OD KOMARACA NE MOŽE DA SE ŽIVI: Šta da radite kada vas krvopije napadnu

Leto je i zvanično počelo, od komaraca i drugih insekata praktično ne može da se živi, a šta da radite kada vas ove sitne “nemani” napadnu, kako da znate da je važno da se obratite stručnjaku, a kada da sami tretirate ubod.

Ne tako retko, ubod bilo kojeg insekta može da dovede do lokalne upalne reakcije, a koja se manifestuje kao svrab, crvenilo i oteklina. U tom slučaju nije potrebno da se obratite lekaru, dovoljno je da bolno mesto tretirate hladnim oblozima i antihistaminskim kremama, kaže dr Ivica Cvetković, specijalistaporodične medicine.

Ono što većina, praktični svi radimo kada nas ujede insekt jeste da se češemo, “udaramo krstiće” na mesto uboda, a to nikako ne bi trebalo da radimo, napominje stručnjak. Na taj način možemo da izazovemo infekciju. U slučaju da vas je ujela pčela, obavezno treba izvaditi žaoku, jer ukoliko ostane pod kožom može da izazove ozbiljnu alergijsku reakciju.

U slučaju stršljena i osa, koji su vrlo agresivni i mogu istu odobu da “napadnu” i ubodu i nekoliko puta, važno je znati da je njihov otrov toksičniji i alergijske reakcije mogu da budu i te kako ozbiljne.

“Ponekad može da se javi urtikarija po celom telu. U takvim slučajevima potrebno je odmah uzeti neki od antihistaminik na usta i što pre otići kod lekara. Osobe koje su preosetljive na ubod insekata kod sebe moraju da imaju neophodne lekove koje će sami sebi naneti na mišić i neophodno je da se odmah jave lekaru”, napominje dr Cvetković.

Ukoliko dođe do urtikarije mogu da se jave neki opšti simptomi, poput glavobolje, mučnine, povraćanja, proliva ili nesvestice, a u slučaju pogoršanja javljaju se i problemi sa disanjem, bol u grudima otežano gutanje, pa čak i gubitak svesti. Često se dešava da osoba zajedno sa hranom unese insekta u usnu duplju, što takođe može da bude veoma opasno.

“Jezik je dobro prokrvljen s jedne strane, a s druge strane lako počinje da otiče, pa brzo može doći do gušenja. Zato se i nakon takvih uboda što pre treba javiti lekaru”, ističe doktor.

Imajte u vidu i da sokovi i hrana intenzivnih boja više privlači insekte, pa budite oprezni kada ih unosite. Takođe i odeća jarkih boja, kao i jaki mirisi privlače insekte, pa je poželjno da izbegavate brze pokrete u njihovoj blizini, poput mahanja rukama jer to podstiče njihovu agresivnost.

 

NOVE TURSKE HIT  SERIJE  GLEDAJTE  NA LINKU ISPOD

https://rbsm-serije.com/

Share this…
Share on facebook

Facebook

Share on pinterest

Pinterest

Share on twitter

Twitter

Share on linkedin

Linkedin