiranju rakete

Putin je rekao da će raketni sistem Sarmat obezbediti sigurnost Rusije i “naterati na razmišljanje one koji pokušavaju da je ugroze”.

– Zadaci lansiranja su u potpunosti završeni. Dizajnerske karakteristike su potvrđene u svim fazama njegovog leta. Trenažne bojeve glave stigle su u datu oblast na poligonu Kura na poluostrvu Kamčatka – navela je agencija.

Ministarstvo odbrane je pojasnilo da je ovo prvo lansiranje u državnom programu testiranja.

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin