Od Viole i PRETNJE! Pritisci na Srbiju i Vučića ne prestaju – EU traži da uvedemo sankcije Rusiji

Pritisci iz Evrope na Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića da uvede sankcije Rusiji – ne prestaju. Nakon portparola EU Petera Stana, koji je zatražio restriktivnije mere, te poruke Evropskog parlamenta u kojoj se vlast u Srbiji poziva da iskaže posvećenost vrednostima EU i usaglasi se s njenom politikom, uključujući i sankcije Rusiji, sličnu izjavu dala je i portparolka EU Ana Pisonero.

Kako navodi, evropska zajednica očekuje od Srbije da se postepeno uskladi sa njihovom spoljnom politikom, što podrazumeva i uvođenje restriktivnih mera, odnosno uvođenje sankcija Rusiji.

– Očekujemo da Srbija postepeno usklađuje svoju politiku prema trećim zemljama sa politikama i stavovima koje je usvojila EU, uključujući i restriktivne mere. Odluke o narednim koracima u vezi sa proširenjem su u rukama država članica – poručuje Pisonero.

NIJE DOVOLjNO
Portparolka EU naglašava da se Srbija usaglasila sa deklaracijom visokog predstavnika EU kojom se oštro osuđuje odluka Vladimira Putina da prizna Donjeck i Lugansk kao nezavisne entitete, kao i odluka o slanju ruskih trupa u te oblasti.

– Srbija je takođe podržala rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o agresiji na Ukrajinu, najoštrije osuđujući agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu. Međutim, Srbija se nije uskladila sa restriktivnim merama EU koje proizilaze iz vojne agresije Rusije na Ukrajinu – napominje Pisonero.

PRETNjE OD VIOLE
Takođe, i izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon poručuje – ako Srbija želi da postane deo Evropske unije, mora da uvede sankcije Rusiji. Međutim, Fon Kramonova dodaje da to Srbiji ipak neće ubrzati i olakšati put ka EU.

– Usklađivanje Srbije sa spoljnom politikom EU jeste neophodno za dalju integraciju u EU, jer neće biti podrške otvaranju novih klastera ili poglavlja ako se to ne učini. A sankcije ruskim subjektima i političarima su upravo to – principi i vrednosti u praksi. Srbija može da računa na pomoć EU ukoliko se odluči da uvede sankcije Rusiji, ali to ne znači automatski lakši put Srbije ka evropskoj zajednici – rekla je Fon Kramonova.

NIŠTA NOVO
Karijerni diplomata Zoran Milivojević u izjavi za Objektiv ocenjuje da izjava portparolke EU Ane Pisonero „nije ništa novo” kada je reč o pritiscima Zapada.

FOTO TANJUG/ TANJA VALIC/ bg
– Ništa novo, njena izjava je potvrda da je ovo pitanje prioritetno na Zapadu kada je reč o Srbiji i iznosi se kao kriterijum za učlanjenje u EU. Srbija je iznela principijelan stav, dva puta je glasala protiv agresije Rusije u Ujedinjenim nacijama, i iznela principijelan stav da se zalaže za poštovanje međunarodnog prava i poštuje teritorijalni integritet Ukrajine. Principijelna pozicija Srbije je da ne učestvuje u sukobu dve strane sa kojima ima prijateljske odnose i ne vidim zašto bi tu poziciju menjala – smatra Milivojević.

AGRESIJA TRAJE PREDUGO
Analitičar Nebojša Krstić navodi da zahtev za usaglašavanjem naše politike sa EU nije od juče i da Srbija to treba da radi u skladu sa svojim interesima.

FOTO OBJEKTIV
– Agresija na Ukrajinu traje predugo i Rusija ne može da očekuje da Srbija, ni kriva ni dužna, život i standard svojih građana žrtvuje zbog njihovih ratnih aktivnosti. Kada je Rusiji to odgovaralo, 1992, uvela je sankcije Srbiji i mi se zbog toga nismo ljutili. Zato očekujem i od ruskih prijatelja da razumeju položaj u kojem smo – ističe Krstić.

Prema rečima spoljnopolitičkog analitičara Jakše Šćekića, razumno je očekivati da Srbija uvede sankcije Rusiji.

– Ako hoćete da budete član kluba, morate da poštujete pravila učlanjenja, tako je i za EU. Ako Srbija neće da usaglašava svoju spoljnu politiku, neće biti članica. Znate da u EU Srbija ne može da uđe po srpskim željama i pravilima, EU će ovo još kratko tolerisati, i ako nema usaglašavanja, zamrznuće proces pridruživanja, a Srbija neka izračuna šta joj se više isplati, EU ili Rusija – zaključuje on.

 

GLEDAJTE NAJNOVIJE SERIJE – SVE EPIZODE NA SAJTU – KLIKNI OVDJE 

www.rbsm-serije.com

Pratite nas na INSTAGRAMU I FACEBOOKU 

(RBSM-RADIO)

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin